Vissza

Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası

2024.03.07. | Nagyillés János
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…


A zeller nemcsak kitűnő ízű zöldségünk, hanem számos igen jó élettani hatása is ismert – melyeknek nagy része nyersen fogyasztva érvényesül. Csakhogy nem mindenki rajong a nyers zellerért, ezért most olyan receptet hozok, ami garantáltan nyerszeller-pártivá teszi a főtt zeller híveit is.
 
A dió, a zeller és a kapor a petrezselyemmel remekül működik együtt – akár önálló fogásként is fogyasztható. A kapor (törökül dereotu) a török konyha kedvelt fűszere, engem meglepett már néhányszor. Életem második legjobb ayranját például egy isztambuli étteremben ittam – megkérdeztem, hogy mivel ízesítették, és hál’ isten elárulták: kaporral és mentával. Elképesztően frissítő így a hűs ayran egy meleg nyári napon. Ezért aztán a török bazárban nem is tíz-tizenöt grammos, hanem kilós kiszerelésben árusítják a gondosan szárított kaprot és mentát.

Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
 
 
Hozzávalók:
 
Az öntethez
  • 60-70 dkg görögjoghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpozott evőkanál szárított vagy 1 csokor friss kapor
  • 1 vizespohár dió
  • 1 teáskanál só
 
A reszelt zeller áztatásához
  • 1 citrom leve
 
Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası -Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész

Elkészítése:

 
1. Egy nagyobb vagy két közepes zellert meghámozunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Annyi vizet teszünk egy tálba, amennyi majd ellepi, belekeverjük egy frissen facsart citrom levét, és beleáztatjuk a reszelt zellert.
 
Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası -Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész

2. Míg a zeller ázik, elkészítjük az ízesített joghurtot. Görög joghurtot használunk (egyébként helyettesítettem már sovány tejföllel is, és működött). A joghurtok mennyiség szempontjából nem mind működnek egyformán: a görög joghurtból 60-70 deka egy nagyobb fej zellerhez biztosan kell. A receptek egyike-másika majonézt is tetet hozzá – nekem nem hiányzik belőle. A joghurthoz 2-3 gerezd áttört fokhagymát, egy csokornyi frissen aprított petrezselymet, egy jó evőkanál szárított kaprot (nyáron egy csokor aprítottat), sót és egy pohár késsel aprított diót teszünk. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a leszűrt, lecsöpögtett zellert.

Joghurtos zellersaláta / Yoğurtlu kereviz salatası -Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész

3. Alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is!
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024.02.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás rizspiláf

2024.02.08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 11. rész
A tane tane arpa şehriyeli pirinç pilavı – vagyis a pergős, árpatésztás rizspiláf Nagyillés János Török örömök című sorozatának következő receptje. Etimológia és sztori is jár hozzá, sz…
Főzünk

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024.02.15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkés…
Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)