Pirított fahéjas dió

2019.12.19. | Klich Zsuzsa
Tökéletes karácsonyi ajándék, villámgyorsan elkészül, és olyan finom, hogy jobb mindjárt tripla adagot készíteni belőle. A pirított fahéjas dió egyszerűen ellenállhatatlan…
 


Gyerekkorunkban még úgy tartottuk, hogy a saját készítésű karácsonyi ajándék a legértékesebb, de aztán teltek az évek, és egyre drágább holmik kerültek a fa alá. Örültünk azoknak is, hiszen szeretteink féltő gonddal válogatták őket, de egyik sem vehette fel a versenyt a nagyi csodás bejglijével, zserbójával, karácsonyi kalácsával, amibe belegyúrta szíve minden szeretetét.
 
Az utóbbi években szerencsére újra felfedeztük, hogy a karácsonyban az együttlét a legjobb, és az az igazi ajándék, ha az ünnepvárás időszaka nem sorbanállással, hanem közös készülődéssel telik. Ilyenkor sok időt töltünk a konyhában, főzzük a töltött káposztát, a narancslekvárt, sütjük a kenyeret, a pogácsát, a linzert, a mézeskalácsot, hogy legyen mivel megkínálni az érkező vendégeket. És ha már ott vagyunk, elkészíthetjük ezt a fahéjas diót is. Nincs sok baj vele, mindenki imádni fogja, és egy csinos kis papírdobozba, festett üvegbe töltve kedves ajándék. 


 
 
Hozzávalók:
  • 30 dkg dióbél
  • 6 dkg kristálycukor (aki édesszájú, tehet bele akár 10 dekát is)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál vaníliasűrítmény
  • 1 csipet só


Elkészítés:


1. Keverjük össze a cukrot a fahéjjal

2. A tojásfehérjét a sóval, a vaníliával és egy evőkanálnyi vízzel keverjük simára. Forgassuk bele a diót, majd vegyük ki, és hempergessük meg a fahéjas cukorban.

3. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük el rajta a cukros fahéjban meghempergetett diót, majd 100 fokos sütőben süssük 50 percet. Félidőben kicsit forgassuk át.



4. Hagyjuk kihűlni, és csak utána kínáljuk a vendégeknek, vagy kis dobozba, saját díszítésű befőttesüvegbe töltve mehet a fa alá.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Cukkinis-csokis piskóta

2018.12.11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?  
Főzünk

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018.12.27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk

Tarol a tiramisu

2019.02.01. | Szabó Edit
Így gondozd az olaszodat!
Íme a jól ismert olasz desszert, aminek párja nincs a kerek világon. A receptet egyenesen Sophia Lorentől tanultuk, és ez nem vicc…
Főzünk

Fahéjas pite

2019.04.11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)