Vissza

Ananászos csirkecurry

2022.11.23. | Szabó Edit
Egy óra alatt elkészül, imádnivalóan finom, az íze különleges, mégis ismerős. Az ananászos csirkecurry mindenkit levesz a lábáról…


A Hamburgi Halpiac minden turista álma volt, az itteni haltőzsde utánozhatatlan hangulata mindenkit rabul ejtett. Vártam, hogy én is megtapasztaljam az élményt, aztán csalódnom kellett. Nincs már haltőzsde, az épületbe rendezvények költöztek, és csak időszakonként tart nyitva.

Hamburgi Halpiac - borsmenta.hu

Halpiac viszont még mindig van vasárnaponként. Nem belül, hanem kívül, az árusok az épület körül verik fel a sátraikat. Nyáridőn hajnali 5-kor nyitnak, és reggel 9-kor már nyoma sincs a sokadalomnak, novembertől viszont 7-kor indul az élet, és hivatalosan fél 10-ig tart, bár tapasztalataim szerint csak akkor jön a java!

A halpiacon nem csak halat árulnak, hanem zöldséget, gyümölcsöt, húsfélét, édességet, dísznövényeket, sőt sapkát, kabátot, sálat, pénztárcát, meg amit csak el lehet képzelni. Még kakasos nyalókát is láttam, nem vicc! Vasárnap reggelenként igazi vásári hangulat uralkodik a hamburgi kikötőben. Az árusok egy része valóságos színpadi performanszot rendez, vicceseket mond, kiabál, hörög, mindent bevet, csak hogy eladja az áruját. És az emberek önfeledten vásárolnak. Aki épp elfáradt két alkudozás között, vidáman kávézik vagy kér egy halas szendvicset reggelire, mások hatalmas dobozokba pakolva viszik a vásárolt portékát. A rakpart környéke megtelik cipekedő alakokkal, senki sem megy haza üres kézzel.

Hamburgi Halpiac - borsmenta.hu

De miért is tenné? Az ember itt remekül beszerezheti az új lakás berendezéséhez szükséges teljes növényparkot vagy az összes főzési alapanyagot egy egész hétre, a zárás előtti időszakban pedig különösen felélénkül a kereskedelem. Ládaszám vásárolhatunk bármit, nevetséges áron.

Az árusok között bolyongva kiszúrtam, hogy feltűnően sokan állnak az ananászos pult előtt. Az ananász most a szupermarketekben se drága, 1 euróért már hazavihetünk egyet, itt viszont hármat adtak ezért az árért. Előhalásztam az egyeuróst a pénztárcámból, aztán még egyet, mert láttam, hogy egy csokor friss koriandert is kapok ugyanennyiért. Rövid idő múlva már a hazavezető úton ballagtam a kincseimmel. Na, de mi legyen belőlük?

Hamburgi Halpiac - borsmenta.hu

Az első ananászt azonmód megettünk. Friss volt, érett, lédús és édes, éppen olyan, amilyennek az ember a legjobb ananászt elképzeli. A másodiknak is megettük a felét, a másik feléből viszont elkészítettem ezt az ananászos csirkecurryt, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.

Mondom rögtön: nem kell hozzá friss ananász, konzervvel is működik.

Ananászos csirkecurry recept - borsmenta.hu
 
Hozzávalók 2 személyre:
  • 3 csirkecomb (alsó-felső együtt – kell a három, olyan finom, hogy el fog fogyni)
  • 1 kisebb ananász vagy egy nagyobbnak a fele (esetleg egy fél doboz ananász konzerv)
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 szem csillagánizs
  • 2 szem hosszúbors (elhagyható)
  • 3 szem szegfűszeg
  • 2 szem kardamom
  • 1 mokkáskanál csilipehely
  • mogyorónyi gyömbér
  • 2 evőkanál római kömény
  • 2 evőkanál currypor
  • 2 dl víz vagy húsleves
  • 2 dl tejszín vagy kókusztej
  • 1 csokor korianderzöld (aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy helyettesítheti petrezselyemmel)
  • só, bors, ízlés szerint
Ananászos csirkecurry recept - borsmenta.hu
 
Elkészítése:

1. A csirkecombokat kettévágjuk, az ananászt megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük.

2. Egy nagyobb serpenyőben a vaj és az olaj keverékén hirtelen megsütjük a csirkecombokat. Ha kész, tányérra tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és melegen tartjuk.

3. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, és amikor már elég puha, hozzáadjuk a csillagánizst, a hosszúborsot, a szegfűszeget, a gyömbért és a kardamomot. Egyet keverünk rajta, majd rászórjuk a római köményt, a csilipelyhet és a curryport. Újra keverünk rajta egyet, majd felöntjük egy kevés vízzel, és hagyjuk. hogy elforrja.

4. A fűszeres zsiradékba visszatesszük a csirkehúst, megkeverjük, majd felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), és fedő alatt puhára főzzük. (Nem kell nagyon hosszú lére engedni, nem szükséges, hogy a lé ellepje a húst, elég, ha a feléig ér.) Főzés közben egyszer érdemes megfordítani a húsokat.

5. Ha a hús megpuhult, és egy kicsit elfőtte a levét, hozzáadjuk az ananászkockákat, a levével együtt. (A konzerv ananász levéből csak egy-két kanálnyi kell.) Egy pár percig hagyjuk párolódni a hússal együtt, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt (vagy a kókusztejet). Legyünk óvatosak, mert a hús már nagyon puha.

6. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, hogy egy kicsit besűrűsödjön a lé, és már készen is vagyunk.

Ananászos csirkecurry recept - borsmenta.hu

Tálalás: forrón, durvára vágott korianderzölddel (vagy petrezselyemzölddel) tálaljuk. Köretként kuszkusz, gersli vagy barnarizs illik hozzá.

Ananászos csirkecurry recept - borsmenta.hu

Megjegyzés: ehhez az ételhez mindenképpen fehérbort érdemes választani, és ha lehet, nem szárazat. Mi egy könnyű késői szüretelésű hárslevelűvel kísérnénk legszívesebben.

 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Egzotikus lencse

2020.01.13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárn…
Utazunk

Akkor Hawaii!

2021.06.10. | Virág Orsolya
Hawaii a földi paradicsom. Na de hogy jön ide a kutya, a löncshús és az ananászos pizza? Hitek és tévhitek, tudnivalók és érdekességek – a Borsmenta utánajárt a szigetvilág gasztronómia…
Beszélgetünk

Magyar fiú lett Hawaii junior szakácsbajnoka!

2021.06.19. | Virág Orsolya
Beszélgetés Vujity-Zsolnay Barnabással
Fiatal, ambiciózus, de leginkább: piszokul mázlista. Vujity-Zsolnay Barnabás mindössze 18 éves, de már bejárta a fél világot Afrikától Ázsiáig. Ősszel ő képviseli majd Hawaii államát eg…
Beszélgetünk

Magyarok Hawaiin – Ohana Bordi

2021.07.03. | Virág Orsolya
Beszélgetés Bordás Rékával
Réka, István és három gyerek: ők a Bordás család (Ohana Bordi), akik büszkén viselik a matyó mintát a világ másik felén, Oahu szigetén, és a növényi étrendet csak a kalua pork kedvéért…
Utazunk

Hawaii az ünnepek idején

2021.07.21. | Virág Orsolya
Négy hónapon át tartó mulatság, kenus Télapó, töltött káposzta helyett laulau. Hawaii sorozatunk negyedik állomásán a szigetek ünnepi szokásaiból szemezgetünk...    
Főzünk

Curry okrából, bulgurral

2022.11.03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)