Vissza
Főzünk

Egzotikus lencse

Egzotikus lencse című cikk borítóképe
2020. 01. 13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárni vele az új évet, fussunk neki bátran, bármikor!

A vörös lencse rendkívül praktikus, mert gyorsan megfő, ráadásul a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza, és bőséges fehérjeforrás! Tele van rostokkal, sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyományos lencse, a borsó vagy a bab. A sonka hozza a hazai ízvilágot, az ananász és a kókusz íze viszont mindent felforgat. Az ízkavalkád meglepő, de nagyon vonzó. A receptet Stahl Judit egyik könyvében találtam, és évek óta készítem. Nála ananászos lencsetál néven fut az étel. Nem szép, de finom!

Hozzávalók:

  • 20 dkg vörös lencse
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kókusztejpor
  • 2 dl tej
  • 2 babérlevél
  • 3-4 cm-es gyömbérdarab (lehet egy teáskanálnyi por is)
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 15 dkg ananász
  • 20 dkg főtt, füstölt sonka

Elkészítés:

1. Vágjuk apróra a lila hagymát, a fokhagymát, a gyömbért pedig reszeljük le.

2. Vágjuk centis kockákra a sonkát és az ananászt.

3. A lencsét tegyük fel bő vízben főni, kb. 12 perc alatt készül el; ha mindent előkészítettünk, ebbe az időbe épp belefér a többi tennivaló.

4. Az apróra vágott lila hagymát óvatosan megpirítjuk az olajon egy kis fazékban, hozzádobjuk a fokhagymát, a gyömbért és a babérleveleket.

5. Keverjük össze egy külön tálban a kókusztejport a tejjel és a mustárral, öntsük bele a lábosunkba, és ha jól elkevertük, mehet bele a sonka, az ananász és a főtt lencse. (Előtte szűrjük le. Ha valaki hígabban szereti, nem kell teljesen lecsepegtetni.)

6. 2-3 perc alatt forraljuk össze, és már el is készült az édes, picit csípős, kicsit füstölt ízű finomság! A végén, kóstolás után sózzuk, és ha szeretjük, még izgalmasabbá tehetjük egy kis csípős ízzel. Csili vagy cayenne bors egyaránt jól áll neki, de az édesszájúak tehetnek bele egy teáskanálnyi mézet is.

Ha csak egyszer szedünk, négy főnek elegendő…

Borsmenta-tipp 1.: a lencsét és a kókusztejport érdemes a hűtőben tárolni. Így nem kell félnünk a molyoktól, és az alapanyagok is tovább frissek maradnak.

Borsmenta-tipp 2.: kókusztejpor helyett használhatunk konzerv kókusztejet is. Ehhez a recepthez 2,5-3 dl szükséges belőle.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai című cikk borítóképe

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019. 12. 16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
Főzünk
Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe

Mogyorós csirkecurry

2019. 10. 28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
Főzünk
Wokban sült csirkemell zöldségekkel című cikk borítóképe

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017. 07. 05. | Szabó Edit
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…