Főzünk

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti című cikk borítóképe
2021. 08. 12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…

A forró nyári napokon nem szeretünk sok időt tölteni a konyhában. Szerencsére ez az olasz klasszikus percek alatt elkészül, és ha nevelünk (neveljünk!) egy kis fűszernövényt a balkonládában, akkor friss ízekkel is feldobható. Egy pohár üde gyöngyözőbor vagy könnyű rozé kifejezetten jó társa, de a nyári vörösborokhoz is illik.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg spagetti
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ág friss oregánó
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 3 közepes paradicsom
  • só, bors, ízlés szerint
  • 5 dkg parmezánjellegű sajt, reszelve

Elkészítése:

1. Főzzük meg a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint, majd szűrjük le és tegyük félre.

2. Amíg a tészta fő, a paradicsomokat vágjuk be keresztben a kocsánynál és az ellentétes oldalon, egy fél percre dobjuk lobogó, forró vízbe, majd halásszuk ki, hántsuk le a héját, és éles késsel vágjuk apró kockákra.

3. A fokhagymát tisztítsuk meg, a kés lapjával roppantsuk meg, és vágjuk finomra.

4. Az oregánót és a bazsalikomot mossuk meg és vágjuk durvára.

5. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a fokhagymát, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Egy picit megfuttatjuk az olajon, majd jöhet bele a felkockázott paradicsom. Néhány percig fedő alatt pároljuk, időnként megkeverve. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, és hagyjuk, hogy egy kicsit szottyossá váljon. Nem baj, ha darabos marad, nem kell péppé főzni.

6. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk még egy kicsit.

7. Ha kész, hozzáadjuk a bazsalikomot, egyet keverünk rajta, és már jöhet is bele a kifőtt tészta.

8. Összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.

A reszelt sajttal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Pizza Ördöggel című cikk borítóképe

Pizza Ördöggel

2021. 08. 03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…
Tesztelünk
Csányi Pincészet: Teleki 2,5 bar Gyöngyöző Rozé 2020 című cikk borítóképe

Csányi Pincészet: Teleki 2,5 bar Gyöngyöző Rozé 2020

2021. 08. 01. | Szabó Edit
Nagyszerű bor, hihetetlen ár-érték arány! A Teleki 2,5 bar nevű gyöngyöző rozé a nyári esték nélkülözhetetlen tartozéka, de jól lehűtve akár a vízpartra is magunkkal vihetjük…
Főzünk
Hideg lengyel céklaleves – chlodnik című cikk borítóképe

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021. 07. 09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
Főzünk
Spenótos-mascarponés spagetti című cikk borítóképe

Spenótos-mascarponés spagetti

2021. 04. 07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…
Főzünk
Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban című cikk borítóképe

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021. 01. 27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
Főzünk
Reni nyárvégi pizzája című cikk borítóképe

Reni nyárvégi pizzája

2016. 09. 01. | Szabó Edit
„A házi sonkát és a szalámit egy nyíregyházi disznóvágáskor kaptuk, én pedig indulás előtt gondosan „leszüreteltem” a bazsalikomtermést a pesti teraszomon, így a friss fűszernek se voltunk híján…”