Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

Vendéglő a Szőlőhegyen című cikk borítóképe
2022. 07. 16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvények idején…

Kevés helyen törődnek a falánk ember lelkiismeretével. A Bálint Borárium ezen kevesek közé tartozik. Meredek emelkedő tetejére biggyesztették ezt a barátságos vendéglőt, hogy mire az ember fölér, úgy érezze (ha a heves szívdobogás és a szapora lihegés érezni engedi egyáltalán), hogy igazán megérdemel egy kiadós vacsorát. És hogy a vacsora (vagy ebéd) kiadós lesz, azt garantálják. Levesből kis- és nagylábosnyi adag választható – a kicsi bőségesen elég egy egészséges, éhes felnőttnek, a nagyot el sem merjük képzelni –, a főételek elfogyasztása viszont köznapi halandó számára komoly kihívás. Igaz, degeszre tömött gyomorral akár a lejtőn legurulva is megtehetjük az utat hazafelé. (Itt fontos megjegyeznünk, hogy az emelkedő tetején természetesen parkoló is van, így a kényelmesek nyugodtan jöhetnek négy keréken.)

A Velencei-tó csücskétől alig pár kilométerre, a pázmándi Szőlőhegyen járunk, ahol a helyi és a környékbeli termelők egyre jobb (mondhatnánk stílusosan: meredeken emelkedő színvonalú) borai sorjáznak a borlapon. A településen élő és alkotó ApróKertek, Köllő Zsolt, Nagy Gábor vagy Sobor Dávid mellett itt van Szentesi József, valamint a Csóbor Pincészet jó néhány tétele, de még folytathatnánk a sort.

Bármit sugalljon is a neve, a Bálint Boráriumban saját bor nem készül. Jó étel annál inkább. Nem olcsó hely (de hát az éttermi étkezés ma sehol sem az), viszont az igen jól teljesítő konyha és a rendkívül szívélyes, mégsem bizalmaskodó kiszolgálás megér egy (több, rendszeres) látogatást.

Az étlap jótékonyan átlátható. Kétféle leves, hétféle főétel (meg egy nyolcadik a gyerekeknek), két desszert – ebből pont összeállítható a szív- és tüdőpróbáló kaptató utáni ételsor, és persze a húst nem evők is találnak számukra kedves ételt a kínálatban.

Többször is hallottunk már a helyről korábban, hiszen a Bálint Borárium nem szimpla vendéglő. A környékbeli borok népszerűsítésére esküdött fel, és a feladatát igen komolyan veszi. Borbemutatókat, kóstolókat, borvacsorákat szerveznek itt gyakran, a helyi és a környékbeli közönség nem kis örömére. Mi magunk is a pázmándiak közösségi bora, a Könnyűvér bemutatóján jártunk itt először, de most „civilben” tértünk vissza – és nem bántuk meg.

Amíg a levesünkre várunk, bemelegítő falatkát kapunk. A helyben készült humuszt izgalmas-keletiesre hangolták, jól áll neki a római kömény. Hozzá néhány szelet színes kaliforniai paprika, éppen annyi, amennyivel kitunkolható a krém. Színes, kellemes, tökéletes kezdet.

A hideg tejszínes meggyleves hozza a szokott sztenderdet, de plusz vaníliával és karakteres citromhéjjal megbolondítva szokatlan élmény. Az utolsó kanálnyival a levesben úszó citromkarikát is szétrágjuk, üdítően fanyar utóíz marad a szánkban.

A húsleves jóízű, gazdag, van benne zöldség is, hús is, tészta is bőséggel. Majdnem olyan, mintha otthon készítettük volna.

A konfitált fokhagymás tarja szeletvastagsága épp megfelel, a hús porhanyós, de nem tartás nélküli, a hatalmas adag káposzta és hagymás tört krumpli nem hazudtolja meg a hagyományokat.

A galuskahegyre halmozott marhapörkölt akkora adag, hogy félig el kell fogyasztani, ha az ember látni szeretné a szemben ülőt. A másik fele aztán már sehogy sem fér a merevlemezre – megtelt –, külső tárhelyre kell menteni. Dobozban visszük el, jó lesz másnapra.

Pedig van hozzá kovászos uborka is, de milyen finom! Itt érlelik azt is a vendéglő ablakában, az elkészült adagokat épp akkor vitték be, amikor a főételünket ettük. Nagyon ígéretesen festettek, jó dolguk lesz a későbbi vendégeknek is.

Amúgy a zöldségek többsége nem csupán friss, de annyira helyi, hogy a szomszédos konyhakertben terem. Mi is ellenőriztük a paradicsomtermést, mielőtt beültünk ebédelni.

De vissza az asztalhoz: desszertre gondolni sem merünk. Hiába tudjuk, hogy arra külön gyomra van az embernek, most úgy érezzük, hogy egyetlen falat se férne belénk. Elszopogatjuk még a maradék borunkat, és elköszönünk a helytől.

Bálint György, a Borárium tulajdonosa előtt le a kalappal. Biztosan nem volt könnyű a helyzet a világjárvány alatt életben tartani, de örömmel jelentjük, hogy a kis pázmándi vendéglő virágzik a hegyen. Az asztaloktól gyönyörű a kilátás, és étkezés után jólesik egy rövid séta a levendulakertben – főleg amikor virágba borul az egész környék. Aki szereti a kedves, romantikus környezetet, a jó ételeket és a kiváló borokat, menjen el hozzájuk! Megérdemlik a figyelmet.


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Mi az a budai vörös? című cikk borítóképe

Mi az a budai vörös?

2022. 07. 13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróKertek Pincészet támasztotta fel, és a bor igen finom!
Főzünk
Bodzaszörp című cikk borítóképe

Bodzaszörp

2022. 06. 18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít, mi is mutatunk egy megbízható receptet…
Tesztelünk
ApróKertek: Könnyűvér 2020 című cikk borítóképe

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021. 12. 19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezték el. Mi most az ApróKertek házasítását kóstoltuk…
Beszélgetünk
Itt a Könnyűvér! című cikk borítóképe

Itt a Könnyűvér!

2020. 05. 10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…
Főzünk
Vörösboros őzpörkölt című cikk borítóképe

Vörösboros őzpörkölt

2020. 02. 10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Íme a recept…
Eszünk
Túrázz, hüttézz Ürömön! című cikk borítóképe

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020. 01. 17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli vasárnapon szívesen fáznál egy kicsit…