Vissza

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…


Nemrég jöttem haza Isztambulból, és máris elkezdett hiányozni a börek. Ennek az ételféleségnek, ami nálunk burek néven ismeretes, Törökországban rengeteg fajtája van. Sok közülük hagyományos, rögzített receptúra szerint készül, és a nyújtás meg a kissé bonyolult előkészítés miatt nem igazán kompatibilis egy átlagos magyar konyhával.
 
Aki turistaként jár Törökországban, annak a börek ideális választás, hiszen a nap bármely szakában betérhetünk egy börekeshez egy rövid, de tartalmas étkezésre, ihatunk hozzá teát, kávét vagy akár egy jó pohár ayrant, szusszanhatunk egyet, és jöhet a következő múzeum.
 
Házilag elkészíteni azonban nem olyan egyszerű, már ha az ember nem elég leleményes. A neten rengeteg autentikus receptet találtam, viszont nem volt időm gyúrni, ámde volt a hűtőmben egy csomag rétestészta. Nekiálltam hát, hogy egy kicsit áthangszereljem az autentikus receptet, és az eredmény több mint meggyőző lett.
 
Én marhahúsból készítettem (a sportos életmód megkívánja a fehérjefogyasztást), de a célnak bármilyen darált hús megfelel – és persze lehet húsmentes is.

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
Hozzávalók 8 személyre:
 
  • 1 csomag 500 g-os rétestészta
 
A darált húsos töltelékhez:
 
  • ½ kg darált hús
  • 5 közepes vagy nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • őrölt paprika (ízlés szerint édes és/vagy csípős – a csípős lehet török csilipehely (pul biber)
  • napraforgóolaj
  • bors
 
A joghurtos szószhoz:
 
  • 4 dl görög joghurt
  • 4 dl tej
  • 4 tojás (két tojássárgáját különválasztunk és félreteszünk a kenéshez)
  • 1 dl napraforgóolaj
 
A szóráshoz:
 
  • szezámmag
  • pirított szezámmag
  • ha van otthon: çörek otu (itthon fekete köményként vagy nigellaként ismerjük)
 
Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész

Elkészítése:

 
1. A szószhoz a görög joghurtot (valószínűleg sovány tejföllel is működik) összekeverjük a tejjel, az olajjal és a 4 tojással – amelyek közül kettőnek a sárgáját félretesszük a kenéshez. A keveréket ízlés szerint megsózzuk.
 
2. A darált húsos töltelékhez az apróra vágott hagymát napraforgóolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, és az egészet összepirítjuk.

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
3. Mivel ez a mennyiség 8-10 személynek is elegendő, előveszünk 2 közepes méretű tepsit. Azért nem egy nagyot, mert a bolti rétestészta mérete a közepes tepsihez megfelelő. Akkora legyen a tepsi, hogy a réteslap lógjon túl rajta, mert a széleit a végén rá fogjuk hajtogatni a tetejére.
 
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra
 
5. A tepsik alját kikenjük napraforgóolajjal – mindegy, hogy hagyományos vagy tapadásmentes tepsit használunk, nem fog leragadni a tészta –, és belefektetjük az első réteslapot úgy, hogy a szélei túllógjanak a tepsi peremén.

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
6. A joghurtos-tojásos szószt megfelezzük, hiszen két tepsink van. Az első felét osszuk gondolatban öt részre, és az első ötödöt kenjük egyenletesen a tésztára, majd fedjük be a következő réteslappal. Ez is túl fog lógni, de addig kell ráncolni, míg nem lesz a tepsivel megegyező méretű. A kép segít megérteni a folyamatot.

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
7. Erre a réteslapra jön a szósz második ötöde, valamint a darált hús negyede, egyenletesen eloszlatva. Következik a harmadik réteslap, ráncoljuk, kenjük szósszal, jön a darált hús második negyede és ismét lefedjük réteslappal. Még egy adag szósz, még egy réteslap, a tetejére megint szósz, és ügyesen ráhajtogatjuk a legalsó réteslap kilógó részeit az oldalára meg a tetejére. Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik tepsivel is.
 
8. A tetejét megkenjük a tojások felvert sárgájával, megszórjuk szezámmaggal, pirított szezámmaggal, çörek otuval (nigellával), ha van otthon, és még mielőtt betennénk a sütőbe, éles késsel nagyobb kockákra vágjuk.

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
9. Légkeverés nélkül, 180 fokos sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.
(Akár mindkét tepsit betolhatjuk egyszerre a sütőbe, de akkor több idő kell a sütéshez.)

Börek rétestésztából -  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
 
Borsmenta-tipp 1: ha a csomagban 11 réteslap van, akkor valamelyik tepsi aljára tegyünk dupla tésztaréteget.
 
Borsmenta-tipp 2: a húsmentesen étkezők készíthetik áttört burgonyával vagy túróval is.  
 
Borsmenta-tipp 3: ha nem várunk vendégeket, készíthetjük a fele mennyiséget is.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Árpatésztás rizspiláf

2024.02.08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 11. rész
A tane tane arpa şehriyeli pirinç pilavı – vagyis a pergős, árpatésztás rizspiláf Nagyillés János Török örömök című sorozatának következő receptje. Etimológia és sztori is jár hozzá, sz…
Főzünk

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024.03.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024.05.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)