Vissza
Főzünk

Sütőtökös gnocchi

Sütőtökös gnocchi című cikk borítóképe
2023. 12. 04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…

A sütőtök egyszerűen tökéletes! Tök jó! Magas a rost- és a természetes cukortartalma, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a máj működésére és az emésztésre. Készülhet belőle édes vagy sós étel, de akár lekvár vagy párlat is. Rengeteg fajtához hozzájuthatunk ilyenkor ősszel, tél elején. Az én kedvencem a kanadai sütőtök (sonkatöknek is hívják) és az ehhez nagyon hasonló orange. A húsa szép narancssárga és omlós, az íze édes. Egy-egy példány 2–4 kg tömegű, praktikus, könnyű vele megbirkózni. Ehhez a recepthez bármelyiket választhatjuk, de lehet akár muskotálytök, kisdobosi, nagydobosi, nápolyi vagy hokkaidó tök is.

A gnocchi a nudli egy izgalmasabb változata, szinte bármivel tálalhatjuk! Én márványsajtot szeretek rámorzsolni, de csak a fantázia szab határt! A tök lágy, édeskés íze jól harmonizál a pirított szalonnával, a parmezánnal, az apróra vágott lila hagymával is. A lányom csupán egy kevés natúr joghurtot kanalaz rá.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tökpüré (ehhez egy kisebb tökre vagy egy kilónyi nyers sütőtökdarabra van szükség)
  • 20 dkg liszt (egyharmad teljes kiőrlésű, kétharmad sima lisztet használtam)
  • 3 dkg reszelt parmezán (2 maréknyi)
  • 1 tojás
  • 5 dkg natúr joghurt/tejföl
  • ízlés szerint só, bors
  • néhány szelet bacon/olvasztott vaj vagy növényi zsiradék
  • a tálaláshoz reszelt parmezán, apróra vágott snidling

Elkészítése:

1.A sütőtököt megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 30-40 percig sütjük. (Süthetjük héjában is, és utána kikaparjuk a héjból a húst.)

2.A kihűlt sült tököt botmixerrel vagy turmixban pépesítjük, kimérjük a 30 dkg-ot.

3.Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a joghurtot vagy a tejfölt, a parmezánt és a fűszereket, majd lisztes felületen kézzel összegyúrjuk.

4.A lágy tésztát kb. egy centi vastagra nyújtjuk, közben jó liszttel szórni, hogy ne legyen ragacsos.
Csíkokra vágjuk, hosszú, vékony hengereket sodrunk belőle, majd kb. 2 centis kis nudlikra szeleteljük.

5.Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

6.Amíg a tészta fő (4-6 perc, mérettől függően), megpirítunk néhány szelet bacont, ennek zsírjában forgatjuk át a kifőtt gnocchikat. Nagyon finom persze olvasztott vajban is.

Tálaljuk reszelt parmezánnal, snidlinggel. Szórjuk rá a bacondarabkákat. Kísérletezzünk minél több ízzel, díszítsük a tányért! A gyönyörű narancssárga szín jól harmonizál a lilával, a zölddel is!

Borsmenta-tipp: próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Ha szezonálisat választunk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Olasz fokhagymás spagetti című cikk borítóképe

Olasz fokhagymás spagetti

2023. 02. 16. | Szabó Edit
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bátran vágjunk bele!
Főzünk
Paradicsomos-bazsalikomos spagetti című cikk borítóképe

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021. 08. 12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
Főzünk
Spenótos-mascarponés spagetti című cikk borítóképe

Spenótos-mascarponés spagetti

2021. 04. 07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…
Főzünk
Spenótos galuska, spenótos muffin című cikk borítóképe

Spenótos galuska, spenótos muffin

2021. 02. 10. | Szabó Edit
Van, aki rá se tud nézni, van, aki él-hal érte. A spenót megosztó alapanyag, de nagyon egészséges, ezért érdemes a főzeléken kívül mást is készíteni belőle. Mi most galuskát főztünk és muffint sütöttünk. Íme a receptek…
Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
Főzünk
Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi című cikk borítóképe

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016. 03. 30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…