Joghurt házilag
A joghurt természetes probiotikum, jót tesz az emésztésnek, helyreállítja a bélflórát, megszünteti a puffadást, de hasmenés, székrekedés esetén is gyógyhatású. Remek immunerősítő.
A tejet sokan nem- vagy csak nehezen tudják megemészteni, de joghurt formájában szinte bárki fogyaszthatja.
Egy kis gasztrotörténelem
Krisztus előtt 5000-10000 évvel, a tejelő állatok háziasítása során hamar kiderült, hogy a nyers tej gyorsan romlik. Ám ha gyomorból készült kulacsban tárolják, megalvad, hosszabban fogyasztható és még finom is! Már az indiai Ájurvédában is szó esik a joghurt egészséges hatásáról, de találhatók feljegyzések az ókori görögöknél és rómaiaknál is. Sőt, állítólag Ábrahám is ennek köszönhette hosszú életét, ráadásul egyes vélekedések szerint a tejjel-mézzel folyó Kánaán is joghurtra utal!
Kevesebb műanyaggal!
Nálunk, a piacon van kimérve tej és tejfel is, de joghurtot sajnos csak műanyag dobozban, flakonban adnak. Nekem, aki kínosan kerüli a műanyagok vásárlását, gyakran okozott fejtörést: melyik ujjamba harapjak. Azt sem tudtam, hogy van joghurtkészítő gép, amíg – akciósan! – szembe nem jött velem a kávéboltban – ahol egyébként ruhákat is tartanak. Tűnődtem, döntöttem, megvettem, és azóta közel heti egy liter joghurt fogy nálunk!
Kis szépséghiba, hogy hozzáadott joghurtkultúra nélkül nem lesz a tejből joghurt, de egy vödör bolti joghurt (ami szerencsére sokáig eltartható) felhasználásával rengeteg joghurt készülhet, nem is beszélve a szuper „melléktermékről”, a tejsavóról, amiről persze szintén szó lesz mindjárt, de nézzük előbb a joghurtot.
Így készül gép nélkül:
Hozzávalók:
-5 dl magas zsírtartalmú házi tej
-1 dl élőflórás joghurt
Elkészítése:
1. A tejet felforraljuk, majd 50 fokosra visszahűtjük
2. Hozzákeverjük a joghurtot, majd zárható üvegbe töltjük, és 16-24 órára száraz dunsztba tesszük: egy nagyobb kosarat vagy dobozt kibélelünk régi takaróval, törölközővel, beleállítjuk az üveget majd gondosan bebugyoláljuk és kivárjuk a fenti időt.
3. Ha kész, fogyasztásig tartsuk hűtőszekrényben.
4. Ha sűrűbben szeretjük, öntsük szűrőbe, tegyünk alá egy edényt és hagyjuk, hogy a savó 2-4 óra alatt kicsepegjen (de hagyhatjuk, akár egy egész éjszakán át).
A savót ne öntsük ki, mert felhasználásával remek kenyeret süthetünk!
Így készül géppel:
Hozzávalók:
-7,2 dl tej (kimért, nyers tejet veszek a piacon, saját üvegbe, forralás után használom)
-0,8 dl élőflórás natúr joghurt ( én a „Joghurt- und frischkäsebereiter” nevűt használom, de millióféle kapható)
Elkészítése:
1. A nyers tejet felforraljuk, lehűtjük, összekeverjük a joghurttal, aztán beletöltjük a gépbe és a használati utasítás szerint járunk el. (Az én masinámban az elegy 10 órát tölt a tartályban, 42 fokon.)
2. A meghatározott idő letelte után 8 dl lágy, finom joghurt a végeredmény.
3. Ha sűrűbben szeretjük a joghurtot, öntsük szűrőbe, tegyünk alá egy edényt és hagyjuk, hogy a savó 2-4 óra alatt kicsepegjen (de hagyhatjuk, akár egy egész éjszakán át).
Az így készített joghurt kevésbé savanyú, mint a bolti, lágy és krémes! Isteni gyümölccsel, mézzel, turmixnak vagy akár a nyers céklasalátába, és persze magában is!