Vissza
Főzünk

Székely–magyar gulyás

Székely–magyar gulyás című cikk borítóképe
2022. 05. 02. | Benedek Levente
Ennek az „alsógazdagisztáni” székely–magyar gulyásnak a receptjét a kiváló képzőművész, „gasztrografikus”, a székelyföldi Benedek Levente bocsátotta a Borsmenta rendelkezésére…

Kezdjük azzal, hogy meghívatjuk magunkat két kedves barátunkhoz – Patakfalvi-Czirják Ágneshez és Zahorán Csabához – Alsógazdagisztánba, Budapestre, a Keleti Károly utcába, majd Jamie Oliver módra megnézzük, hogy mit tartalmaz a hűtőszekrényük. Ezután a közeli piacon bevásároljuk a gulyáshoz szükséges hiányzó hozzávalókat, majd éjnek idején nekifogunk a főzésnek, hogy másnap délre kellően összeérjenek az ízek.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhacomb
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 1 rúd szarvaskolbász
  • 4 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 0,5 kg krumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 paprika
  • 8 szem koktélparadicsom
  • tölcsérgomba (szárítva 1 csészényi, amint a fotón látható)
  • 4 evőkanál kacsazsír
  • 2-3 babérlevél
  • kömény, fűszerpaprika, só, bors, ízlés szerint
  • 1 káváskanál ecetes tárkony (ecetbe áztatott friss tárkony, apróra vágva)
  • száraz vörösbor, ízlés szerint
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • házi Erős Pista, ízlés szerint
  • ajvár, ízlés szerint (elhagyható)
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

Kacsazsíron megpároljuk a hagymát, a fokhagymát és a koktélparadicsomot, némi babérlevéllel és köménnyel megbolondítva. Ráhintjük a fűszerpaprikát, két külön edénybe szétválasztjuk az alapot, majd az egyik karámba betereljük a feldarabolt marhacombot, a másikba meg a sertéscombot. Miután az állatok kellően megmártóztak és átmelegedtek a paprikás alapfürdőben, felöntjük őket meleg vízzel, majd hozzáadjuk a szarvaskolbászt, a paprikát, a sárgarépát, a hámozott paradicsomot és a tölcsérgombát. Pihenésképpen elmosogatunk, és Nils Frahm csodálatos zenéjét hallgatjuk, majd leállítjuk a projektet, és alszunk egy kiadósat.

Másnap reggel újramelegítjük a gulyásunkat, és összetereljük a sertéseket a marhákkal oly módon, hogy a két edény tartalma ízvilágában ne különbözzön egymástól. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kis vörösbort és a hűtőben talált maradék ajvárt, majd ismét hagyjuk magában fortyogni az állat- és növényvilág keverékét.

A délutáni tálalás előtt egy órával ismét alágyújtunk az edényeknek, és az egyiket ecetes tárkonnyal fűszerezzük. Megfőzzük a krumplit, felvágjuk a friss petrezselymet, majd külön tálaljuk, hogy ki-ki ízlése szerinte állítsa össze a maga adagját annak függvényében, hogy szereti-e a tárkonyt, illetve a házi erős pistát, vagy sem.

Fotó:
Benedek Levente

Főzünk
Vörösboros őzpörkölt című cikk borítóképe

Vörösboros őzpörkölt

2020. 02. 10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Íme a recept…
Főzünk
Korhelyleves csülökkel című cikk borítóképe

Korhelyleves csülökkel

2020. 01. 04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…
Főzünk
Farsangi káposzta római tálban című cikk borítóképe

Farsangi káposzta római tálban

2019. 03. 21. | Klich Zsuzsa
Nincs titok, Váncsa István receptjét gondoltuk egy kicsit tovább, mi ugyanis római tálban készítettük el ezt a laktató egytálételt…
Főzünk
Aratóleves című cikk borítóképe

Aratóleves

2019. 02. 18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk
Konyakos oldalas Váncsa István módra című cikk borítóképe

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018. 12. 30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…