Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvények idején…

 
Kevés helyen törődnek a falánk ember lelkiismeretével. A Bálint Borárium ezen kevesek közé tartozik. Meredek emelkedő tetejére biggyesztették ezt a barátságos vendéglőt, hogy mire az ember fölér, úgy érezze (ha a heves szívdobogás és a szapora lihegés érezni engedi egyáltalán), hogy igazán megérdemel egy kiadós vacsorát. És hogy a vacsora (vagy ebéd) kiadós lesz, azt garantálják. Levesből kis- és nagylábosnyi adag választható – a kicsi bőségesen elég egy egészséges, éhes felnőttnek, a nagyot el sem merjük képzelni –, a főételek elfogyasztása viszont köznapi halandó számára komoly kihívás. Igaz, degeszre tömött gyomorral akár a lejtőn legurulva is megtehetjük az utat hazafelé. (Itt fontos megjegyeznünk, hogy az emelkedő tetején természetesen parkoló is van, így a kényelmesek nyugodtan jöhetnek négy keréken.)


 
A Velencei-tó csücskétől alig pár kilométerre, a pázmándi Szőlőhegyen járunk, ahol a helyi és a környékbeli termelők egyre jobb (mondhatnánk stílusosan: meredeken emelkedő színvonalú) borai sorjáznak a borlapon. A településen élő és alkotó ApróKertek, Köllő Zsolt, Nagy Gábor vagy Sobor Dávid mellett itt van Szentesi József, valamint a Csóbor Pincészet jó néhány tétele, de még folytathatnánk a sort.



Bármit sugalljon is a neve, a Bálint Boráriumban saját bor nem készül. Jó étel annál inkább. Nem olcsó hely (de hát az éttermi étkezés ma sehol sem az), viszont az igen jól teljesítő konyha és a rendkívül szívélyes, mégsem bizalmaskodó kiszolgálás megér egy (több, rendszeres) látogatást.

Az étlap jótékonyan átlátható. Kétféle leves, hétféle főétel (meg egy nyolcadik a gyerekeknek), két desszert – ebből pont összeállítható a szív- és tüdőpróbáló kaptató utáni ételsor, és persze a húst nem evők is találnak számukra kedves ételt a kínálatban.



Többször is hallottunk már a helyről korábban, hiszen a Bálint Borárium nem szimpla vendéglő. A környékbeli borok népszerűsítésére esküdött fel, és a feladatát igen komolyan veszi. Borbemutatókat, kóstolókat, borvacsorákat szerveznek itt gyakran, a helyi és a környékbeli közönség nem kis örömére. Mi magunk is a pázmándiak közösségi bora, a Könnyűvér bemutatóján jártunk itt először, de most „civilben” tértünk vissza – és nem bántuk meg.



Amíg a levesünkre várunk, bemelegítő falatkát kapunk. A helyben készült humuszt izgalmas-keletiesre hangolták, jól áll neki a római kömény. Hozzá néhány szelet színes kaliforniai paprika, éppen annyi, amennyivel kitunkolható a krém. Színes, kellemes, tökéletes kezdet.



A hideg tejszínes meggyleves hozza a szokott sztenderdet, de plusz vaníliával és karakteres citromhéjjal megbolondítva szokatlan élmény. Az utolsó kanálnyival a levesben úszó citromkarikát is szétrágjuk, üdítően fanyar utóíz marad a szánkban.



A húsleves jóízű, gazdag, van benne zöldség is, hús is, tészta is bőséggel. Majdnem olyan, mintha otthon készítettük volna.



A konfitált fokhagymás tarja szeletvastagsága épp megfelel, a hús porhanyós, de nem tartás nélküli, a hatalmas adag káposzta és hagymás tört krumpli nem hazudtolja meg a hagyományokat.



A galuskahegyre halmozott marhapörkölt akkora adag, hogy félig el kell fogyasztani, ha az ember látni szeretné a szemben ülőt. A másik fele aztán már sehogy sem fér a merevlemezre – megtelt –, külső tárhelyre kell menteni. Dobozban visszük el, jó lesz másnapra.



Pedig van hozzá kovászos uborka is, de milyen finom! Itt érlelik azt is a vendéglő ablakában, az elkészült adagokat épp akkor vitték be, amikor a főételünket ettük. Nagyon ígéretesen festettek, jó dolguk lesz a későbbi vendégeknek is.



Amúgy a zöldségek többsége nem csupán friss, de annyira helyi, hogy a szomszédos konyhakertben terem. Mi is ellenőriztük a paradicsomtermést, mielőtt beültünk ebédelni.



De vissza az asztalhoz: desszertre gondolni sem merünk. Hiába tudjuk, hogy arra külön gyomra van az embernek, most úgy érezzük, hogy egyetlen falat se férne belénk. Elszopogatjuk még a maradék borunkat, és elköszönünk a helytől.



Bálint György, a Borárium tulajdonosa előtt le a kalappal. Biztosan nem volt könnyű a helyzet a világjárvány alatt életben tartani, de örömmel jelentjük, hogy a kis pázmándi vendéglő virágzik a hegyen. Az asztaloktól gyönyörű a kilátás, és étkezés után jólesik egy rövid séta a levendulakertben – főleg amikor virágba borul az egész környék. Aki szereti a kedves, romantikus környezetet, a jó ételeket és a kiváló borokat, menjen el hozzájuk! Megérdemlik a figyelmet.



 
Fotó:
Szabó Edit -

Eszünk

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020.01.17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli…
Főzünk

Vörösboros őzpörkölt

2020.02.10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Í…
Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Tesztelünk

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021.12.19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezt…
Főzünk

Bodzaszörp

2022.06.18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít…
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (29) balassa bor (4) balaton (92) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (18) borvendéglő (5) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (56) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (4) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (20) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (80) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (120) tokaj (140) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (51) utazási tippek (10) utazunk (26) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)