Kinyitott a Sophisto terasza!

2023.05.15. | Vargha Márk
A belváros közepén nyílt pezsgőbár lazán kínálja a luxust, és most már a teraszon üldögélve is belekóstolhatunk az osztrigás-pezsgős élmények sokszínűségébe…


Bevallom, magam azt gondoltam, hogy a Szent István-bazilika tőszomszédságában található pezsgőbárból étteremmé fejlődött egység nevét hosszas tanakodás után alkották meg az illetékesek. Csak később tudtam meg, hogy a sophisto angol szlengszó, melynek jelentése: trendi, szofisztikált személy. A hely terasznyitó partiján – mely a rossz idő miatt sajnos nem a teraszon, sokkal inkább az épületben zajlott – a közönség is láthatóan sophistókból állt: olyan influenszerekből, akik meg tudják szólítani a vendégkörnek azt a belföldi részét, akikre a tulajdonosok számítanak.

Kinyitott a Sophisto terasza! - borsmenta.hu

Rokonszenvesen jópofa kezdés volt, ráadásul számomra újdonságként hatott a ring for a drink. A terasz egyik oldalán két méternél is magasabb zöld fal. Ha a szélén megrántjuk a csengőt, a falon átnyújtott kézből vehetjük el a proseccóval teli poharat.

Bent, az alsó szint közepén sűrűn párolog a szárazjég, benne egy-egy palack azokból a habzókból, melyeket meg fogunk kóstolni. Sorban érkeznek aztán a finom falatok: négyféle sós töltelékű macaron – a gombás a legjobb –, majd mangó- és ruccolaemulziós osztriga. Mindkettő klasszikus „habzókorcsolya,” többszöri repetázásra érdemes annak, aki szereti.

Kinyitott a Sophisto terasza!

Friss levegőt veszünk magunkhoz, amikor egy, a divatipar területén tevékenykedő hölgyvendég az utcán sikeresen szabrázsol egy magnum palack proseccót, aztán bent már jön a következő tétel, ami nem más, mint a ház pezsgője. A somlói Fehérvári Pincészetnél készült, a Mundus Vini Borversenyen aranyérmet nyert tradicionális furmint pezsgő cukortartalma alapján brut nature. Legfőbb értéke ásványossága, mely lecsengésében is markánsan van jelen. Jól csúszik mellé a sertéshússal gőzölt batyu, a gyoza.

A Fidora rozé proseccójának különösen megörültem, hiszen néhány éve a Mitiszol? kóstolón szuper mesterkurzust tartott Emilio, a család képviselője. Azóta tudom, hogy pincészetük megoldotta azt a nem épp könnyű feladatot, hogy a nagy mennyiség mellé kiváló minőséget társítson. A poharamba töltött ital – a 2019 végén megismert „champagne stílusú prosecco” – erre ismét példát szolgáltatott, tisztaságával és finom buborékjaival a kóstolt italok legjobbja volt számomra. A végén azért „átnéztünk” a Földközi-tenger túlpartjára is, egy cava volt ugyanis az est zárása.

Kinyitott a Sophisto terasza!

A Sophisto egyik kulcsembere Fóti Gyula sommelier, akivel egyetértő és vitatkozó állításokat egymáshoz dobálva nézzük végig a hely imponálóan hosszú és jól strukturált borlapját. A külföldön nagy tapasztalatot szerzett szakember elmondja, hogy sok külföldi tétel az ő rendelésére vagy közbenjárására jelent meg a Sophisto italkínálatában, nem egy közülük – például Angliából, Luxemburgból, Dél-Afrikából vagy Új-Zélandról – pedig hazánkban csak az étteremben érhető el. Magunk is egyedülállónak tartjuk, hogy az arra fogékony magyar közönség ilyen sokféle importtermékből választhat. Csak champagne-ból huszonnyolcat számoltam meg, cavából ötöt, de nagy kedvencemből, a franciacortából is van kettő. Ha azonban külföldi szemmel nézzük – így is muszáj, elvégre a pesti belváros közepén vagyunk –, a magyar borászatoktól több csemegét is el tudnánk képzelni a lapon. Pohárnokunk láthatóan éppolyan nyitott a tippjeinkre, mint a meglévő tudása átadására: péntekenként Pezsgő Pénteket tart, ahol a különféle márkák ismert és titkos hátterét egyaránt felfedi.

Egy trendi helyről nem hiányozhatnak a koktélok sem, a Sophisto pedig ebben is erősnek látszik: hét signature koktélt rendelhetünk itt. Nem meglepetés, hogy gin & tonikból is tucatnyi van. Többféle gint többféle tonikkal keverve mindenféle fakszni nélkül kijön ennyi variáns.

