Vissza
Főzünk

Cacık – török uborkasaláta

Cacık – török uborkasaláta című cikk borítóképe
2025. 03. 27. | Nagyillés János
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…

A cacık (ejtsd: dzsadzsik) a török konyha egyik legrégebbi és legkedveltebb hűsítő étele, amit leginkább joghurtból, vízből, uborkából és fokhagymából készülő hideg mezeként ismerünk. Számos területi változata van, és eredetileg évszakról évszakra más, az illető szezonra jellemző zöldségféléből készítették.

A legismertebb változata a salatalık cacığı, azaz az uborkacacık, de a téli hónapokban népszerű a kış cacığı (téli cacık) is, ami reszelt sárgarépával és salátalevelekkel készül.

A cacık és görög megfelelője, a tzatziki (görögül Τζατζίκι, azaz „dzadziki”), hasonló alapokon nyugszanak, de a görög verzió általában sűrűbb, és inkább mártogatósként fogyasztják.

Az egyik legkorábbi írásos receptje a Melceü’t-Tabbâhîn című, első nyomtatásban megjelent oszmán szakácskönyvből származik: az uborkát apróra vágva sóval összeforgatták, majd fokhagymát törtek rá. Ezután sűrű joghurtba keverték, végül jeget adtak hozzá a frissítő hatás fokozására. Egyes régiókban ecetet is kevertek bele.

A következő recept egy változat a sok közül: én nagyon kedvelem, mert a kapor és a menta együtt különleges ízélményt ad, csakúgy, mint a kaporral és mentával ízesített ayran receptemnél.

Hozzávalók:

  • 4-5 kígyóuborka (bármilyen uborkát is kapunk, a magját ne, csak a húsát használjuk fel)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szárított kapor
  • 1 teáskanál szárított menta
  • 1 dl olívaolaj
  • 60 dkg görög joghurt


Elkészítése:

1.Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük – vannak, akik apró kockára vagy julienne-re vágják. Kissé megsózzuk, és mikor levet ereszt, kinyomkodjuk.

2.Összekeverjük a kis lyukú reszelőn lereszelt fokhagymával, a kaporral és a mentával, majd a joghurttal.

Hidegen tálaljuk, köretként, salátaként egyaránt kínálhatjuk.

Megjegyzés: vannak kifejezetten leves, kanállal ehető török változatok is, azokhoz némi vizet tesznek.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024. 07. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe

Ispanak borani – spenót-borani

2024. 04. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Tejfölös tökleves című cikk borítóképe

Tejfölös tökleves

2022. 10. 05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…