Vissza

Sertéssült barna sörrel

2021.05.05. | Szabó Edit
A barna sör és a sertéshús cseppet sem véletlen találkozása a sütőben. Az étel tökéletes lesz, és a maradék sör jól fog esni mellé…


Aki gyakran sürög a konyhában, jól tudja: főzni csak jó borral szabad. Nos, ugyanez igaz a sörre is, de azért mi most egy kicsit elvetettük a sulykot. A Monyo Hungarian Terroir Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout sörét nem kell elfőzni. Mi is csak azért gyaláztuk meg ezt a szentséges oltárt, mert volt itthon két üveggel, így az étel mellé is jutott. Senkinek nem kell utánunk csinálnia, ehhez a recepthez tökéletesen megfelel egy átlagos, jó minőségű barna sör, de kíváncsiak voltunk. A végén meg elégedettek. De nézzük csak sorjában.



A kísérletezéseiről amúgy is híres Monyo Sörfőzde útjára indította Hungarian Terroir szériáját, amelynek minden egyes darabját különböző magyar borvidékekről származó borokkal készítik. Mi ebből kettőt kóstoltunk az utóbbi hónapokban. A Lelovits Tamás villányi termelővel együttműködésben megszületett „Spontan Merlot” minket kevésbé győzött meg, bár ennek lehet, hogy nincs más oka, mint hogy Lelovits Tamás merlot-ját igen kedveljük borként. A másikra viszont rá tudnánk szokni.



Az Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout az egri Böjt Borászattal közös munka eredménye. A fiatal borász, Böjt Gergő kétsornyi kékfrankos szőlőt különített el erre a célra, és maga is részt vett a sör megalkotásában. A sörről ITT írunk bővebben.  Tényleg vetekszik egy jó borral, sok gondolat van benne, sok íz, sok történet. És mi mégis főztünk vele. És nem bánjuk.



Mert fogja az ember a sertéscombot, előkészíti megfelelően, nézi a húst, aztán ügyesen kiszisszenti a söröspalackból a dugót (ez a stout úgy van lezárva, mint egy pezsgő), és megjelennek a pohárban az első éjsötét cseppek, felszáll az első sűrű illatfelhő, akkor lehet tudni, hogy ez a főzés most más lesz.

Mondhatnánk, hogy innentől már nem is fontos, hogy mi lesz a végeredmény, a hangulat a lényeg, amibe belekerültünk, az alkotás izgalma és a jóleső várakozás, amely közben még kóstolunk a sörből egy-egy kortyot.

De azért mégis elmondjuk, milyen lett ez a sertéssült, és hogyan kell megcsinálni. Íme a recept.



Hozzávalók:
  • 80 dkg sertéscomb vagy -tarja
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 6 gerezd fokhagyma, préselve vagy finomra vágva
  • ½ citrom leve
  • 2-3 dl barna sör
  • só, bors, oregánó, kakukkfű, ízlés szerint
  • 1 evőkanál sertészsír
 


Elkészítése:


1. A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A citrom levéből, a finomra vágott fokhagymából és vöröshagymából, valamint a fűszerekből pácot készítünk. Ha összekevertük, hozzáöntünk 1,5 dl barna sört, és ebben a lében hagyjuk állni a hússzeleteket néhány órán át.

3. A tepsit kikenjük a zsírral, belefektetjük a hússzeleteket egymás mellé, és rákanalazzuk a pácot is. Fóliával lefedve, 170 fokos sütőben sütjük egy órán át. (Közben egyszer ránézünk, hogy van-e elegendő folyadék alatta. Ha nincs, kevés langyos vízzel vagy húslevessel pótoljuk.) Akkor megfordítjuk a húsokat, hozzáadjuk a maradék sört (vigyázzunk, legyen a folyadék szobahőmérsékletű, nehogy elcsattanjon a sütőedény), és folytatjuk a sütést további 30 percen keresztül, vagy amíg a hús megpuhul. Ennél a fázisnál is legyünk résen, nézzünk rá a sültre, és ha elsült a leve, adjunk még hozzá sört. A végén levesszük róla a fedőt, és adunk neki még 10 percet 180 fokon, hogy a hús mindkét oldala szépen megpiruljon.



Rizzsel, sült krumplival, salátával tálaljuk, és a maradék sört töltjük hozzá pohárba.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Vargha Márk

Iszunk

Nincs titok

2017.05.09. | Szabó Hajnalka
Alig több mint két éve indult, de mára az egyik legnépszerűbb kisüzemi sörfőzdévé vált a Monyo Brewing Co. Tanulmányi kiránduláson jártunk náluk Kőbányán…  
Főzünk

Fasírt egyszerűen

2018.11.26. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, finom, tápláló, fűszeres, mégis könnyű, számtalan formában létezik, és mindenki a saját családi receptjére esküszik – mi az? Hát persze, hogy a fasírt! Mi most a Klich Zsuzsan…
Iszunk

Megkóstoltuk a MONYO boros söreit

2019.04.23. | Vargha Márk
A Heumann Pincészet, a Márkvárt Pince, a Gizella Pince, a Pfneiszl Pincészet és a Bodrog Borműhely borai is részt vesznek a MONYO Sörfőzde legújabb kísérletében. Az eredmény több mint b…
Eszünk

Gasztrofarm Szalkán

2019.12.09. | Bott Zsuzsanna
A határ szlovák oldalán, Góra Róbert gasztrofarmján nyílt meg Szlovákia első biosertés-vágóhídja. A vállalkozót az ott folyó munkáról és a tervekről kérdeztük…  
Főzünk

Vörösboros őzpörkölt

2020.02.10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Í…
Iszunk

Kékfrankos sört kóstoltunk!

2021.04.12. | Szabó Edit
A Monyo Sörfőzde Hungarian Terroir szériájának Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout söre került a poharunkba. Minket meggyőzött…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)