Kinyitott a Sophisto terasza!

Az étterem vezetése az ételek frontján is felvállalt egyfajta edukációt, a terasznyitás után nem sokkal például egy raclette témájú rendezvényt tartottak, melynek Fenyőházi Ervin, a Bon Fromage szaküzlet vezetője volt a házigazdája.

Az étlapon a naponta friss osztriga és a szarvasgombás mille-feuille visszatérő elemek. Az elő- és főételek frontján jelenleg is szimpatikus a választék, a kombinációk pedig izgalmasnak tűnnek: a tintahaltacóban dinnyét, csilit és marhanyelvet találunk, a marhatatárt wontonnal, bodzával, körtével és kaviárral kínálják, a nyúlgerincet májjal, kukoricával és jus-vel – és még sorolhatnánk. Ha itt bonyolítanánk le egy komoly üzleti ebédet, arra is van lehetőség, sőt van speciálisan ilyen helyzetre kitalált menü is.

Kinyitott a Sophisto terasza!

A fentieken túl azonban egy további erőssége is van a Sophistónak: a tojásos reggeli, ami hatféle omlettet jelent. Vagy tükörtojást. Vagy ham & eggset. Vagy hétféle buggyantott tojást. Vagy ötféle grillezett bagelt. Vagy háromféle croque-ot. Vagy komplett angol reggelit. Sőt! Gazdag, kényelemben és nyugalomban fogyasztható – vagy inkább fogyasztandó –, két személyre összeállított reggelimenüt (signature super brunch) is.

Kinyitott a Sophisto terasza!

A Sophisto igazán nagy vállalás: tükrökkel és pasztellszínekkel komponált enteriőrjében és jó időben csábító, „piazzás” teraszán magyarok és külföldiek hódolhatnak a lustálkodós bruncholás, a gyors üzleti megbeszélés vagy szertartásos üzleti ebéd, a színház vagy buli előtti aperitivózás, a többfogásos pezsgős ünnepi vacsora élményének vagy éppen a barátokkal közös „tanulásnak” egy ital- vagy ételworkshop keretei között. Nyilvánvaló, hogy a Kossuth és a Deák tér közötti, vendéglátóegységek által sűrűn szőtt területen a Sophisto nemcsak egy hely, hanem A Hely kíván lenni. A szerzett élmények alapján elmondhatom, a gárda jól vizsgázott, az étteremben ott van a lehetőség, hogy lassan, de biztosan kultikus hellyé váljon. Ha a nyitottságot, a tempót és az alázatot az ott dolgozók képesek megőrizni, akkor a Sophisto itt bemutatott sok arca közül mindegyik szép maradhat.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Dupla buborék

2016.03.07. | Szabó Edit
Beszélgetés Márkus Györggyel   Nagyhatalom nem, de kis királyság lehetünk úgy 2050 táján. Mennyiségben sosem leszünk nagyok, minőségben sem fogjuk utolérni az igazi császárokat, de…
Iszunk

Oscar-díjas bubik

2016.03.09. | Szabó Edit
A pofátlan méznyalás tipikus esete – mondaná Tompa Imre borszakíró kollégánk, és lássuk be, kénytelenek vagyunk neki némiképp igazat adni. Aki a világ aranyérmes pezsgőinek legmeglepőbb…
Iszunk

Champagne üde arca

2016.04.20. | Szabó Edit
A Brimoncourt-pezsgők nem éjszakai bárokba valók. Azért készülnek, hogy kerti partikon, fogadásokon repüljön ki belőlük a dugó. De az sem baj, ha egy meghitt estén, egy jó film és egy k…
Főzünk

Osztriga citrommal

2016.05.10. | Szabó Edit
Fogyaszthatjuk nyersen, az osztriga ízét, lényegét így élvezhetjük leginkább, de ismerjük a grillezett, sőt a bundázott változatát is. Élvezetének adjuk meg hát a módját, és soha ne fe…
Iszunk

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

2016.12.31. | Szabó Edit
Champagne, crémant, cava, pezsgő – mindegyik egy külön világ. De vajon melyiket töltsük pohárba az új év első pillanataiban?  
Iszunk

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán

2022.12.28. | Vargha Márk
Két francia pezsgőház, a Nicolas Feuillatte és a Thiénot mutatkozott be Budapesten. Az esemény Horkay Andrásnak köszönhetően nem csupán szórakoztató, de tanító jelle…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)