Vissza

Curry okrából, bulgurral

2022.11.03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...
 


Az okra nevű zöldséggel a TV Paprika tévécsatorna főszerkesztőjeként találkoztam először, úgy 2005 táján. Egy sorozatban különböző nemzetek konyháját mutattuk be, és egy afrikai testvérpár okraételt készített. A paprikához hasonló, mélyzöld valamiknek csodájára jártunk a stúdióban, és izgatottan vártuk az eredményt. Finom volt, de a nyálkássága miatt nem aratott egyértelmű sikert.

Okracurry recept - borsmenta.hu

Mivel ma már egyre könnyebben hozzáférhetünk a hazai üzletekben, elhatároztam, hogy mutatunk egy okrás receptet. Magáról a zöldségről sokat nem szeretnék beszélni, aki kíváncsi rá, hogy mi is az okra, olvassa el a colore.hu ide vonatkozó cikkét. 

A recept nem bonyolult, és gyors is. Laza fél óra alatt izgalmas, különleges ételt varázsolhatunk az asztalra, amihez remekül illenek a hordóban érlelt magyar fehérborok. Az se baj, ha egy kis maradék cukor kerekíti az élményt.

Okracurry recept - borsmenta.hu

Hozzávalók 2 személyre:
  • 40 dkg okra
  • 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 csapott evőkanál currypor
  • 1 csapott evőkanál őrölt római kömény
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 2 szem csillagánizs
  • 2 szem kardamom
  • 1-2 szem hosszúbors
  • 2 dl kókusztej
  • 1 mokkáskanálnyi csilipehely
  • 2 evőkanál joghurt
  • ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld                           
A körethez: 
  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 1 csipet só
  • ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
  • 1-2 friss mentaág
Okracurry recept - borsmenta.hu
 
Elkészítése:

1. Az okrát megmossuk, felkarikázzuk.

2. A vajat serpenyőben hevítjük, rádobjuk a finomra vágott hagymát, és egy csipetnyi sóval fedő alatt megpároljuk. Amikor üveges, mehet rá a római kömény, a currypor, a csillagánizs, a fahéj, a kardamom, a hosszúbors. Összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott okrát, és azt is pirítjuk egy percig. Vigyázzunk, hogy le ne égjen. Végül hozzáadjuk a kókusztejet, és fedő alatt puhára főzzük.

Okracurry recept - borsmenta.hu

3. Közben elkészítjük a köretet. A bulgurt főzőedénybe tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz elfogy alóla. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy a maradék nedvességet felszívva megpuhuljon.

4. Ha az okra megpuhult (ez mindössze néhány percig tart), rádobjuk a finomra vágott mentalevelet, és összekeverjük. (Szükség esetén még egy kis kókusztejjel dúsíthatjuk a szaftot.)

5. A finomra vágott petrezselymet vagy korianderzöldet (ez utóbbi jobban illik az ételhez, de nem mindenki szereti) belekeverjük a bulgurba, és már tálalhatunk is.

Okracurry recept - borsmenta.hu

Alulra halmozzuk a köretet, ráadagoljuk a curryt, és a tetejére teszünk egy kiskanálnyi joghurtot, hogy a csípős ízeket enyhítse. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Aszú az asztalon

2016.12.19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost! &n…
Beszélgetünk

Ngon = finom

2018.05.26. | Szakács Andrea
Új ázsiai fúziós étterem nyílt Budapesten, a Józsefvárosi piac tövében. A Ngon Street Foodról a két tulajdonos, apa és fia, Li és Dávid mesélt…  
Főzünk

Mogyorós csirkecurry

2019.10.28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!  
Főzünk

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020.12.21. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús

2021.01.07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!  
Tesztelünk

Somló Kincse Kézműves Kispince: Kéknyelű 2017

2022.05.27. | Szabó Edit
A Somló Kincse 2017-es kéknyelűje minden cseppjében a Somlót idézi. Gazdag, sűrű bor, nem adja könnyen magát.  

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)