Vissza

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020.04.02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
 


Ezt a receptet és hozzá a fotókat Molnár Jacqueline küldte el nekünk. A díszítéshez többek között szárított mályvát is használt, amelyről jó tudni, hogy amilyen közönséges, olyan hasznos. Szinte mindenhol megterem: vadon, árokpartokon, mezőkön, utak mentén, bármilyen talajon. Móra Ferenc papsajtként említi, de nevezik madárpogácsának, mátévirágnak vagy papkenyérnek is. Nem becsüljük sokra, és ezt rosszul tesszük, a népi gyógyászatban régóta használják. Saláták, teakeverékek alkotóelemeként is gondolhatunk rá, de van, aki levest, főzeléket készít belőle, és van, aki a termését ecetben eltéve úgy használja, mint déli szomszédaink a kaprit.


 
Na, de vissza a leveshez, íme a recept:
 
Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű sütőtök fele, tisztítva, felkockázva
  • 3 közepes méretű sárgarépa, tisztítva, felkarikázva
  • 1 közepes burgonya, tisztítva, kockára vágva
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt római kömény és curry, ízlés szerint
  • 1 liter húsleves vagy víz
mályva, fűszerolaj, szójaszósz, magok a díszítéshez



Elkészítés:
 
1. A tisztított, szeletelt zöldségeket edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel/húslevessel, hogy épp ellepje. Adunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és közepes tűzön puhára főzzük a zöldségeket. (Ha húslevessel dolgozunk, ügyeljünk a só mennyiségére.)
 
2. Amikor minden megpuhult, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, adjunk hozzá még egy kis vizet vagy húslevest.
 
3. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük a római köménnyel és a curryvel, hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon, és el is készült.
 
Fűszerolajjal, szójaszósszal (vigyázat, nagyon sós!) meglocsolva, pirított magvakkal (szezám, tök, napraforgó, fenyő, kesudió) meghintve, friss vagy szárított mályvavirággal díszítve tálaljuk.
 


Megjegyzés:
ha már sütőtököt nem kapunk a piacon, vegyünk helyette 3 közepes méretű édesburgonyát, azzal is tökéletes lesz a leves íze.
 


Borsmenta-tipp:
a fűszerolajat magunknak is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Egy kisebb üveget töltsünk meg olívaolajjal, és áztassunk bele friss fűszereket: rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, oregánót, esetleg csilit, ha valaki szereti a csípőset. Érleljük együtt, és ha salátát készítünk, mindig ebből adjunk hozzá egy keveset.
 
:
Fotó:
Molnár Jacqueline

Főzünk

Tököljünk!

2018.10.30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...  
Főzünk

Sütőtökös-almás lepény

2018.10.31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk

Tökös-csokis puszedli

2018.11.01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…  
Beszélgetünk

Egy életre szóló kaland ígérete

2019.08.03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (191) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)