Eszünk

Ez aztán nem piskóta!

Ez aztán nem piskóta! című cikk borítóképe
2023. 10. 19. | Szaniszló Noémi
A Piskóta – Minden, ami mentes pékség-kávézó kínálata a diétázók álma. Minden van, amire az ember vágyik, glutén-, tej- és cukormentes, esetleg vegán változatban, de az eredetihez a megtévesztésig hasonló textúrával és ízvilággal…

Bende Ágota, a Piskóta – Minden, ami mentes pékség-kávézó egyik megálmodója közel húsz éve él ételintoleranciával, így pontosan ismeri a különleges étrenddel járó nehézségeket. A célja az volt, hogy egy olyan helyet hozzon létre, ami megkönnyíti a hasonló problémákkal küzdők mindennapjait. Korábban kizárólag ingatlanosként dolgozott, méghozzá ugyanebben a helyiségben, ugyanis a tulajdonosok 2022-ben teljes átalakításba kezdtek, és válaszfalak segítségével felosztották a teret, így azóta egymás mellett működtetik az ingatlanirodát és a pékséget.

Tavaly júliusban nyitotta meg kapuit a pékség és kávézó, melynek fő profilja a glutén- és tejmentesség, de a kínálatban találhatunk cukormentes és vegán opciókat is. Hétköznap héttől fél hétig várja a vendégeket a Piskóta csapata, szombaton ennél rövidebb nyitvatartási idővel dolgoznak, de nélkülöznünk csak vasárnaponként kell őket. Budapesten, a Bartók Béla út 88. szám alatt találjuk az üzletet, a Kosztolányi Dezső tértől pár percnyi sétára.

Az üzletbe belépve fiatalos, ugyanakkor családias hangulat fogad minket. Kávénkkal, süteményünkkel helyet foglalhatunk akár a benti asztaloknál vagy a kinti kis teraszon is. Ha elvitelre rendelünk, remek választás a Feneketlen-tó környéki parkban elfogyasztani a választott terméket. A környéken lakók házhoz is rendelhetnek. Ha rendezvényre készülünk, és valamelyik termékből nagyobb mennyiségre van szükségünk, érdemes telefonon vagy akár a weboldalon előrendelni. A mentes kategóriában megszokott árakra kell számítani, cserébe azonban garantáltan allergének nélkül kapjuk meg kedvenc pékáruinkat. A vásárlási élmény teljességéhez nagyban hozzájárul a rendkívül barátságos kiszolgálás, az alapítók hihetetlen nagy lelkesedéssel igyekeznek a maximumot kihozni vállalkozásukból.

Az állandó kínálatból kiemelném a pitéket és az aprósüteményeket, a sós részlegről a baconos csavart névre hallgató nasit és a virslis hasét. Ezek különlegessége, hogy kifejezetten hasonlítanak a valódi leveles tésztából készült hagyományos változatokra. A pultban találunk szendvicseket, a mögé függesztett fonott kosarakban kenyereket és cipókat. Míg a péksütik helyben készülnek a hatalmas, 15 állásos sütőkemencében, addig a tortaszeletek egy veresegyházi, keresztszennyeződésmentes üzemből érkeznek. A sütemények jelentős része hetente változik, így nehéz rájuk unni. Ünnepek környékén számíthatunk alkalomhoz illő tradicionális édességekre, például a karácsonyi szezonban zserbóra, bejglire vagy akár mézes krémesre, ami a kedvencemmé vált.

Nem lehet a Piskótáról anélkül beszélni, hogy meg ne említenénk a két-három hetente megszervezett tematikus napokat. Ezeken a nagy népszerűségnek örvendő alkalmakon olyan finomságokat kóstolhatunk meg, amik egyébként nem szerepelnek a kínálatban. Általában a közösségi oldalaikon hirdetik meg az eseményeket, és gyakran kérik ki követőik véleményét, hogy mi legyen a következő rendezvény középpontjában. Volt már a főszerepben gofri, palacsinta, fánk és lángos is. A gofris napok nagy sztárja a vaníliapudingos-epres változat volt, aminek népszerűségét azonnal megértettem, ahogy megkóstoltam. A Piskóta csapata nem elégszik meg a standard változatokkal, és különleges ízesítésekkel próbálkoznak, a megannyi feltét között sokszor egészen formabontó lehetőségek is lapulnak. Az igazán bátrak például a nutella és a banán párosítását lángoson is kipróbálhatták. Az újdonságokra kíváncsi, de a hagyományos ízekhez jobban ragaszkodó érdeklődőknek remek választás a paradicsomszószos-sonkás lángos. Tapasztalataim szerint ugyanakkor ez a feltét remekül illik a gofrihoz és a palacsintához is.

