Főzünk

Spenótos-mascarponés spagetti

Spenótos-mascarponés spagetti című cikk borítóképe
2021. 04. 07. | Szabó Edit
Egy kis spenót, egy kis mascarpone, és máris kész a csoda! Ezt a tésztát még az is szeretni fogja, aki egyébként nem híve a spenótnak…

Az egyik legkedvesebb történetem az Ördögszántotta-hegy legendája, talán azért is örülök annyira, hogy a Vylyan Pincészet a mese valamennyi szereplőjét borban örökítette meg. A Boszorkány, a lánya, Herka, az Ördög, a Kakas, a Macska mind új életre kel a címkéken, Králik Péter grafikus rajzainak köszönhetően

Ehhez a tésztához mindig beszerzek egy palack Herkát is, az egyharmadrészt hordóban érlelt chardonnay krémessége ugyanis remekül passzol az öntet krémes textúrájához, a bor kirobbanó gyümölcsössége és visszafogott fűszeressége pedig igen jól kiegészíti az étel szerecsendiós-fokhagymás aromatikáját.

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg konyhakész spenót, apróra vágva (lehet fagyasztott is)
  • 15 dkg mascarpone sajt
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma, tisztítva, zúzva
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors, ízlés szerint
  • 4 dkg reszelt parmezán

Elkészítése:

1. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, tegyünk bele egy mokkáskanálnyi sót, és ha felforrt, főzzük meg benne a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint

2. Kanalazzuk az olívát egy nagyobb serpenyőbe, olvasszuk meg benne a vajat, és a keveréken dinszteljük meg kicsit a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Dobjuk rá a szerecsendiót, aztán mehet hozzá a spenót is. (Ha fagyasztott spenóttal dolgozunk, azt olvasszuk ki egy kicsit, és a felesleges levet öntsük le róla, tegyük félre.) Dinszteljük meg a leveleket, és ha a levét elfőtte, sózzuk, borsozzuk.

3. Adjuk hozzá a tejszínt, majd a mascarponét, és ha szükséges, egy keveset a tészta főzővizéből (vagy a fagyasztott spenót levéből). Összeforraljuk, megkóstoljuk, és szükség esetén jöhet még egy kis só és bors, hogy tökéletes legyen az íze.

4. Ha kész az öntet, szűrjük le a tésztát és adjuk hozzá. Keverjük el, és ha szükséges, a főzővízzel még egy kicsit lazíthatjuk.

5. A frissen reszelt parmezánnal tálaljuk, és nem feledkezünk el a chardonnay-ról sem, amit már előző nap gondosan betettünk a hűtőbe…

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti című cikk borítóképe

Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti

2021. 04. 03. | Szabó Edit
Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa szívesen időz a konyhában. Az egyik klasszikus ünnepi étele a sült kacsamell, amihez a Vylyan kékfrankosát tölti a pohárba…
Főzünk
Spenótos galuska, spenótos muffin című cikk borítóképe

Spenótos galuska, spenótos muffin

2021. 02. 10. | Szabó Edit
Van, aki rá se tud nézni, van, aki él-hal érte. A spenót megosztó alapanyag, de nagyon egészséges, ezért érdemes a főzeléken kívül mást is készíteni belőle. Mi most galuskát főztünk és muffint sütöttünk. Íme a receptek…
Iszunk
Vylyan Bogyólé 2020! című cikk borítóképe

Vylyan Bogyólé 2020!

2020. 10. 26. | Szabó Edit és Borsmenta
Elkészült és október 26-tól kapható a Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé. Az idei palackok címkéjét a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura tervezte...
Főzünk
Meleg saláta hagymával és szalonnával című cikk borítóképe

Meleg saláta hagymával és szalonnával

2019. 04. 15. | Klich Zsuzsa
Saláta szalonnával, ráadásul melegen? Miért ne? Ez a recept igazán menő, érdemes kipróbálni…
Beszélgetünk
Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik című cikk borítóképe

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019. 03. 02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából új, művészi címkéket kapott a prémium borcsalád. Debreczeni Mónikával beszélgettünk…
Főzünk
Paraj sülve-főve című cikk borítóképe

Paraj sülve-főve

2018. 11. 12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…