Vissza

Székely–magyar gulyás

2022.05.02. | Benedek Levente
Ennek az „alsógazdagisztáni” székely–magyar gulyásnak a receptjét a kiváló képzőművész, „gasztrografikus”, a székelyföldi Benedek Levente bocsátotta a Borsmenta rendelkezésére…


Kezdjük azzal, hogy meghívatjuk magunkat két kedves barátunkhoz – Patakfalvi-Czirják Ágneshez és Zahorán Csabához – Alsógazdagisztánba, Budapestre, a Keleti Károly utcába, majd Jamie Oliver módra megnézzük, hogy mit tartalmaz a hűtőszekrényük. Ezután a közeli piacon bevásároljuk a gulyáshoz szükséges hiányzó hozzávalókat, majd éjnek idején nekifogunk a főzésnek, hogy másnap délre kellően összeérjenek az ízek.
 
 
Hozzávalók:
  • 1 kg marhacomb
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 1 rúd szarvaskolbász
  • 4 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 0,5 kg krumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 paprika
  • 8 szem koktélparadicsom
  • tölcsérgomba (szárítva 1 csészényi, amint a fotón látható)
  • 4 evőkanál kacsazsír
  • 2-3 babérlevél
  • kömény, fűszerpaprika, só, bors, ízlés szerint
  • 1 káváskanál ecetes tárkony (ecetbe áztatott friss tárkony, apróra vágva)
  • száraz vörösbor, ízlés szerint
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • házi Erős Pista, ízlés szerint
  • ajvár, ízlés szerint (elhagyható)
  • 1 csokor friss petrezselyem


Elkészítése:
 
Kacsazsíron megpároljuk a hagymát, a fokhagymát és a koktélparadicsomot, némi babérlevéllel és köménnyel megbolondítva. Ráhintjük a fűszerpaprikát, két külön edénybe szétválasztjuk az alapot, majd az egyik karámba betereljük a feldarabolt marhacombot, a másikba meg a sertéscombot. Miután az állatok kellően megmártóztak és átmelegedtek a paprikás alapfürdőben, felöntjük őket meleg vízzel, majd hozzáadjuk a szarvaskolbászt, a paprikát, a sárgarépát, a hámozott paradicsomot és a tölcsérgombát. Pihenésképpen elmosogatunk, és Nils Frahm csodálatos zenéjét hallgatjuk, majd leállítjuk a projektet, és alszunk egy kiadósat.
 
Másnap reggel újramelegítjük a gulyásunkat, és összetereljük a sertéseket a marhákkal oly módon, hogy a két edény tartalma ízvilágában ne különbözzön egymástól. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kis vörösbort és a hűtőben talált maradék ajvárt, majd ismét hagyjuk magában fortyogni az állat- és növényvilág keverékét.


 
A délutáni tálalás előtt egy órával ismét alágyújtunk az edényeknek, és az egyiket ecetes tárkonnyal fűszerezzük. Megfőzzük a krumplit, felvágjuk a friss petrezselymet, majd külön tálaljuk, hogy ki-ki ízlése szerinte állítsa össze a maga adagját annak függvényében, hogy szereti-e a tárkonyt, illetve a házi erős pistát, vagy sem.
 
 
:
Fotó:
Benedek Levente

Főzünk

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018.12.30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…  
Főzünk

Töltött káposzta cserépedényben

2019.02.08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk

Aratóleves

2019.02.18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…  
Főzünk

Farsangi káposzta római tálban

2019.03.21. | Klich Zsuzsa
Nincs titok, Váncsa István receptjét gondoltuk egy kicsit tovább, mi ugyanis római tálban készítettük el ezt a laktató egytálételt…  
Főzünk

Korhelyleves csülökkel

2020.01.04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…  
Főzünk

Vörösboros őzpörkölt

2020.02.10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Í…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (4) bacsó andrás (4) badacsony (21) balassa bor (4) balaton (87) balatonboglári borvidék (9) balatonfüred csopaki borvidék (16) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (9) borbár (33) borfesztivál (32) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (39) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (175) bortúra (26) borvacsora (16) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (208) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (7) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (51) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (139) etyek (18) etyek budai borvidék (17) etyeki kúria (12) fehérbor (39) fesztivál (42) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (8) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (136) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (6) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (54) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (11) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (178) rókusfalvy birtok (5) rosalia (5) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (29) sommelier (11) soproni borvidék (13) sör (44) sós (77) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (43) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (69) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (94) tokaj (138) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (99) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (43) utazási tippek (5) utazunk (25) vacsora (9) vega (4) verseny (12) villány (18) villányi borvidék (67) vörösbor (80) vylyan (21) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)