Főzünk

Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi

Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi című cikk borítóképe
2025. 09. 11. | Nagyillés János
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 80. részében egy könnyen elkészíthető édesség, az anyukám diós süteménye receptjét adjuk közre. A konyhában tapasztalatlanabbaknak is ajánljuk, a siker garantált…

A keleti és a balkáni konyha egyik legédesebb ajándéka ez a ropogós vagy épp puhán omlós aprósütemény, melyet sokféle módon készítenek és sokféle hozzávalóval gazdagítanak: mandulával, pisztáciával vagy kakaóval, és még sorolhatnám. A története messzire nyúlik vissza. Talán a 7. századi Perzsiában született az első kurabiye, alig néhány évtizeddel azután, hogy a cukor használata elterjedt a környéken. Az első írott nyoma egy 10. századi arab szakácskönyvben, a Kitab al-Ṭabīḫ-ban bukkant fel. Az Oszmán Birodalom konyhájába a 15. században érkezett, és olyannyira népszerű lett, hogy az első nyomtatott török szakácskönyv, a Melceü’t-Tabbâhîn már többféle változatát közölte. A szó maga is kalandos utat járt be: a perzsa gulābiya („rózsavízzel készült apró sütemény”) adta az alapját, innen került a török, majd az arab nyelvbe is.

Most pedig következzen egy török klasszikus: a cevizli anne kurabiyesi – vagyis 'anyukám diós süteménye'. Elkészítése egyszerű, kezdő süteménykészítőknek is ajánlom: a siker garantált.


Hozzávalók:
- 1 vizespohár (2 dl) kristálycukor
- 1 vizespohár joghurt
- 1 vizespohár olaj (fele napraforgó-, fele olíva-)
- 3-4 vizespohár liszt (amennyit felvesz)
- 1 vizespohár dióbél apróra zúzva vagy darálva
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor
- a kenéshez 2 tojássárgája
- a tetejére kristálycukor

Elkészítése:
1. Öntsük egy keverőtálba az olajat, a joghurtot és a cukrot, és keverjük addig, míg a cukor el nem olvad benne.
2. Adjuk hozzá és keverjük az elegybe a szódabikarbónát és a sütőport, majd a keverést folyamatosan végezve poharanként elegyítsünk bele három pohár lisztet. Közben, míg a tészta lágyabb, adjuk hozzá a zúzott vagy darált diót, és azzal együtt keverjük-gyúrjuk tovább a tésztát. (Ha esetleg még nem elég, adhatunk hozzá egy negyedik pohár lisztet: a végén a tésztának lágynak, de már formázhatónak kell lennie.)

3. Vizes kézzel formázzunk nagyobb diónyi golyókat, és kicsit összelapítva tegyük egy nagy tepsiben sütőpapírra.

4. A tetejét kenjük meg tojássárgájával, és díszítésül szórjunk rá egy kis kristálycukrot.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára. Ez a pogácsák méretétől függően 30-40 percet vesz igénybe.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

2025. 07. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 77. rész
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…
Főzünk
Figen narancsos piskótája  című cikk borítóképe

Figen narancsos piskótája

2025. 06. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 72. rész
Íme a bizonyság, hogy a bögrés sütiket a törökök is szeretik. Jöhet egy kis édesség a Török örömök sorozat 72. részében? A recept Nagyillés János töröktanárnőjétől, Figentől származik; köszönjük, hogy közreadhatjuk…
Főzünk
Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe

Török linzer – un kurabiyesi

2025. 05. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 69. rész
Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…
Főzünk
Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

2025. 03. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 60. rész
Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.
Főzünk
Habcsók – beze című cikk borítóképe

Habcsók – beze

2025. 01. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 54. rész
Törökül beze, franciául meringue, olaszul meringa, magyarul habcsók. Ennek a roppanós süteménynek a receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 54. részében…
Főzünk
Aşure című cikk borítóképe

Aşure

2025. 01. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…