Főzünk

Gözleme

Gözleme című cikk borítóképe
2024. 10. 24. | Nagyillés János
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…

Mivel a törököknek sokféle kelesztett, valamint kelesztés nélküli sült tésztájuk van, és később szeretném bemutatni a legkönnyebben elkészíthető változatokat, aligha tudnék mindegyikhez magyar nevet találni – ezért ezúttal a török névnél maradok.

A gözleme szó etimológiája szerint parázson sült tésztát jelent – de ma már serpenyőben készítjük (persze grillezéskor lehet parázson is). Törökországban a pékségekben és a reggelizőhelyeken is megtalálható – érdemes mellé teát vagy ayrant rendelni. Arrafelé ugyanis főként reggelire fogyasztják, akárcsak mi a lángost.

Mivel nem kelesztett tésztáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül: bruttó fél óra alatt eljuthatunk a sütés fázisáig. A sütés darabonként pár percet vesz igénybe.

Hozzávalók 4 gözleméhez:

a tésztához:

  • 400 g liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 dl víz

a töltelékhez:
  • 20-25 dkg feta vagy hasonló fehér sajtféle
  • 1 csokor petrezselyem, finomra vágva

Elkészítése:

1. A tészta egyszerűbb nem is lehetne: a liszthez hozzákeverjük a sót, hozzáadjuk a vizet, tésztát gyúrunk belőle, majd 15 percig pihentetjük.

2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A fehér sajtot elmorzsoljuk, majd összedolgozzuk a finomra vágott petrezselyemmel. Mivel a sajt sós, külön sózni nem kell.

3. A pihentetett tésztabucit 4 részre vágjuk, és a darabokat lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobb.

4.A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük napraforgóolajjal, és a közepére egy kb. 10×10 centiméteres négyzet alakú területen elosztjuk a töltelék negyedét.

5.Ráhajtjuk a két oldalát úgy, hogy a behajtott tésztarészek fedjék egymást. Újra megkenjük olajjal, majd megcsináljuk ugyanezt az alsó és felső szélével is, és ezt is ugyanúgy megolajozzuk.

6.Ha kész a négyzet alakú töltött batyu, a sodrófával – vigyázva, hogy ki ne szakadjon a tölteléket tartalmazó réteg – a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és utána ennek a felületét is vékonyan átkenjük olajjal.

7.Végül kissé megolajozott, forró serpenyőben a tészta mindkét oldalát ropogós-pirosra sütjük. Amíg az első sül, már készíthetjük elő a másodikat, és így tovább.

Az autentikus ízhatás miatt nagyon fontos, hogy a sütést-kenést-pirítást mindig napraforgóolajjal végezzük!

A frissen sült gözleméket friss zöldséggel, fekete olajbogyóval tálaljuk. A négy gözleme elvileg négy személynek elég, de „sajnos” annyira finom, hogy jobban tesszük, ha eleve dupla adagot készítünk.

Megjegyzés: a fotón látható olajbogyó igazi csemege az olajbogyó-kedvelőknek. Ezzel is török barátnőm, Figen konyhájában ismerkedtem meg. A – lehetőleg török – kimagozatlan, fekete olajbogyót mossuk át alaposan, majd szórjunk rá kakukkfüvet, és öntözzük meg napraforgóolajjal. Egy-egy így előkészített adag hűtőben sokáig eltartható.

Borsmenta-tipp: gözleme-variációk

Túrós gözleme: a gözlemét fehér sajt helyett magyar túróval is megtölthetjük a fent leírt módon.

Burgonyás gözleme: főzzünk meg 4 közepes krumplit, és villával törjük össze. Vágjunk finomra egy vöröshagymát, fonnyasszuk meg olajon, adjunk hozzá egy-két evőkanál paradicsomsűrítményt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint csilivel, az egészet keverjük össze a krumplival, és az így összeállított tölteléket tegyük a tésztába.

Spenótos gözleme: forró olajon pirítsunk finomra vágott vöröshagymát, majd fonnyasszunk meg rajta 4 marék spenótlevelet (vagy melegítsünk át rajta 4 evőkanál fagyasztott spenótpürét). Sózzuk, borsozzuk, aki szereti, csilit is adhat hozzá. A spenótos masszához keverjünk 4 kanál fehér sajtot vagy túrót, és ezzel töltsük meg a tésztát a fent leírt módon.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi című cikk borítóképe

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024. 10. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…
Főzünk
Karamelles puding című cikk borítóképe

Karamelles puding

2024. 10. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Főzünk
Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding című cikk borítóképe

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024. 07. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlısı…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…