Főzünk

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe
2024. 07. 18. | Nagyillés János
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…

Kissé meglepő ízű, de hűtve fogyasztható fogás, ami kifejezetten jól jön a forró nyárban.

Hozzávalók:

a joghurtoscukkini-alaphoz:
3, lehetőleg világosabb héjú és mindenképpen zsenge cukkini
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
olívaolaj

6-7 kanál görög joghurt

a roppanósra sült cukkinihéjhoz:
a 3 cukkini héja
1 evőkanál szárított menta
1 pohár zúzott dió
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj

Elkészítése:

A cukkini héját éles hámozóval keskeny csíkokban levágjuk, majd a levágott héjat középen kettévágjuk, hogy ne legyen túl hosszú. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk – csak meleg legyen, ne forró –, rádobjuk a diót, az apróra vágott fokhagymát és a mentát, majd a cukkinihéjat, és megsózzuk. Egy-egy löttyintés vízzel időnként párát biztosítva, állandóan kevergetve 7-8 perc alatt roppanósra sütjük. Ez lesz a feltét.

A cukkini belsejét egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. Kevés olívaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát, majd rátesszük a reszelt cukkinit, sózzuk, és 5 perc alatt, kevergetve elpárologtatjuk a levét. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, jöhet hozzá 6-7 kanál görög joghurt.

A cukkinihéjat a joghurtoscukkini-ágyra helyezzük, és hűtőben lehűtjük. Hidegen tálaljuk, friss kenyeret kínálhatunk mellé, de el is maradhat.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Cukkinifőzelék című cikk borítóképe

Cukkinifőzelék

2020. 04. 16. | Klich Zsuzsa
Olyan, mint a zsenge tök, de mégse olyan. A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy az is szereti, aki a tökfőzeléket nem. Ki érti ezt?
Főzünk
Cukkinis lecsó című cikk borítóképe

Cukkinis lecsó

2019. 07. 29. | Klich Zsuzsa
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinthető klasszikusnak, de érdemes vele próbálkozni. Íme a recept…
Főzünk
Fetás cukkinilepény című cikk borítóképe

Fetás cukkinilepény

2019. 05. 29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak ezért is fontos volt kipróbálnunk. Isteni!
Főzünk
Cukkinispagetti című cikk borítóképe

Cukkinispagetti

2019. 04. 03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…
Főzünk
Cukkinis-csokis piskóta című cikk borítóképe

Cukkinis-csokis piskóta

2018. 12. 11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?
Főzünk
Töltött cukkini című cikk borítóképe

Töltött cukkini

2016. 10. 31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…