Főzünk

Habcsók – beze

Habcsók – beze című cikk borítóképe
2025. 01. 23. | Nagyillés János
Törökül beze, franciául meringue, olaszul meringa, magyarul habcsók. Ennek a roppanós süteménynek a receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 54. részében…

Nincs új a nap alatt: a mi habcsókunk Törökországban is nagyon népszerű, csak ott a francia „baiser” (csók) kifejezés után a beze elnevezést kapta, bár időnként a „meringue” alapján merengenek, máskor meg habsütinek (köpük kurabiye) is hívják. A háromféle – forró, meleg és hideg – keverési mód közül receptünk a legegyszerűbbet, a hideget alkalmazza.

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 150 gramm porcukor
  • 1 csipet só



Elkészítése:

1.A sütőt előmelegítjük 100 fokosra.

2.A szobahőmérsékletű tojások fehérjéjét különválasztjuk, nagyon vigyázva, hogy a tojássárgából egyáltalán ne kerüljön a fehérjébe.

3.A tojások sárgáját félretesszük, és felhasználjuk máshoz, a fehérjét egy jó csipet sóval kemény habbá verjük.

4.A porcukrot állandó, erős keverés közben, legalább három adagban adjuk a habhoz, és robotgéppel addig keverjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik a tojásfehérjében, és a krém sima és tejszínhab-állagú nem lesz.

5.Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, a krémet habzsákba kanalazzuk, és kis kupacokat nyomunk belőle a sütőpapírra. Figyeljünk rá, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, és ne legyenek túl nagyok.

6. 100 fokra előmelegített sütőben 90 perc alatt kiszárítjuk. Ha kész, a habcsók külseje roppanós, belseje kissé krémes marad.



Megjegyzés: ha más mennyiséget szeretnénk, számoljunk tojásonként 50 gramm porcukrot.
Borsmenta-tipp: a tojások sárgáját használjuk fel tiramisu készítéséhez.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Aşure című cikk borítóképe

Aşure

2025. 01. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…
Főzünk
Lokma című cikk borítóképe

Lokma

2024. 11. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…
Főzünk
Karamelles puding című cikk borítóképe

Karamelles puding

2024. 10. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…