Főzünk

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe
2024. 05. 16. | Nagyillés János
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…

A török „pasta” krémes édességet jelent: mi otthon csupacsokinak neveztük el. Mindenki imádta, akivel megkóstoltattam. Majdnem megúszós sütemény – a tészta egyszerű keverős, semmi faxni, és amíg megsül, elkészül a krém. Utána már csak rákenjük a krémet a tésztára, reszelünk rá csokit, és ennyi az egész.

Fontos tudni, hogy a megadott mennyiség egy 28 cm átmérőjű tortaformához ideális. Jó, ha a tortaforma közepén van egy nagyon sekély vályú, de ha nincs, hát nincs.

Hozzávalók (a hozzáadás sorrendjében):

a tésztához:

  • 2 tojás
  • 1 dl cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1,5 dl liszt

a csokikrémhez:
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 80 (esetleg 100) gramm főzőcsoki
  • 20 gramm keserűcsoki a tetejére

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.

2. A tésztához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sütőporral habosra keverjük. Ha kész, jöhetnek hozzá a folyékony összetevők: a tej és az olaj. Ezekkel is elegyítjük, majd végül apránként hozzákeverjük a kakaót és a lisztet. A massza elég masszív lesz: kicsit bele kell simogatni a formába.

3. Betesszük az előmelegített sütőbe, és légkeverés nélkül 10-15 perc alatt megsütjük.

4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Egy teflonos, nyeles lábosba öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaót, és melegítés közben simára keverjük. Ha jól dolgoztunk, a massza még a forrás előtt laza krémállagot kap. Ekkor mehet hozzá a vaj és a főzőcsoki. Ezt is belekeverjük a masszába, és hagyjuk, hogy minden rendesen felolvadjon. Időzítsük úgy, hogy mire a krém elkészül, a tészta is megsüljön a sütőben.

5. Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és öntsük rá a krémet. Halmozzuk a közepére, és onnan húzzuk, simítsuk a széle felé. Ne aggódjunk, a krém szépen megáll majd a tetején, és szeletelésnél sem csurog össze-vissza.

6. Ennyi az egész, már készen is vagyunk, tálalás előtt szórjunk egy kis reszelt étcsokit a tetejére. Mindenki imádni fogja!

Borsmenta-tipp: sok török piskótatípusú tésztát itatnak át melegen tejjel. Ezt nem kell átitatni, de ha a kisült tészta külső részét pár perc hűlés után körben kicsit meglocsolgatjuk nem több, mint egy deci langyos tejjel, jót tesz neki: még omlósabb lesz a tészta.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Főzünk
Céklás brownie című cikk borítóképe

Céklás brownie

2020. 11. 13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
Főzünk
Csokis muffin mandarinlekvárral című cikk borítóképe

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018. 12. 27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk
Cukkinis-csokis piskóta című cikk borítóképe

Cukkinis-csokis piskóta

2018. 12. 11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?
Főzünk
Narancsos csokitorta című cikk borítóképe

Narancsos csokitorta

2018. 03. 19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...
Főzünk
Csokinyuszi reloaded című cikk borítóképe

Csokinyuszi reloaded

2017. 05. 16. | Varga Anita
Hegyekben állnak otthon a csokinyulak? Már nem férsz be a konyhába a csokitojásoktól? Süssél velük kenyeret!