Fokhagymás-tejszínes garnéla

2020.11.17. | Szabó Edit
Hamisítatlan mediterrán fogás. Percek alatt elkészül, benne van a tenger minden íze, a lusta tengerparti nyarak minden álmodozása. A fokhagymás garnéla ünnepi étel, pezsgő vagy fehérbor illik hozzá…


Az egyik nagy üzletlánc halpultjában találtam rá a csomagolt, főzött garnélára. Nem olcsó mulatság, de ha nem egy huszárezredet akarunk megetetni belőle, akkor egy-egy ünnepi alkalommal megengedhetjük magunknak. A 30 dkg-os kiszerelés 4 embernek előételként, 2 embernek főételként bőségesen elég.


 
Ez a fogás tényleg a konyhánkba varázsolja a tengerparti nyarak illatát. Pazar lakoma, csak keressünk hozzá egy közepesen testes fehérbort vagy egy érleltebb pezsgőt, és garantált a siker.
 
Hozzávalók:
  • 30 dkg főtt garnéla (egészben, páncélban)
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva, vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, gorombára vágva
  • 1,5 dl tejszín
  • citrom vagy lime a tálaláshoz


Elkészítése:
 
1. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és amikor már forró, beletesszük a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pároljuk, vigyázva, nehogy odakapjon.
 
2. Ha a fokhagyma kicsit megdinsztelődött, mehet mellé a garnéla. A közepesnél egy kicsit nagyobb lángon süssük, néha rázogassuk. Legyünk óvatosak, hiszen főzött garnéláról van szó 3 perces sütés éppen elég neki.
 
3. Ráöntjük a tejszínt, egy perc alatt összefőzzük a garnélával, rászórjuk a petrezselymet, kicsit összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
 
4. Van, aki spagettit főz hozzá, mi csak puha kenyérrel tálaljuk – azzal a szaftját is remekül ki lehet tunkolni.


 
Megjegyzés:
Sót nem véletlenül nem írtunk a receptbe. A garnéla általában elég sós, hiszen a tengerből jött.
 
Aki még nem evett garnélát, az se gyávuljon el csak azért, mert a rákocskák páncélban vannak. Kicsit barbár megoldás, de az alábbiak szerint járjunk el: törjük le a fejet, és a páncélt kézzel kicsit roppantsuk meg, így viszonylag könnyen kicsomagolható a hús. Aki szereti, tálaláskor néhány cseppnyi citrom- vagy lime-lével pikánsabbá teheti.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Osztriga citrommal

2016.05.10. | Szabó Edit
Fogyaszthatjuk nyersen, az osztriga ízét, lényegét így élvezhetjük leginkább, de ismerjük a grillezett, sőt a bundázott változatát is. Élvezetének adjuk meg hát a módját, és soha ne fe…
Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  
Főzünk

Lazac brokkolibundában

2018.12.31. | Pleszkán Écska
Pleszkán Écska receptje szerint
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…  
Főzünk

Fetás cukkinilepény

2019.05.29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak…
Főzünk

Juhtúrós sztrapacska

2020.03.31. | Szabó Edit
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk…
Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2018

2020.08.03. | Szabó Edit
A juhfark nem adja könnyen magát, sokszor még a hétpróbás borvagányokat is próbára teszi. A Somlói Apátsági Pince 2018-as bora azonban szerencsés csillagzat alatt született, szerintünk…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)