Vissza
Főzünk

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe
2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…

Ezt a receptet és hozzá a fotókat Molnár Jacqueline küldte el nekünk. A díszítéshez többek között szárított mályvát is használt, amelyről jó tudni, hogy amilyen közönséges, olyan hasznos. Szinte mindenhol megterem: vadon, árokpartokon, mezőkön, utak mentén, bármilyen talajon. Móra Ferenc papsajtként említi, de nevezik madárpogácsának, mátévirágnak vagy papkenyérnek is. Nem becsüljük sokra, és ezt rosszul tesszük, a népi gyógyászatban régóta használják. Saláták, teakeverékek alkotóelemeként is gondolhatunk rá, de van, aki levest, főzeléket készít belőle, és van, aki a termését ecetben eltéve úgy használja, mint déli szomszédaink a kaprit.

Na, de vissza a leveshez, íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök fele, tisztítva, felkockázva
  • 3 közepes méretű sárgarépa, tisztítva, felkarikázva
  • 1 közepes burgonya, tisztítva, kockára vágva
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt római kömény és curry, ízlés szerint
  • 1 liter húsleves vagy víz
mályva, fűszerolaj, szójaszósz, magok a díszítéshez

Elkészítés:

1. A tisztított, szeletelt zöldségeket edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel/húslevessel, hogy épp ellepje. Adunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és közepes tűzön puhára főzzük a zöldségeket. (Ha húslevessel dolgozunk, ügyeljünk a só mennyiségére.)

2. Amikor minden megpuhult, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, adjunk hozzá még egy kis vizet vagy húslevest.

3. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük a római köménnyel és a curryvel, hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon, és el is készült.

Fűszerolajjal, szójaszósszal (vigyázat, nagyon sós!) meglocsolva, pirított magvakkal (szezám, tök, napraforgó, fenyő, kesudió) meghintve, friss vagy szárított mályvavirággal díszítve tálaljuk.



Megjegyzés: ha már sütőtököt nem kapunk a piacon, vegyünk helyette 3 közepes méretű édesburgonyát, azzal is tökéletes lesz a leves íze.



Borsmenta-tipp: a fűszerolajat magunknak is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Egy kisebb üveget töltsünk meg olívaolajjal, és áztassunk bele friss fűszereket: rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, oregánót, esetleg csilit, ha valaki szereti a csípőset. Érleljük együtt, és ha salátát készítünk, mindig ebből adjunk hozzá egy keveset.

Fotó:
Molnár Jacqueline

Beszélgetünk
Egy életre szóló kaland ígérete című cikk borítóképe

Egy életre szóló kaland ígérete

2019. 08. 03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…
Főzünk
Tökös-csokis puszedli című cikk borítóképe

Tökös-csokis puszedli

2018. 11. 01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk
Tököljünk! című cikk borítóképe

Tököljünk!

2018. 10. 30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...