Vissza
Főzünk

Juhtúrós sztrapacska

Juhtúrós sztrapacska című cikk borítóképe
2020. 03. 31. | Szabó Edit
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk fel…

Semmi sem olyan pihentető, mint egy erdei séta egy langymeleg tavaszi napon. A lábunk épp olyan helyre vitt, ahol fokhagymaillatú medvehagymalevelek nőttek ki a földből, engedtünk hát a csábításnak, és gyűjtöttünk néhány csokornyit – szigorúan a szabályok szerint, a jövőre és a többi kirándulóra is gondolva –, hogy feldobjuk vele az ételeinket.

Nem sokkal később illatos ibolyamezőre bukkantunk, így a virágokból is szedtünk néhány szálat. Na, nem a vázába, ilyet nem tennénk. Kifejezetten azért téptük le az apró, lila virágokat, hogy az ételeinket díszítsék. Az illatos ibolya ugyanis ehető, az íze enyhén édes, de cseppet sem tolakodó, és rendkívül jól mutat a tányéron.

Sztrapacskát ritkán készítünk. Macerás, reszelgetni kell a krumplit, csupa maszlag lesz az edény, amiben kifőzzük, meg aztán nem is tartozik a legkönnyebb ételek közé. Ha meg is fordul a fejünkben, elhessegetjük a gondolatot, és maradunk inkább a jól bevált túrós csuszánál. És ez nagy kár.

Macerás? Igen! Sokáig kell utána mosogatni? Igen! És? Engedjünk néha a csábításnak, és hagyjuk magunkat rábeszélni. Soha, de soha nem fordult még elő, hogy megbántuk volna, hogy utólag sajnáltuk volna a főzésre fordított időt. Szóval, kalandra fel! A sztrapacska megér egy kis nyűglődést!

Hozzávalók:

  • ½ kg krumpli
  • 25 dkg fehérliszt
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 kávéskanál só
  • 20 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • bors, ízlés szerint
a díszítéshez kapor, medvehagyma, ibolya, petrezselyem, turbolya, mikor minek van szezonja, de ezek nélkül is tökéletes

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk egy kávéskanálnyi sóval.

2. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük a zsírból, és tálalásig félretesszük.

3. A krumplit meghámozzuk és egy kislyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, egy kiskanálnyi sót, és a lisztet folyamatosan adagolva sűrű tésztát keverünk belőle.

4, A tésztát nokedliszaggatóval vagy egyszerűen egy kiskanállal (mi az utóbbi megoldást választottuk) a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Megvárjuk, hogy mindegyik kis galuska feljöjjön a víz felszínére, még egy-két percig főzzük, aztán leszűrjük.

5. A leszűrt galuskákat a visszamaradt szalonnazsírba forgatjuk.

6. A juhtúrót összekeverjük a tejföl háromnegyedével, és az így kapott öntetet rászedjük a galuskákra. Alaposan összekeverjük, és már tálalhatjuk is. (Van, aki ilyenkor még egy hőálló tálban betolja a forró sütőbe, és 15-20 perc alatt aranybarnára süti. Így is érdemes kipróbálni, de mi most nem sütöttük.)

Tálaláskor a tányért megszórjuk finomra vágott medvehagymával, kaporral vagy más zöldfűszerrel, erre jön a galuska, a tetejére pedig a maradék tejföl, a pirított szalonnakocka, ízlés szerint bors, az ibolya és az egyéb díszítések. (A zöldek elhagyhatók, a szalonnakocka soha - kivéve ha valaki húsmentesen étkezik!)

Borsmenta-tipp: a tészta főzővizét tegyük félre, akár le is fagyaszthatjuk. Remekül felhasználhatjuk később krumplileveshez vagy krumplifőzelékhez.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
Tesztelünk
Havas és Timár Pincészet: Olaszrizling 2018 című cikk borítóképe

Havas és Timár Pincészet: Olaszrizling 2018

2019. 11. 08. | Szabó Edit
Tetszetős, gazdag bor, fehér húsok mellett is megállja a helyét. Nem a szelíd olaszrizlingek közül való; kóstolgassuk élvezettel, van benne kraft…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Tesztelünk
Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019. 09. 22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…
Főzünk
Túrós csusza című cikk borítóképe

Túrós csusza

2016. 01. 25. | Szabó Edit
Egyszerű étel, mégis sokak kedvence. Ha jól van elkészítve, szinte abbahagyhatatlan. Gyors, olcsó, ízletes, tökéletes vacsora egy hétköznapi estére.