Vissza
Főzünk

Medvehagymapesztó

Medvehagymapesztó című cikk borítóképe
2020. 04. 17. | Szabó Edit
Ez a medvehagymából készült házi pesztó tésztára, pirítósra, húsok mellé egyaránt tökéletes, és pillanatok alatt elkészül…

A medvehagyma az erdők nagy ajándéka. Az üde zöld, fokhagymaillatú, lándzsa alakú leveleket március elejétől április végéig gyűjthetjük. Ha jó helyen keressük, egy könnyű sétával akár egy kosárnyit is szedhetünk egy óra alatt, csak arra vigyázzunk, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirág hasonló, de mérgező leveleivel.

A medvehagyma – a nevét onnan kapta, hogy a mackók nagyon szeretik, de állítólag a vaddisznók sem vetik meg – szedésének egyértelmű szabályai vannak, amit fontos betartanunk annak érdekében, hogy jövőre is legyen termés. Vigyázzunk a gyökerekre, csak a leveleket tépjük le, de úgy, hogy minden tövön maradjon legalább egy levél. Egy ember egy alkalommal két kilónál többet nem vihet haza, de nem is érdemes, hiszen az már egy kazalnyi, ekkora mennyiségből minden elkészíthető, és még a fagyasztóba is jut belőle.

Mint a legtöbb fűszernövény, a medvehagyma is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy finom és sokoldalúan elkészíthető a konyhában, antibakteriális, valamint gombaölő hatásai is vannak, és erősíti a szervezet ellenállóképességét. Vérnyomáscsökkentő és gyulladásgátló hatása közismert, de fokozza az étvágyat, javítja az emésztést és lassítja a koleszterin lerakódását az érfalon. Felső légúti panaszok esetén jót tesz a belőle készült tea, gombás fertőzések esetén pedig borogatásra használhatjuk a főzetét (bár ezzel nem árt óvatosan bánni, mert az érzékeny bőrűeknél bőrpírt okozhat).

A medvehagyma számtalan étel alapanyaga lehet. Belekeverhetjük fűszervajba, fűszeres túrókrémbe, salátába, csomagolhatunk a levelekbe falatnyi fetát, és felszolgálhatjuk előételként, készíthetünk belőle levest, pogácsát, quiche-t, belekerülhet a gnocchiba, de lehet a lasagne egyik alkotórésze is.

A medvehagymapesztó kerülhet tésztára, de a reggeli pirítós vagy az ebédre készített sült hús mellé is tökéletes.

Hozzávalók:

  • 2 nagy csokor medvehagyma (annyi egy csokor, amennyit a két kezünkkel át tudunk fogni)
  • 2 nagy marék napraforgómag
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

1. A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, és késsel kicsit felvagdossuk.

2. A napraforgómagot megpirítjuk.

3. A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és az olajat folyamatosan adagolva pépesre aprítjuk.

4. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, pörgessünk rajta még egyet, és már el is készült.

Borsmenta-tipp 1.: ha nem használjuk fel azonnal, adagoljuk kisebb, csírátlanított befőttesüvegekbe, és a tetejére öntsünk annyi olajat, hogy légmentesen lezárja. Pattintsuk rá a kupakot, és mehet is a kamrapolcra. Felbontás nélkül hónapokig eláll, de ha biztosra szeretnénk menni, tartsuk hűtőben.

Borsmenta-tipp 2.: a megmaradt pesztót kis adagokban le is fagyaszthatjuk, úgy még hosszabb ideig eláll.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Retekleveles medvehagymaleves című cikk borítóképe

Retekleveles medvehagymaleves

2020. 04. 09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szedett medvehagymával gazdagítva. Isteni!
Főzünk
Medvehagyma-krémleves című cikk borítóképe

Medvehagyma-krémleves

2019. 04. 08. | Klich Zsuzsa
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…
Főzünk
Medvehagymás pogácsa című cikk borítóképe

Medvehagymás pogácsa

2017. 03. 30. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 6.
Imádom a medvehagymát; benne van a tavasz illata, pikáns és kacér, mint mi, nők ebben az évszakban, és rengetegféleképpen fel lehet használni: főzéshez, sütéshez, akár egyszerűbb szendvicskrémek, mártogatósok fűszerezéséhez is. Én most pogácsát sütöttem vele…
Főzünk
Gombás-medvehagymás quiche című cikk borítóképe

Gombás-medvehagymás quiche

2016. 04. 14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…