Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024.05.16. | Nagyillés János
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…


A török „pasta” krémes édességet jelent: mi otthon csupacsokinak neveztük el. Mindenki imádta, akivel megkóstoltattam. Majdnem megúszós sütemény – a tészta egyszerű keverős, semmi faxni, és amíg megsül, elkészül a krém. Utána már csak rákenjük a krémet a tésztára, reszelünk rá csokit, és ennyi az egész.
 
Fontos tudni, hogy a megadott mennyiség egy 28 cm átmérőjű tortaformához ideális. Jó, ha a tortaforma közepén van egy nagyon sekély vályú, de ha nincs, hát nincs.

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
 
 
Hozzávalók (a hozzáadás sorrendjében):
 
a tésztához:
  • 2 tojás
  • 1 dl cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1,5 dl liszt
 
a csokikrémhez:
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 80 (esetleg 100) gramm főzőcsoki
  • 20 gramm keserűcsoki a tetejére
 Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész

Elkészítése:
 
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
 
2. A tésztához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sütőporral habosra keverjük. Ha kész, jöhetnek hozzá a folyékony összetevők: a tej és az olaj. Ezekkel is elegyítjük, majd végül apránként hozzákeverjük a kakaót és a lisztet. A massza elég masszív lesz: kicsit bele kell simogatni a formába.
 
3. Betesszük az előmelegített sütőbe, és légkeverés nélkül 10-15 perc alatt megsütjük.
 
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész

4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Egy teflonos, nyeles lábosba öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaót, és melegítés közben simára keverjük. Ha jól dolgoztunk, a massza még a forrás előtt laza krémállagot kap. Ekkor mehet hozzá a vaj és a főzőcsoki. Ezt is belekeverjük a masszába, és hagyjuk, hogy minden rendesen felolvadjon. Időzítsük úgy, hogy mire a krém elkészül, a tészta is megsüljön a sütőben.
 
5. Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és öntsük rá a krémet. Halmozzuk a közepére, és onnan húzzuk, simítsuk a széle felé. Ne aggódjunk, a krém szépen megáll majd a tetején, és szeletelésnél sem csurog össze-vissza.
 
6. Ennyi az egész, már készen is vagyunk, tálalás előtt szórjunk egy kis reszelt étcsokit a tetejére. Mindenki imádni fogja!

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
 
Borsmenta-tipp: sok török piskótatípusú tésztát itatnak át melegen tejjel. Ezt nem kell átitatni, de ha a kisült tészta külső részét pár perc hűlés után körben kicsit meglocsolgatjuk nem több, mint egy deci langyos tejjel, jót tesz neki: még omlósabb lesz a tészta.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Csokinyuszi reloaded

2017.05.16. | Varga Anita
Hegyekben állnak otthon a csokinyulak? Már nem férsz be a konyhába a csokitojásoktól? Süssél velük kenyeret!  
Főzünk

Narancsos csokitorta

2018.03.19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...…
Főzünk

Cukkinis-csokis piskóta

2018.12.11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?  
Főzünk

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018.12.27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk

Céklás brownie

2020.11.13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…  
Főzünk

Csokitorta liszt nélkül

2021.05.26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (154) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (272) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (38) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)