Vissza
Főzünk

Bodzaszörp

Bodzaszörp című cikk borítóképe
2022. 06. 18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít, mi is mutatunk egy megbízható receptet…

A bodzát mindenki ismeri. Még csak erdőt járni se kell hozzá, megtaláljuk úton-útfélen. A virágok kicsik, fehér vagy sárga színűek, a csővé forrt sziromlevelek lapos tányérhoz hasonlók.

A virágok gyűjtése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért olló vagy bicska legyen nálunk. Keressünk olyan helyeket, ahol nem nagyon jár autó, ott szedjük a virágokat, ahol minél érintetlenebb a természet. Csak száraz időben gyűjtögessünk, várjuk meg, míg felszárad az eső, a harmat. Egészséges, rovarmentes, kinyílt, de még nem hulló virágokat keressünk!

Hozzávalók:

  • 15-20 tányér bodzavirág
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 10 gramm citromsav
  • 1 citrom (kezeletlen héjú), megmosva, karikára vágva
Ebből a mennyiségből kb. 2 üveg szörpünk lesz. Készíthetjük a többszörösét, de akkor arányosan mindenből többet tegyünk bele.

Elkészítése:

1. A virágokat merítsük egy pillanatra hideg vízbe, de ne áztassuk. A hosszú levélnyeleket vágjuk le, de óvatosan, hogy a virágzat ne essen szét! (Ha mégis lepotyog néhány virág, oda se neki, megszárítva jó lesz teának!)

2. Egy nagyobb lábosban forraljuk fel a vizet, majd a cukrot és a citromsavat oldjuk fel benne. Hagyjuk hűlni.

3. Tegyük a bodzavirágokat a már nem forró vízbe, és helyezzük el a tetején a citromkarikákat, majd fedjük be a lábost.

4. Az érlelődő szörpünket hagyjuk 2-3 napig langyos helyen (valahol a konyhában éppen jó lesz), néha keverjük át.

5. Ha letelt a 2-3 nap, a szörpöt leszűrjük, tisztára mosott (csírátlanított) üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, és mehet a dunsztba! Ha kihűlt, feltesszük a kamrapolcra.

Hidegen, szódával vagy csapvízzel hígítva, jégre töltve, citrommal, mentával kínáljuk, ki hogyan szereti.

Megjegyzés: a dunszt a befőzés végső, hőkezelési fázisa. Nedves és száraz dunszt egyaránt létezik. A száraz dunszt lényege, hogy a befőttek, lekvárok minél lassabban hűljenek ki. A légmentesen lezárt üvegeket azonnal többrétegű papírba/konyharuhába csavarjuk, és takaróval bélelt ládába, akár hűtőtáskába pakoljuk, szorosan egymás mellé. Pokróccal, párnával letakarjuk. Addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl. Ha jól betakartuk, ez akár több napig is tarthat.

Borsmenta-tipp: ha már nem teljesen frissek a bodzavirágok, rázogassuk meg őket egy kicsit, és a lehulló szirmokat fogjuk fel egy darab papíron. Terítsük ki, szárítsuk meg, tegyük dobozba, ez lesz a bodzateánk alapanyaga. Télen csak elővesszük, leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, és már be is szívhatjuk az édes bodzagőzt. A bodzatea nagyon egészséges, vértisztító és köhögéscsillapító hatású. Szoptatós anyukáknak is ajánlott, mert serkenti a tejelválasztást. Fürdő vagy borogatás formájában hatásos égési sérüléseknél, hólyagoknál, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is!

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Cseresznyés clafoutis című cikk borítóképe

Cseresznyés clafoutis

2022. 06. 05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…
Főzünk
Szilvalekvár sütőben című cikk borítóképe

Szilvalekvár sütőben

2021. 10. 12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!
Főzünk
Szamócalekvár, szamócaszörp című cikk borítóképe

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021. 06. 28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…
Főzünk
Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem című cikk borítóképe

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019. 06. 17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiváló.
Főzünk
Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót című cikk borítóképe

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019. 05. 14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, mert hasznosítottuk a hulladékot, és még szörp és kompót is készült az ajándékból…
Főzünk
Pofonegyszerű cseresznyés süti című cikk borítóképe

Pofonegyszerű cseresznyés süti

2018. 06. 07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van…