Főzünk

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı című cikk borítóképe
2025. 02. 20. | Nagyillés János
Hogy mi az a mantı? A török konyha népszerű tésztaétele, amit Nagyillés János magyar rétestésztából készít el a Török örömök sorozat 58. részében. Íme a recept…

A mantı a török konyha nagyon népszerű töltött tésztaétele, filozófiája az olasz konyha raviolijához és tortellinijéhez nagyon hasonló: apró, töltött tésztabatyuról van szó, amit általában vízben főznek meg, majd ízesített joghurttal és fűszeres vajjal fogyasztanak. Lényege a miniatűr méret.

A „mantı” szó pontos származása tisztázatlan: a nyelvészeti vizsgálatok szerint eredeti hazája Közép-Ázsia és Kína, ahonnan az étel nevével együtt a nomád népek révén kerülhetett az anatóliai török és más eurázsiai konyhákba.

Ezúttal nem ezt a mantıt készítjük el, hanem annak „nagy testvérét”, ami inkább a börek fogalmát meríti ki, ennek ellenére mantınak nevezik. A nevében szereplő, franciából átvett szó, a „sosyete” a törökben a felső tízezerre utal – használata ebben az összefüggésben kissé megtévesztő: inkább azt jelenti, hogy akár nagy társaság számára is egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományos, körömnyi méretű töltött mantıt. A sikere azonban biztosan nem marad el a pepecselősebb változaté mögött.
A hagyományos mantıtól ugyancsak eltérő, hogy nem főzzük, hanem sütőben vagy serpenyőben sütjük. Elkészítése nem tart órákig – főleg, ha hozzám hasonlóan nem magunk által gyúrt tésztából, hanem rétestésztából készítjük. A készen vásárolható magyar rétestészta a töröktől sajnos kissé különbözik, ezért a receptet a magyar rétestésztára hangoltam át.



Hozzávalók:
0,5 kg darált marhahús
1 vöröshagyma, finomra vágva
12 réteslap
1-1 teáskanál só, bors és paprika (csili, erős paprika ízlés szerint)
2 evőkanál sűrű paradicsom- vagy paprikapüré
0,5 dl napraforgóolaj

a tetejére
5 dl joghurt
3-4 gerezd fokhagyma, apró lyukú reszelőn lereszelve

a fűszeres vajhoz
1 evőkanál vaj
1 evőkanál napraforgóolaj (olíva is lehet)
1 kávéskanál őrölt paprika, csili és kakukkfű



Elkészítése:

1.Az olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Közben megsózzuk, hogy levet engedjen, így nem ég le. Hozzáadjuk a borsot és a paprikát, és ezen az alapon megpirítjuk a darált húst. Amikor már kész, belekeverjük a paradicsom- vagy paprikapürét, hogy a massza egy kicsit szószosabb legyen.

2.Egy réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítünk (bánjunk vele óvatosan, mert vékony és törékeny, nem jó, ha megszárad, viszont ha nagyon nedves, könnyen kiszakad), és gondolatban átlósan két háromszögre osztunk. A darált húsos töltelékből 2-3 evőkanálnyit az egyik felére halmozunk, majd a másik részét gyorsan ráhajtjuk, feltekerjük, és az így nyert hurkából csigát formázunk. (A fél kiló hússal nagyjából 10-12 réteslapot tudunk megtölteni – ez a mennyiség egy 6-8 fős társaságnak bőségesen elegendő.)

3.Az elkészített csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokosra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, nagyjából 20 perc alatt ropogósra sütjük. Amíg sül, elkészítjük a fokhagymás joghurtot és a fűszervajat.

4. A fokhagymás joghurthoz a fokhagymát belereszeljük a joghurtba, és alaposan összekeverjük.
A fűszervajhoz egy edényben felmelegítjük az olajat, beleolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a pirospaprikát, a kakukkfüvet és ízlés szerinti mennyiségben a csilit, majd az egészet összemelegítjük. Ne forraljuk, mert könnyen megég és megkeseredik.

5.A frissen sült tekercseket forrón, a fokhagymás joghurttal és a fűszeres vajjal meglocsolva tálaljuk

Borsmenta-tipp: ha vendégeket várunk, a tekercseket készítsük el előre, tekerjük fel, és tegyük a tepsibe. Így már nem annyira sérülékeny, és kisül, míg a társaság az első fogást fogyasztja.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Köfte szépasszony módra – kadınbudu köfte című cikk borítóképe

Köfte szépasszony módra – kadınbudu köfte

2025. 02. 13. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 57. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 57. részében egy darált húsos étel receptjét osztjuk meg olvasóinkkal. A szépasszony módra készített köfte kívül ropogós, belül omlós, egyszóval éppen olyan, amilyennek lennie kell…
Főzünk
Töltött karalábé című cikk borítóképe

Töltött karalábé

2025. 02. 03. | Szabó Edit
A darált hússal töltött karalábé nyári étel ugyan, de zsenge karalábé ma már egész évben kapható, úgyhogy bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a kora nyár ízeit.
Főzünk
Török hústorta – kayseri yağlaması című cikk borítóképe

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025. 01. 09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 52. rész
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János török barátnője, Cengiz anyukájától tanulta, és most megosztja velünk…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024. 05. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
Főzünk
Vietnami tavaszi tekercs című cikk borítóképe

Vietnami tavaszi tekercs

2022. 07. 12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…