Vissza

Három gyors mártogatós

2020.08.24. | Szabó Edit
Íme három remek mártogatós: egy kapros-fetás, egy petrezselymes-tojásos és egy korianderes-kápiás. Vendégvárónak, vacsorára, együtt és külön-külön is ajánljuk…
 


A fetás a maga kapros-uborkás ízvilágával egy kicsit görögös, ezért csirkenyárs vagy csirkehús mellé is illik, de ha éppen húsmentes napot tartunk, tunkoljunk bele idényzöldségeket. A tojásoshoz nyers zöld spárgát, kaliforniai paprikát, retket ajánlunk, a kápiáshoz viszont inkább fasírtot, húsgolyót, pljeskavicát, csevapot vagy sajtokat.


 
 
Feta sajtos mártogatós


Hozzávalók:
  • 25 dkg feta sajt
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 kisebb kovászolni való uborka vagy néhány karika kígyóuborka
  • bors, őrölve
  • ½ csokor kapor
  • 2 kisebb mentaág (6-8 levél)
  • a díszítéshez kaporágacska, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa



Elkészítése:

A hozzávalókat összemixeljük (vagy a fetát lereszeljük, és az egyéb alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk). Sózni nem kell, mert a feta elég sós.

Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.
 


 

Tojásos mártogatós

Hozzávalók:
  • 4 tojás, keményre főzve
  • 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ biocitrom reszelt héja
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1-2 kakukkfűág
  • 6-8 mentalevél
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla


Elkészítése:

A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.

Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.


 
Korianderes kápiakrém

Hozzávalók:
  • 4 kápia paprika
  • 1 kisebb csokor korianderzöld
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ marék dióbél
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez korianderzöld, ehető virágok (elhagyható)
 

Elkészítése:

1. A paprikákat megmossuk, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
2. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala megsüljön. Akkor jó, ha a héja sötét, szinte fekete.

3, A megsült paprikákat tálba tesszük, és fél órára fóliával letakarjuk. Ha gőzben áll, könnyebb megtisztítani.

4. A gőzből kivéve a paprikák magházát a száruknál fogva kihúzzuk, majd a héját is eltávolítjuk.

5. A koriandert és a dióbelet durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

6. A paprika húsát az olajjal, a római köménnyel, a fokhagymával, a korianderzölddel és a többi hozzávalóval finomra mixeljük.



Melegen vagy hidegen egyaránt tálalhatjuk.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017.11.27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…  
Főzünk

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018.10.17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…  
Főzünk

Turbolyás fűszervaj

2018.12.03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…  
Főzünk

Pofonegyszerű házi kenyér

2019.10.16. | Szabó Edit
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pilla…
Főzünk

Vajas kifli

2020.04.03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…  
Főzünk

Pekeskifli

2020.04.24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…  

címkék

amerika (4) aprókertek (16) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (32) balassa bor (4) balaton (98) balatonboglári borvidék (12) balatonfüred csopaki borvidék (19) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (49) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (242) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (219) cabernet franc (16) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (8) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (92) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (151) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (13) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (9) interjú (144) iszunk (11) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (17) pálinkaverseny (12) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (21) pécs (9) pékség (6) pét-nat (14) pezsgő (93) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (203) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (49) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (16) tesztelünk (157) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (62) utazási tippek (23) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (7) verseny (13) veszprém (4) villány (26) villányi borvidék (78) vörösbor (109) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (5)