Főzünk

Pirított fahéjas dió

Pirított fahéjas dió című cikk borítóképe
2019. 12. 19. | Klich Zsuzsa
Tökéletes karácsonyi ajándék, villámgyorsan elkészül, és olyan finom, hogy jobb mindjárt tripla adagot készíteni belőle. A pirított fahéjas dió egyszerűen ellenállhatatlan…

Gyerekkorunkban még úgy tartottuk, hogy a saját készítésű karácsonyi ajándék a legértékesebb, de aztán teltek az évek, és egyre drágább holmik kerültek a fa alá. Örültünk azoknak is, hiszen szeretteink féltő gonddal válogatták őket, de egyik sem vehette fel a versenyt a nagyi csodás bejglijével, zserbójával, karácsonyi kalácsával, amibe belegyúrta szíve minden szeretetét.

Az utóbbi években szerencsére újra felfedeztük, hogy a karácsonyban az együttlét a legjobb, és az az igazi ajándék, ha az ünnepvárás időszaka nem sorbanállással, hanem közös készülődéssel telik. Ilyenkor sok időt töltünk a konyhában, főzzük a töltött káposztát, a narancslekvárt, sütjük a kenyeret, a pogácsát, a linzert, a mézeskalácsot, hogy legyen mivel megkínálni az érkező vendégeket. És ha már ott vagyunk, elkészíthetjük ezt a fahéjas diót is. Nincs sok baj vele, mindenki imádni fogja, és egy csinos kis papírdobozba, festett üvegbe töltve kedves ajándék.

Hozzávalók:

  • 30 dkg dióbél
  • 6 dkg kristálycukor (aki édesszájú, tehet bele akár 10 dekát is)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál vaníliasűrítmény
  • 1 csipet só


Elkészítés:

1. Keverjük össze a cukrot a fahéjjal

2. A tojásfehérjét a sóval, a vaníliával és egy evőkanálnyi vízzel keverjük simára. Forgassuk bele a diót, majd vegyük ki, és hempergessük meg a fahéjas cukorban.

3. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük el rajta a cukros fahéjban meghempergetett diót, majd 100 fokos sütőben süssük 50 percet. Félidőben kicsit forgassuk át.

4. Hagyjuk kihűlni, és csak utána kínáljuk a vendégeknek, vagy kis dobozba, saját díszítésű befőttesüvegbe töltve mehet a fa alá.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Fahéjas pite című cikk borítóképe

Fahéjas pite

2019. 04. 11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
Főzünk
Tarol a tiramisu című cikk borítóképe

Tarol a tiramisu

2019. 02. 01. | Szabó Edit
Így gondozd az olaszodat!
Íme a jól ismert olasz desszert, aminek párja nincs a kerek világon. A receptet egyenesen Sophia Lorentől tanultuk, és ez nem vicc…
Főzünk
Csokis muffin mandarinlekvárral című cikk borítóképe

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018. 12. 27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk
Cukkinis-csokis piskóta című cikk borítóképe

Cukkinis-csokis piskóta

2018. 12. 11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?