Habcsók – beze
Nincs új a nap alatt: a mi habcsókunk Törökországban is nagyon népszerű, csak ott a francia „baiser” (csók) kifejezés után a beze elnevezést kapta, bár időnként a „meringue” alapján merengenek, máskor meg habsütinek (köpük kurabiye) is hívják. A háromféle – forró, meleg és hideg – keverési mód közül receptünk a legegyszerűbbet, a hideget alkalmazza.
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 150 gramm porcukor
- 1 csipet só

Elkészítése:
1.A sütőt előmelegítjük 100 fokosra.
2.A szobahőmérsékletű tojások fehérjéjét különválasztjuk, nagyon vigyázva, hogy a tojássárgából egyáltalán ne kerüljön a fehérjébe.
3.A tojások sárgáját félretesszük, és felhasználjuk máshoz, a fehérjét egy jó csipet sóval kemény habbá verjük.
4.A porcukrot állandó, erős keverés közben, legalább három adagban adjuk a habhoz, és robotgéppel addig keverjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik a tojásfehérjében, és a krém sima és tejszínhab-állagú nem lesz.
5.Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, a krémet habzsákba kanalazzuk, és kis kupacokat nyomunk belőle a sütőpapírra. Figyeljünk rá, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, és ne legyenek túl nagyok.
6. 100 fokra előmelegített sütőben 90 perc alatt kiszárítjuk. Ha kész, a habcsók külseje roppanós, belseje kissé krémes marad.
Megjegyzés: ha más mennyiséget szeretnénk, számoljunk tojásonként 50 gramm porcukrot.
Borsmenta-tipp: a tojások sárgáját használjuk fel tiramisu készítéséhez.