Vissza
Főzünk

Curry okrából, bulgurral

Curry okrából, bulgurral című cikk borítóképe
2022. 11. 03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...

Az okra nevű zöldséggel a TV Paprika tévécsatorna főszerkesztőjeként találkoztam először, úgy 2005 táján. Egy sorozatban különböző nemzetek konyháját mutattuk be, és egy afrikai testvérpár okraételt készített. A paprikához hasonló, mélyzöld valamiknek csodájára jártunk a stúdióban, és izgatottan vártuk az eredményt. Finom volt, de a nyálkássága miatt nem aratott egyértelmű sikert.

Mivel ma már egyre könnyebben hozzáférhetünk a hazai üzletekben, elhatároztam, hogy mutatunk egy okrás receptet. Magáról a zöldségről sokat nem szeretnék beszélni, aki kíváncsi rá, hogy mi is az okra, olvassa el a colore.hu ide vonatkozó cikkét.

A recept nem bonyolult, és gyors is. Laza fél óra alatt izgalmas, különleges ételt varázsolhatunk az asztalra, amihez remekül illenek a hordóban érlelt magyar fehérborok. Az se baj, ha egy kis maradék cukor kerekíti az élményt.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg okra
  • 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 csapott evőkanál currypor
  • 1 csapott evőkanál őrölt római kömény
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 2 szem csillagánizs
  • 2 szem kardamom
  • 1-2 szem hosszúbors
  • 2 dl kókusztej
  • 1 mokkáskanálnyi csilipehely
  • 2 evőkanál joghurt
  • ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
A körethez:
  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 1 csipet só
  • ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
  • 1-2 friss mentaág

Elkészítése:

1.Az okrát megmossuk, felkarikázzuk.

2.A vajat serpenyőben hevítjük, rádobjuk a finomra vágott hagymát, és egy csipetnyi sóval fedő alatt megpároljuk. Amikor üveges, mehet rá a római kömény, a currypor, a csillagánizs, a fahéj, a kardamom, a hosszúbors. Összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott okrát, és azt is pirítjuk egy percig. Vigyázzunk, hogy le ne égjen. Végül hozzáadjuk a kókusztejet, és fedő alatt puhára főzzük.

3.Közben elkészítjük a köretet. A bulgurt főzőedénybe tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz elfogy alóla. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy a maradék nedvességet felszívva megpuhuljon.

4.Ha az okra megpuhult (ez mindössze néhány percig tart), rádobjuk a finomra vágott mentalevelet, és összekeverjük. (Szükség esetén még egy kis kókusztejjel dúsíthatjuk a szaftot.)

5.A finomra vágott petrezselymet vagy korianderzöldet (ez utóbbi jobban illik az ételhez, de nem mindenki szereti) belekeverjük a bulgurba, és már tálalhatunk is.

Alulra halmozzuk a köretet, ráadagoljuk a curryt, és a tetejére teszünk egy kiskanálnyi joghurtot, hogy a csípős ízeket enyhítse. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Somló Kincse Kézműves Kispince: Kéknyelű 2017 című cikk borítóképe

Somló Kincse Kézműves Kispince: Kéknyelű 2017

2022. 05. 27. | Szabó Edit
A Somló Kincse 2017-es kéknyelűje minden cseppjében a Somlót idézi. Gazdag, sűrű bor, nem adja könnyen magát.
Főzünk
Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús című cikk borítóképe

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús

2021. 01. 07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!
Főzünk
Zöldséges-csirkés tortillatekercs című cikk borítóképe

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020. 12. 21. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk
Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe

Mogyorós csirkecurry

2019. 10. 28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
Beszélgetünk
Ngon = finom című cikk borítóképe

Ngon = finom

2018. 05. 26. | Szakács Andrea
Új ázsiai fúziós étterem nyílt Budapesten, a Józsefvárosi piac tövében. A Ngon Street Foodról a két tulajdonos, apa és fia, Li és Dávid mesélt…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!