Vissza
Főzünk

Börek rétestésztából

Börek rétestésztából című cikk borítóképe
2024. 06. 06. | Nagyillés János
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…

Nemrég jöttem haza Isztambulból, és máris elkezdett hiányozni a börek. Ennek az ételféleségnek, ami nálunk burek néven ismeretes, Törökországban rengeteg fajtája van. Sok közülük hagyományos, rögzített receptúra szerint készül, és a nyújtás meg a kissé bonyolult előkészítés miatt nem igazán kompatibilis egy átlagos magyar konyhával.

Aki turistaként jár Törökországban, annak a börek ideális választás, hiszen a nap bármely szakában betérhetünk egy börekeshez egy rövid, de tartalmas étkezésre, ihatunk hozzá teát, kávét vagy akár egy jó pohár ayrant, szusszanhatunk egyet, és jöhet a következő múzeum.

Házilag elkészíteni azonban nem olyan egyszerű, már ha az ember nem elég leleményes. A neten rengeteg autentikus receptet találtam, viszont nem volt időm gyúrni, ámde volt a hűtőmben egy csomag rétestészta. Nekiálltam hát, hogy egy kicsit áthangszereljem az autentikus receptet, és az eredmény több mint meggyőző lett.

Én marhahúsból készítettem (a sportos életmód megkívánja a fehérjefogyasztást), de a célnak bármilyen darált hús megfelel – és persze lehet húsmentes is.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 csomag 500 g-os rétestészta

A darált húsos töltelékhez:
  • ½ kg darált hús
  • 5 közepes vagy nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • őrölt paprika (ízlés szerint édes és/vagy csípős – a csípős lehet török csilipehely (pul biber)
  • napraforgóolaj
  • bors

A joghurtos szószhoz:
  • 4 dl görög joghurt
  • 4 dl tej
  • 4 tojás (két tojássárgáját különválasztunk és félreteszünk a kenéshez)
  • 1 dl napraforgóolaj

A szóráshoz:
  • szezámmag
  • pirított szezámmag
  • ha van otthon: çörek otu (itthon fekete köményként vagy nigellaként ismerjük)



Elkészítése:

1. A szószhoz a görög joghurtot (valószínűleg sovány tejföllel is működik) összekeverjük a tejjel, az olajjal és a 4 tojással – amelyek közül kettőnek a sárgáját félretesszük a kenéshez. A keveréket ízlés szerint megsózzuk.

2. A darált húsos töltelékhez az apróra vágott hagymát napraforgóolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, és az egészet összepirítjuk.

3. Mivel ez a mennyiség 8-10 személynek is elegendő, előveszünk 2 közepes méretű tepsit. Azért nem egy nagyot, mert a bolti rétestészta mérete a közepes tepsihez megfelelő. Akkora legyen a tepsi, hogy a réteslap lógjon túl rajta, mert a széleit a végén rá fogjuk hajtogatni a tetejére.

4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra

5. A tepsik alját kikenjük napraforgóolajjal – mindegy, hogy hagyományos vagy tapadásmentes tepsit használunk, nem fog leragadni a tészta –, és belefektetjük az első réteslapot úgy, hogy a szélei túllógjanak a tepsi peremén.

6. A joghurtos-tojásos szószt megfelezzük, hiszen két tepsink van. Az első felét osszuk gondolatban öt részre, és az első ötödöt kenjük egyenletesen a tésztára, majd fedjük be a következő réteslappal. Ez is túl fog lógni, de addig kell ráncolni, míg nem lesz a tepsivel megegyező méretű. A kép segít megérteni a folyamatot.

7. Erre a réteslapra jön a szósz második ötöde, valamint a darált hús negyede, egyenletesen eloszlatva. Következik a harmadik réteslap, ráncoljuk, kenjük szósszal, jön a darált hús második negyede és ismét lefedjük réteslappal. Még egy adag szósz, még egy réteslap, a tetejére megint szósz, és ügyesen ráhajtogatjuk a legalsó réteslap kilógó részeit az oldalára meg a tetejére. Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik tepsivel is.

8. A tetejét megkenjük a tojások felvert sárgájával, megszórjuk szezámmaggal, pirított szezámmaggal, çörek otuval (nigellával), ha van otthon, és még mielőtt betennénk a sütőbe, éles késsel nagyobb kockákra vágjuk.

9. Légkeverés nélkül, 180 fokos sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.
(Akár mindkét tepsit betolhatjuk egyszerre a sütőbe, de akkor több idő kell a sütéshez.)

Borsmenta-tipp 1: ha a csomagban 11 réteslap van, akkor valamelyik tepsi aljára tegyünk dupla tésztaréteget.

Borsmenta-tipp 2: a húsmentesen étkezők készíthetik áttört burgonyával vagy túróval is.

Borsmenta-tipp 3: ha nem várunk vendégeket, készíthetjük a fele mennyiséget is.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Árpatésztás rizspiláf című cikk borítóképe

Árpatésztás rizspiláf

2024. 02. 08. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 11. rész
A tane tane arpa şehriyeli pirinç pilavı – vagyis a pergős, árpatésztás rizspiláf Nagyillés János Török örömök című sorozatának következő receptje. Etimológia és sztori is jár hozzá, szokás szerint…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…