A tematikus napokat általában nagy érdeklődés övezi, így annak érdekében, hogy egy vendégnek se kelljen üres kézzel távoznia, reggeltől-estig sülnek a finomságok. Ezekben a napokban csalogató illatfelhő lengi körül az üzlet környékét. Eddigi élményeim alapján a Piskóta remekül áthidalja a mentes összetevők okozta nehézségeket. A diétázók olyan ízekkel találkozhatnak újra, amiket már évek óta nélkülözniük kellett. Nagy könnyebbséget jelent, hogy nem szembetűnő az eltérés a megszokott ízekhez képest, így nem kell aggódnunk akkor sem, ha például olyan baráttal érkezünk, aki hagyományos étrendet követ.

Megjegyzés:a szerző a BME kommunikáció-médiatudomány alapképzés másodéves hallgatója, a cikk az Újságírás kurzus keretében született.

Fotó:
facebook

Beszélgetünk
Palacsintakirályság című cikk borítóképe

Palacsintakirályság

2023. 10. 07. | Balla Nikolett
Beszélgetés Oszlánczi Rékával
Sós, édes, rántott, amerikai, klasszikus… A miskolci Creppy Palacsintaház lenyűgöző kínálatával sok rajongót vonz. Tulajdonos-vezetője, Oszlánczi Réka huszonkét évesen nyitotta a helyet, és azóta is rendíthetetlenül menetel előre...
Eszünk
Megnyílt a Bazaar Budapest! című cikk borítóképe

Megnyílt a Bazaar Budapest!

2023. 09. 28. | Szabó Edit
Minden szinten szinte minden! Sörkert, brunchétterem, olasz vendéglő és keleti vacsorázóhely várja a közönséget Budapest bulinegyedében, a Gozsdu udvar tőszomszédságában...
Beszélgetünk
Gyógyítás mellékhatások nélkül című cikk borítóképe

Gyógyítás mellékhatások nélkül

2021. 05. 29. | Virág Orsolya
Beszélgetés dr. Tőzsér Bertával
Növényi étrend, minőségi alvás, mozgás, szeretetteljes kapcsolatok, stresszkezelés… Betegségeink többsége elkerülhető lenne, ha így élnénk, állítja dr. Tőzsér Berta háziorvos szakorvosjelölt és életmódorvos, aki erre a misszióra tette fel az életét…
Beszélgetünk
Nem kell mindenhol mumust keresni! című cikk borítóképe

Nem kell mindenhol mumust keresni!

2019. 04. 06. | Lovranits Júlia
Beszélgetés Bencze Mária dietetikussal
Ellenség-e a cukor, és kell-e helyettesítenünk mással? Mit gondoljunk a fehér lisztről és az ízfokozókról? Köthetünk-e békét az E-számokkal, és vásárolhatunk-e zacskós levest? Ilyen és hasonló kérdésekkel bombáztuk Bencze Mária dietetikust…
Eszünk
Nyersen, finomat! című cikk borítóképe

Nyersen, finomat!

2017. 02. 27. | Raab Zsuzsanna
Nem kell ahhoz feltétlenül vegánnak lenni, hogy néha igent mondjunk egy-egy vegán ételre. A Veggie Nyers Vegán Bisztróban nyugodtan végigkóstolhatunk egy egész sor ételt, fel sem fog tűnni, hogy „mentes”...
Beszélgetünk
Együnk jól, legyünk jól! című cikk borítóképe

Együnk jól, legyünk jól!

2017. 02. 09. | Raab Zsuzsanna
Egészségtudatos kalandozások 3.
Mogyorósi Dóra közel tíz éve foglalkozik személyre szabott táplálkozási tanácsadással. Egy csésze tea mellett mesélt nekünk a hivatásáról, az ételek szervezetre gyakorolt hatásáról, és arról, hogy minden rajtunk múlik…