Vissza
Főzünk

Chili con carne

Chili con carne című cikk borítóképe
2020. 12. 03. | Molnár Andor
Ez a mexikóinak tartott klasszikus valójában Texasból indult hódító útjára, de ma már szinte mindenhol készítik. Íme egy biztos recept Molnár Andortól…

A chili con carne valójában nem csilis bab. A kifejezés szó szerint csilis húst jelent, és az étel eredetileg valóban ennyi volt: szaftos hús méregerősen, tortillával tálalva. Hogy a bab mikor került bele, nehéz lenne megmondani, de a chili con carne ma már elképzelhetetlen nélküle.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 500 g darált marhahús
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • ½ teáskanál Cayenne-bors
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 400 g paradicsom
  • 100 ml marhaalaplé
  • 100 g vörös bab
  • só, bors

Elkészítése:

1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük az apróra vágott hagymát, és 2-3 percig dinszteljük. Akkor jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma, összeforgatjuk, hagyjuk kicsit dinsztelődni, majd adjuk hozzá a marhahúst, és alaposan barnítsuk meg.

2. Szórjuk bele a római köményt, az oregánót, a paprikát, a Cayenne-borsot. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és folyamatosan kevergetve főzzük 2-3 percig. Ekkor mehet bele a paradicsom, majd az alaplé és a bab.

3. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a bab megpuhul.

Tortillával tálaljuk.

Megjegyzés: aki szereti, egy kis főtt kukoricát is adhat az étel mellé, ahogyan a képen látható.

Fotó:
Molnár Andor

Főzünk
Márványos kuglóf című cikk borítóképe

Márványos kuglóf

2020. 11. 26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!
Tesztelünk
Wassmann Pince: Cabernet Franc 2015 című cikk borítóképe

Wassmann Pince: Cabernet Franc 2015

2020. 11. 02. | Szabó Edit
Egy német házaspár beleszeret a Villányi borvidékbe, Pécsdevecserre költözik, és megalapítja a vidék első biodinamikus pincészetét. Ralf és Susann csodás cabernet franc-ja önmagáért beszél…
Főzünk
Vörösboros őzpörkölt című cikk borítóképe

Vörösboros őzpörkölt

2020. 02. 10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Íme a recept…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk
Konyakos oldalas Váncsa István módra című cikk borítóképe

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018. 12. 30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…
Főzünk
Tepsis csirke almával és rozmaringgal című cikk borítóképe

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016. 04. 27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…