Vissza

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021.01.27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
 


A szardella a heringfélék családjába tartozó hal. Szinte nincs a világnak olyan országa, ahol ne ismernék, és valamilyen változatban mindenhol az asztalra is kerül. Mi leginkább a Horvátországban tálalt, olívaolajban kisütött giricét vagy az olajban eltett szardellaszeleteket ismerjük, de aki látta valaha a BBC Két duci hölgy című híres gasztronómiai sorozatát, emlékezhet arra is, hogy a hölgyek – Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright – só helyett mindent ajókagyűrűvel (kapribogyóra tekert szardellaszelet olajban) ízesítettek.

Molnár Andor szardellás tésztája könnyen elkészíthető – gyors étel, amit ebédre vagy vacsorára egyaránt tálalhatunk. Fűszeres fehérbor illik hozzá.


 
Hozzávalók:
  • 200 g penne tészta
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 100 g füstölt szardella (olajos hal)
  • 100 g olívabogyó (zöld vagy fekete)
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 200 ml paradicsomszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • parmezán és saláta a tálaláshoz
 
Elkészítése:

1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, és a tésztát a csomagoláson látható utasítások szerint főzni kezdjük.

2. Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, és puhára dinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a szardellát, majd pár perc múlva az olívabogyót, a kapribogyót, a csilipelyhet és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd megfelelő állagúra sűrítjük.

3. Ha a tészta kifőtt, leszűrjük, és egy kevés tésztafőző vízzel együtt a raguhoz adjuk.



Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Zöldsalátát is kínálhatunk mellé.
 
Fotó:
Molnár Andor

Főzünk

Pisztáciás penne

2016.02.18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…  
Főzünk

Tejszínes-vargányás tagliatelle

2016.12.14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.  
Főzünk

Tojásos nokedli

2020.03.23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…  
Főzünk

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020.04.19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!  
Főzünk

Káposztás cvekedli

2020.05.18. | Klich Zsuzsa
Nézzétek, hogy úszom! 2.
Imádjuk, ha más készíti el, de mi magunk ritkán állunk neki, pedig egy jó káposztás tésztát megfőzni nem is olyan nagy ördöngösség. A vita ott kezdődik, hogy borssal vagy cukorral kínál…
Tesztelünk

Szentpéteri Borpince: Tramini 2019

2020.11.18. | Szabó Edit
A Szentpéteri Borpince 2019-es traminijét még az is szeretni fogja, aki nem lelkesedik a fajtáért. Kellemes, frissítő bor, kínáljuk aperitifként vagy saláták mellé…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (29) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (79) eger (39) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) heimann (8) húsvét (8) interjú (113) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (13) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (145) rosalia (5) rozé (31) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (67) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (33) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (10) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (78) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (44) vörösbor (42) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)