2023.10.19. | Szaniszló Noémi
A Piskóta – Minden, ami mentes pékség-kávézó kínálata a diétázók álma. Minden van, amire az ember vágyik, glutén-, tej- és cukormentes, esetleg vegán változatban, de az eredetihez a megtévesztésig hasonló textúrával és ízvilággal…
Bende Ágota, a Piskóta – Minden, ami mentes pékség-kávézó egyik megálmodója közel húsz éve él ételintoleranciával, így pontosan ismeri a különleges étrenddel járó nehézségeket. A célja az volt, hogy egy olyan helyet hozzon létre, ami megkönnyíti a hasonló problémákkal küzdők mindennapjait. Korábban kizárólag ingatlanosként dolgozott, méghozzá ugyanebben a helyiségben, ugyanis a tulajdonosok 2022-ben teljes átalakításba kezdtek, és válaszfalak segítségével felosztották a teret, így azóta egymás mellett működtetik az ingatlanirodát és a pékséget.
Tavaly júliusban nyitotta meg kapuit a pékség és kávézó, melynek fő profilja a glutén- és tejmentesség, de a kínálatban találhatunk cukormentes és vegán opciókat is. Hétköznap héttől fél hétig várja a vendégeket a Piskóta csapata, szombaton ennél rövidebb nyitvatartási idővel dolgoznak, de nélkülöznünk csak vasárnaponként kell őket. Budapesten, a Bartók Béla út 88. szám alatt találjuk az üzletet, a Kosztolányi Dezső tértől pár percnyi sétára.
Az üzletbe belépve fiatalos, ugyanakkor családias hangulat fogad minket. Kávénkkal, süteményünkkel helyet foglalhatunk akár a benti asztaloknál vagy a kinti kis teraszon is. Ha elvitelre rendelünk, remek választás a Feneketlen-tó környéki parkban elfogyasztani a választott terméket. A környéken lakók házhoz is rendelhetnek. Ha rendezvényre készülünk, és valamelyik termékből nagyobb mennyiségre van szükségünk, érdemes telefonon vagy akár a weboldalon előrendelni. A mentes kategóriában megszokott árakra kell számítani, cserébe azonban garantáltan allergének nélkül kapjuk meg kedvenc pékáruinkat. A vásárlási élmény teljességéhez nagyban hozzájárul a rendkívül barátságos kiszolgálás, az alapítók hihetetlen nagy lelkesedéssel igyekeznek a maximumot kihozni vállalkozásukból.
Az állandó kínálatból kiemelném a pitéket és az aprósüteményeket, a sós részlegről a baconos csavart névre hallgató nasit és a virslis hasét. Ezek különlegessége, hogy kifejezetten hasonlítanak a valódi leveles tésztából készült hagyományos változatokra. A pultban találunk szendvicseket, a mögé függesztett fonott kosarakban kenyereket és cipókat. Míg a péksütik helyben készülnek a hatalmas, 15 állásos sütőkemencében, addig a tortaszeletek egy veresegyházi, keresztszennyeződésmentes üzemből érkeznek. A sütemények jelentős része hetente változik, így nehéz rájuk unni. Ünnepek környékén számíthatunk alkalomhoz illő tradicionális édességekre, például a karácsonyi szezonban zserbóra, bejglire vagy akár mézes krémesre, ami a kedvencemmé vált.
Nem lehet a Piskótáról anélkül beszélni, hogy meg ne említenénk a két-három hetente megszervezett tematikus napokat. Ezeken a nagy népszerűségnek örvendő alkalmakon olyan finomságokat kóstolhatunk meg, amik egyébként nem szerepelnek a kínálatban. Általában a közösségi oldalaikon hirdetik meg az eseményeket, és gyakran kérik ki követőik véleményét, hogy mi legyen a következő rendezvény középpontjában. Volt már a főszerepben gofri, palacsinta, fánk és lángos is. A gofris napok nagy sztárja a vaníliapudingos-epres változat volt, aminek népszerűségét azonnal megértettem, ahogy megkóstoltam. A Piskóta csapata nem elégszik meg a standard változatokkal, és különleges ízesítésekkel próbálkoznak, a megannyi feltét között sokszor egészen formabontó lehetőségek is lapulnak. Az igazán bátrak például a nutella és a banán párosítását lángoson is kipróbálhatták. Az újdonságokra kíváncsi, de a hagyományos ízekhez jobban ragaszkodó érdeklődőknek remek választás a paradicsomszószos-sonkás lángos. Tapasztalataim szerint ugyanakkor ez a feltét remekül illik a gofrihoz és a palacsintához is.
A tematikus napokat általában nagy érdeklődés övezi, így annak érdekében, hogy egy vendégnek se kelljen üres kézzel távoznia, reggeltől-estig sülnek a finomságok. Ezekben a napokban csalogató illatfelhő lengi körül az üzlet környékét. Eddigi élményeim alapján a Piskóta remekül áthidalja a mentes összetevők okozta nehézségeket. A diétázók olyan ízekkel találkozhatnak újra, amiket már évek óta nélkülözniük kellett. Nagy könnyebbséget jelent, hogy nem szembetűnő az eltérés a megszokott ízekhez képest, így nem kell aggódnunk akkor sem, ha például olyan baráttal érkezünk, aki hagyományos étrendet követ.
Megjegyzés: a szerző a BME kommunikáció-médiatudomány alapképzés másodéves hallgatója, a cikk az Újságírás kurzus keretében született.
Fotó:
facebook