Főzünk

Nagyi túrós kiflije

Nagyi túrós kiflije című cikk borítóképe
2023. 04. 21. | Fülöp Timi
Omlós, porhanyós, ropogós, isteni! A nagyi receptjei mindig a legjobbak! Süssünk túrós kiflit úgy, ahogyan Fülöp Timi nagymamája készíti...

Nagymama engedélyével megosztom veletek a nagyon híres túrós kifli receptjét, ami már generációk óta készül a családunkban, és nem titok: kicsik és nagyok kedvence! Természetesen én is megpróbáltam a pontos recept szerint elkészíteni, mondhatom, csodálatos lett, de azért mindenki tudja, hogy mivel a nagyi több száz alkalommal készített ilyet, a miénk soha nem lesz ugyanolyan. De gyakorlat teszi a mestert, és én vállalom a gyakorlást!

Hozzávalók:

  • 0,5 l tej
  • 50 g élesztő
  • 1 kg liszt
  • 1 dl olaj
  • 2 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 250 g vaj (hűtött)
  • 500 g házi túró vagy feta



Elkészítése:

1.Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk, azután hozzáadjuk a tojást, az olajat, a sót, a lisztet, és összedolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk, mindegyiket jól meggyúrjuk, majd pihentetjük 15 percig.

2.Ez idő alatt kb. 5 mm vastagságúra vágjuk a vajat. A 250 grammból szintén 48 vékony szeletet kapunk, mint ahogyan a tésztából is.

3.Ezután egyenként kör alakúra nyújtjuk a tésztacipókat, és mindegyiket 8 egyenlő részre vágjuk.

4.A tészta széles sarkába tesszük a vajat és a túrót, majd kifli formájúra göngyöljük.

5.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és egy órát pihentetjük. *

6.A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a pihentetés után megkenjük a kifliket tojással, tetszés szerint szórunk rá szezám- vagy köménymagot, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Melegen és hidegen is nagyon finom, de ne együk túl forrón, nehogy bántsa a pocakunkat. Jó étvágyat!

* A nagymama eredeti receptjében a tepsit hagyományos módon, zsírral kell megkenni, és arra helyezni a kifliket.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…
Főzünk
Pekeskifli című cikk borítóképe

Pekeskifli

2020. 04. 24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…
Főzünk
Vajas kifli című cikk borítóképe

Vajas kifli

2020. 04. 03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
Eszünk
A pozsonyi kifli című cikk borítóképe

A pozsonyi kifli

2020. 03. 01. | Bott Zsuzsanna
Ha pozsonyi kifli, akkor Pozsony. Vagy Komárom? A híres sütemény rajongói azt mondják, hogy mostanában Földes István komáromi pékműhelyében készítik a legfinomabbat. A hírnek Bott Zsuzsanna eredt a nyomába…
Főzünk
Sörkifli, a nagy klasszikus című cikk borítóképe

Sörkifli, a nagy klasszikus

2017. 11. 27. | Varga Anita
Sörre bor – mindenkor. Borra sör – minden kör? Bor mellé borkorcsolya. Sör mellé sörkifli? Vagy mégsem? Süssünk egyet, és próbáljuk ki…
Főzünk
Mediterrán olajbogyós kiflicskék című cikk borítóképe

Mediterrán olajbogyós kiflicskék

2017. 02. 01. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 1.
Első olvasásra kissé macerásnak tűnik, de aki egyszer megkóstolta, tudja, hogy megéri a fáradságot. Vigyázat, addiktív!