2024.05.16. | Nagyillés János
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
A török „pasta” krémes édességet jelent: mi otthon csupacsokinak neveztük el. Mindenki imádta, akivel megkóstoltattam. Majdnem megúszós sütemény – a tészta egyszerű keverős, semmi faxni, és amíg megsül, elkészül a krém. Utána már csak rákenjük a krémet a tésztára, reszelünk rá csokit, és ennyi az egész.
Fontos tudni, hogy a megadott mennyiség egy 28 cm átmérőjű tortaformához ideális. Jó, ha a tortaforma közepén van egy nagyon sekély vályú, de ha nincs, hát nincs.
Hozzávalók (a hozzáadás sorrendjében):
a tésztához:
- 2 tojás
- 1 dl cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 1 dl napraforgóolaj
- 2 evőkanál kakaó
- 1,5 dl liszt
a csokikrémhez:
- 1,5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 80 (esetleg 100) gramm főzőcsoki
- 20 gramm keserűcsoki a tetejére
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
2. A tésztához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sütőporral habosra keverjük. Ha kész, jöhetnek hozzá a folyékony összetevők: a tej és az olaj. Ezekkel is elegyítjük, majd végül apránként hozzákeverjük a kakaót és a lisztet. A massza elég masszív lesz: kicsit bele kell simogatni a formába.
3. Betesszük az előmelegített sütőbe, és légkeverés nélkül 10-15 perc alatt megsütjük.
4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Egy teflonos, nyeles lábosba öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaót, és melegítés közben simára keverjük. Ha jól dolgoztunk, a massza még a forrás előtt laza krémállagot kap. Ekkor mehet hozzá a vaj és a főzőcsoki. Ezt is belekeverjük a masszába, és hagyjuk, hogy minden rendesen felolvadjon. Időzítsük úgy, hogy mire a krém elkészül, a tészta is megsüljön a sütőben.
5. Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és öntsük rá a krémet. Halmozzuk a közepére, és onnan húzzuk, simítsuk a széle felé. Ne aggódjunk, a krém szépen megáll majd a tetején, és szeletelésnél sem csurog össze-vissza.
6. Ennyi az egész, már készen is vagyunk, tálalás előtt szórjunk egy kis reszelt étcsokit a tetejére. Mindenki imádni fogja!
Borsmenta-tipp: sok török piskótatípusú tésztát itatnak át melegen tejjel. Ezt nem kell átitatni, de ha a kisült tészta külső részét pár perc hűlés után körben kicsit meglocsolgatjuk nem több, mint egy deci langyos tejjel, jót tesz neki: még omlósabb lesz a tészta.
Fotó:
Nagyillés János