Vissza
Főzünk

Márványos kuglóf

Márványos kuglóf című cikk borítóképe
2020. 11. 26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!

Az ünnepek közeledtével az ember mindig egy kicsit több időt tölt a konyhában. Ha kint futkosnak a mínuszok, bent jólesik a tűzhely melege, és szeretteink is örülnek a kényeztetésnek. Ez a kuglóf ajándéknak is tökéletes, főleg ha még egy kis üvegnyi saját készítésű lekvárt is csomagolunk mellé.

Hozzávalók:

  • 500 g búzaliszt (BL 55)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 22 g élesztő (friss)
  • 1 tojássárgája
  • 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
  • 80 g porcukor
  • 60 g vaj (olvasztott)
  • 280 ml 2,8%-os tej
  • 20 g mazsola
  • 10 g kakaópor
  • 1 csipet só

Elkészítés :

1. Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.

2. Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a csipet sót.

3. Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb. 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe, és tegyük két külön tálba.

4. A két fél adag tészta közepébe nyomjunk mélyedést, és az egyikbe szórjuk bele a mazsolát, a másikba a kakaóport. Mindkettőt gyúrjuk át alaposan.

5. Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb. egy óra alatt.

6. Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kivajazott, lisztezett kuglófformába.

7. Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel – szobahőmérsékleten egy újabb óra.

8. Ha megkelt, tegyük a 200 ºC-ra előmelegített sütőbe – légkeverés nélkül –, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 ºC-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.

9. Ha a kuglóf teljesen kihűlt, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondant-nal, cukorgyöngyökkel vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.

Megjegyzés: kakaó vagy kávé mellé házi készítésű lekvárokkal is kínálhatjuk.

Fotó:
Molnár Andor

Főzünk
Céklás brownie című cikk borítóképe

Céklás brownie

2020. 11. 13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
Főzünk
Pekeskifli című cikk borítóképe

Pekeskifli

2020. 04. 24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…
Főzünk
Vajas kifli című cikk borítóképe

Vajas kifli

2020. 04. 03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
Tesztelünk
Palkó Borok: Jégcsepp Jégbor 2018 című cikk borítóképe

Palkó Borok: Jégcsepp Jégbor 2018

2020. 03. 16. | Szabó Edit
Jégbor nem születik túl gyakran minálunk. A Palkó Pince Jégcseppjéhez András-napkor szüretelték a szőlőt, mínusz 10 fokban. Az eredmény egy kedves, szerethető édes bor…
Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Fonott kalács 6 szálból című cikk borítóképe

Fonott kalács 6 szálból

2018. 03. 27. | Varga Anita
Tökéletes húsvéti kalács Varga Anita konyhájából…