Vissza

Bodzaszörp

2022.06.18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít, mi is mutatunk egy megbízható receptet…


A bodzát mindenki ismeri. Még csak erdőt járni se kell hozzá, megtaláljuk úton-útfélen. A virágok kicsik, fehér vagy sárga színűek, a csővé forrt sziromlevelek lapos tányérhoz hasonlók.



A virágok gyűjtése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért olló vagy bicska legyen nálunk. Keressünk olyan helyeket, ahol nem nagyon jár autó, ott szedjük a virágokat, ahol minél érintetlenebb a természet. Csak száraz időben gyűjtögessünk, várjuk meg, míg felszárad az eső, a harmat. Egészséges, rovarmentes, kinyílt, de még nem hulló virágokat keressünk!



Hozzávalók:
  • 15-20 tányér bodzavirág
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 10 gramm citromsav
  • 1 citrom (kezeletlen héjú), megmosva, karikára vágva
Ebből a mennyiségből kb. 2 üveg szörpünk lesz. Készíthetjük a többszörösét, de akkor arányosan mindenből többet tegyünk bele.



Elkészítése:

1. A virágokat merítsük egy pillanatra hideg vízbe, de ne áztassuk. A hosszú levélnyeleket vágjuk le, de óvatosan, hogy a virágzat ne essen szét! (Ha mégis lepotyog néhány virág, oda se neki, megszárítva jó lesz teának!)

2. Egy nagyobb lábosban forraljuk fel a vizet, majd a cukrot és a citromsavat oldjuk fel benne. Hagyjuk hűlni.

3. Tegyük a bodzavirágokat a már nem forró vízbe, és helyezzük el a tetején a citromkarikákat, majd fedjük be a lábost.

4. Az érlelődő szörpünket hagyjuk 2-3 napig langyos helyen (valahol a konyhában éppen jó lesz), néha keverjük át.

5. Ha letelt a 2-3 nap, a szörpöt leszűrjük, tisztára mosott (csírátlanított) üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, és mehet a dunsztba! Ha kihűlt, feltesszük a kamrapolcra.

Hidegen, szódával vagy csapvízzel hígítva, jégre töltve, citrommal, mentával kínáljuk, ki hogyan szereti.



Megjegyzés: a dunszt a befőzés végső, hőkezelési fázisa. Nedves és száraz dunszt egyaránt létezik. A száraz dunszt lényege, hogy a befőttek, lekvárok minél lassabban hűljenek ki. A légmentesen lezárt üvegeket azonnal többrétegű papírba/konyharuhába csavarjuk, és takaróval bélelt ládába, akár hűtőtáskába pakoljuk, szorosan egymás mellé. Pokróccal, párnával letakarjuk. Addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl. Ha jól betakartuk, ez akár több napig is tarthat.


 
Borsmenta-tipp: ha már nem teljesen frissek a bodzavirágok, rázogassuk meg őket egy kicsit, és a lehulló szirmokat fogjuk fel egy darab papíron. Terítsük ki, szárítsuk meg, tegyük dobozba, ez lesz a bodzateánk alapanyaga. Télen csak elővesszük, leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, és már be is szívhatjuk az édes bodzagőzt. A bodzatea nagyon egészséges, vértisztító és köhögéscsillapító hatású. Szoptatós anyukáknak is ajánlott, mert serkenti a tejelválasztást. Fürdő vagy borogatás formájában hatásos égési sérüléseknél, hólyagoknál, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Pofonegyszerű cseresznyés süti

2018.06.07. | Szabó Edit
Ez a süti az elfoglalt háziasszonyok álma, és az egyik legfinomabb nyári édesség. Cseresznyével, meggyel, sőt áfonyával is működik – mindig azt tegyük bele, aminek éppen szezonja van… &…
Főzünk

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019.05.14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, m…
Főzünk

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiv…
Főzünk

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…  
Főzünk

Szilvalekvár sütőben

2021.10.12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!  
Főzünk

Cseresznyés clafoutis

2022.06.05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…

címkék

amerika (4) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (24) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (287) borász (52) borászok borásza (11) borbár (34) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (206) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (55) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (22) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (14) fehérbor (62) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (8) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (82) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (189) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (4) sauvignon blanc (26) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (81) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (13) tesztelünk (126) tokaj (141) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (12) veszprém (4) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)