2020.08.24. | Szabó Edit
Íme három remek mártogatós: egy kapros-fetás, egy petrezselymes-tojásos és egy korianderes-kápiás. Vendégvárónak, vacsorára, együtt és külön-külön is ajánljuk…
A fetás a maga kapros-uborkás ízvilágával egy kicsit görögös, ezért csirkenyárs vagy csirkehús mellé is illik, de ha éppen húsmentes napot tartunk, tunkoljunk bele idényzöldségeket. A tojásoshoz nyers zöld spárgát, kaliforniai paprikát, retket ajánlunk, a kápiáshoz viszont inkább fasírtot, húsgolyót, pljeskavicát, csevapot vagy sajtokat.
Feta sajtos mártogatós
Hozzávalók:
- 25 dkg feta sajt
- 4 evőkanál tejföl
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 kisebb kovászolni való uborka vagy néhány karika kígyóuborka
- bors, őrölve
- ½ csokor kapor
- 2 kisebb mentaág (6-8 levél)
- a díszítéshez kaporágacska, ehető virágok (elhagyható)
- a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa
Elkészítése:
A hozzávalókat összemixeljük (vagy a fetát lereszeljük, és az egyéb alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk). Sózni nem kell, mert a feta elég sós.
Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.
Tojásos mártogatós
Hozzávalók:
- 4 tojás, keményre főzve
- 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál tejföl
- 1 kiskanálnyi citromlé
- ½ biocitrom reszelt héja
- ½ csokor petrezselyem
- 1-2 kakukkfűág
- 6-8 mentalevél
- 6-8 bazsalikomlevél
- só, bors, ízlés szerint
- a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
- a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla
Elkészítése:
A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.
Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.
Korianderes kápiakrém
Hozzávalók:
- 4 kápia paprika
- 1 kisebb csokor korianderzöld
- 1 kávéskanál római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanálnyi citromlé
- ½ marék dióbél
- 1 evőkanál cukor (elhagyható)
- só, bors, ízlés szerint
- a díszítéshez korianderzöld, ehető virágok (elhagyható)
Elkészítése:
1. A paprikákat megmossuk, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
2. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala megsüljön. Akkor jó, ha a héja sötét, szinte fekete.
3, A megsült paprikákat tálba tesszük, és fél órára fóliával letakarjuk. Ha gőzben áll, könnyebb megtisztítani.
4. A gőzből kivéve a paprikák magházát a száruknál fogva kihúzzuk, majd a héját is eltávolítjuk.
5. A koriandert és a dióbelet durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
6. A paprika húsát az olajjal, a római köménnyel, a fokhagymával, a korianderzölddel és a többi hozzávalóval finomra mixeljük.
Melegen vagy hidegen egyaránt tálalhatjuk.