Kékfrankos sört kóstoltunk!

2021.04.12. | Szabó Edit
A Monyo Sörfőzde Hungarian Terroir szériájának Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout söre került a poharunkba. Minket meggyőzött…
 


Amikor a kísérletezéseiről amúgy is híres Monyo Sörfőzde útjára indította Hungarian Terroir szériáját, amelynek minden egyes darabját különböző magyar borvidékekről származó borokkal készítik, az örömteli hírről mi is beszámoltunk. Akkor Vargha Márk kollégánk tesztelte az induló tételeket, mi pedig két újabbat kóstoltunk az utóbbi hónapokban. A Lelovits Tamás villányi termelővel együttműködésben megszületett „Spontan Merlot” számunkra kevésbé volt meggyőző, bár ennek lehet, hogy nincs más oka, mint hogy Lelovits Tamás merlot-ját igen kedveljük borként. A másikra viszont rá tudnánk szokni.



Az Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout az egri Böjt Borászattal közös munka eredménye. A fiatal borász, Böjt Gergő kétsornyi kékfrankos szőlőt különített el erre a célra, és maga is részt vett a sör megalkotásában.

Fogták a kékfrankos szőlő kipréselt levét, na meg a bogyó héját, és belezuttyantották az erjesztőtartályba, hogy ott egy erősre főzött stout sörrel lépjen szokatlan frigyre. A sör leírásában úgy fogalmaznak, hogy „a kékfrankos érett piros és fekete gyümölcsös aromái remekül harmonizálnak a stout malátás jegyeivel”. A boros hatást még inkább erősítendő magyar tölgyfa dongákkal érlelték együtt a sört a tartályban 3 hónapig, aztán még 9 hónapos palackos érlelés következett, mielőtt megkóstolhattuk.



És hogy milyen? Sötét, mint az éjszaka, sűrű és teljesen átláthatatlan. Az illatában édes erdei gyümölcsök, de nem frissen, inkább aszalványként vagy lekvárként, aztán édesfűszerek: vanília, kakaóbab, fahéj, egy pici szecsuáni bors, kávé és étcsoki. Nem az a sör, amivel az ember a szomját oltja. Inkább az, amivel hosszan elidőz. Itt nem áll a hab haptákban a pohár pereme fölött egy centivel, nincs is nagyon hab. Nem is olyan, mintha sört innánk, inkább mintha kávét, hidegen, töményen, sűrűn. Ez a sör tényleg vetekszik egy jó borral, sok gondolat van benne, sok íz, sok történet.

Izgatottan várjuk a Hungarian Terroir család új tagjait!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Vargha Márk
Monyo Sörfőzde

Iszunk

Szüreti sör

2016.09.15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…  
Iszunk

Nincs titok

2017.05.09. | Szabó Hajnalka
Alig több mint két éve indult, de mára az egyik legnépszerűbb kisüzemi sörfőzdévé vált a Monyo Brewing Co. Tanulmányi kiránduláson jártunk náluk Kőbányán…  
Iszunk

Érezzük a rock and rollt!

2018.02.28. | Bőti László
Egy sör erejéig házasságra lépett a Carlsberg és a Horizont, aztán saját vörös IPA-t kapott a Quimby. Úgy tűnik, a sörök világában a február cseppet sem uborkaszezon…  
Iszunk

Megkóstoltuk a MONYO boros söreit

2019.04.23. | Vargha Márk
A Heumann Pincészet, a Márkvárt Pince, a Gizella Pince, a Pfneiszl Pincészet és a Bodrog Borműhely borai is részt vesznek a MONYO Sörfőzde legújabb kísérletében. Az eredmény több mint b…
Iszunk

Ismerd meg a komlódat!

2020.09.21. | Horváth Ágnes
Magyarország első „újkori” ültetvényén, az Uradalmi Sörmanufaktúra váli birtokán szüreteltünk puha, sárgás port termő, illatbomba komlótobozokat…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)