Vissza
Főzünk

Szivarbörek – sigara böreği

Szivarbörek – sigara böreği című cikk borítóképe
2025. 03. 20. | Nagyillés János
A szivarbörek vagy sigara böreği a török konyha egyik jól ismert előétele, de sós csemegeként is gyakran kerül az asztalra. Nagyillés János most ezt tálalja nekünk a Török örömök sorozat 62. részében…

A sigara böreği jelentése valójában cigarettabörek, csak a szivar jobban hangzik. A másik neve kalem böreği, azaz tollbörek. A török konyha egyik kedvelt előétele, illetve snackje. Ha városnéző túrán vagyunk Törökországban, és nem akarjuk hosszas éttermi étkezéssel vesztegetni az időnket, bármikor betérhetünk egy börekeshez, ahol sok-sok pékáru közül válogathatunk: a húskedvelők és a hús nélküli étrendet követők is megtalálják itt a számításukat. Öblítsük le a böreket egy-két pohár ayrannal: a kettő együtt tökéletesen felkészít a kulturális kalandok folytatására.

Mai börekünk cigarettára vagy szivarra emlékeztető formájáról kapta a nevét, a vékonyra nyújtott és megtöltött tésztát ugyanis henger alakúra tekerik. Bár ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza, első írásos receptje 1872-ben jelent meg egy francia nyelvű szakácskönyvben „Cigara beurrek à la Turque” néven. Az étel elkészítése nagyon egyszerű, főleg ha van otthon kész tésztánk (erről egy következő receptben bővebben). A hagyományos verziót itthon túróval töltik (törökül lor peyniri – ha török üzletben keressük, ez a neve, de a magyar túró tökéletesen megfelel a célnak). Ehhez az enyhén sózott túrót egy nagy csokor apróra metélt petrezselyemmel keverjük el, és ezt a tölteléket tekerjük bele a lentebb leírandó módon a tésztába. Spenóttal is készíthetjük, ehhez a megmosott és darabokra tépett spenótot túróval kell összekeverni, és ízlés szerint sózni.

Senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy a töltelékek palettája a kezdetek óta bővült: én most a darált húsos és a burgonyás változatot mutatom meg.

Hozzávalók – 10 burgonyás és 12 darált húsos börekhez:

  • 20-22 téglalapra vagy háromszögre vágható mennyiségű réteslap vagy török yufka

a darált húsos töltelékhez
  • 20 dkg darált hús (a borjút az igazi, de lehet más is)
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 1-2 evőkanál vaj vagy margarin
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • bors, só

a burgonyás töltelékhez
  • 2 nagyobb burgonya
  • őrölt paprika, bors, só (ízlés szerint erőspaprika)

a kenéshez
  • 2 tojás
  • 2 dl szénsavas víz
  • 1 dl napraforgóolaj



Elkészítése:

1. A húsos börekhez a darált húst megpirítjuk a vajon. Egy idő után hozzáadjuk a fenyőmagot, és vele együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, végül levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.

2. A burgonyáshoz a megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd belekeverjük a fűszereket. Erős paprika is mehet a töltelékbe, ízlés szerint.

3. A réteslap megkenéséhez a tojásokat habosra verjük, hozzákeverjük a napraforgóolajat és a szénsavas vizet – nem tragédia, ha csak sima vizünk van –, és a réteslapot vagy a török yufkát a képen látható módon kiterítve, vékonyan megkenjük a keverékkel, majd megtöltjük a tetszés szerinti töltelékkel, és – akár háromszög, akár téglalap alakú tésztánk van – feltekerjük.

4. A receptírók egy része serpenyőben, olajban süti ki a böreket, én ragaszkodnék az alacsonyabb zsiradékbevitelhez, ezért a sütőben való sütést választottam. Ehhez helyezzük egy alkalmas méretű tepsiben a rudacskákat egymás mellé, kenjük meg alaposan a tojásos kenőkénkkel, és tegyük be 200 fokos előmelegített sütőbe, légkeverés nélkül. Amikor szépen megpirult, a sigara böreği elkészült.

5. Friss saláta, valamilyen zöldséges vagy joghurtos meze is jó hozzá. Én cacıkkal tálaltam. Kínáljunk mellé egy finom ayrant!

Borsmenta-tipp: ha vendégségre készülünk, a böreket (bármelyik fajtát) előre is meg lehet csinálni, mert jól eláll lefagyasztva, így később gyorsan elkészíthető.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı című cikk borítóképe

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı

2025. 02. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 58. rész
Hogy mi az a mantı? A török konyha népszerű tésztaétele, amit Nagyillés János magyar rétestésztából készít el a Török örömök sorozat 58. részében. Íme a recept…
Főzünk
Török hústorta – kayseri yağlaması című cikk borítóképe

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025. 01. 09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 52. rész
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János török barátnője, Cengiz anyukájától tanulta, és most megosztja velünk…
Főzünk
Hibeş című cikk borítóképe

Hibeş

2024. 12. 26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta most Nagyillés János a Török örömök sorozat 50. részében…
Főzünk
Gözleme című cikk borítóképe

Gözleme

2024. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…