Főzünk

Szórós túrós süti

Szórós túrós süti című cikk borítóképe
2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…

Pofonegyszerű, de tényleg. Nagyjából 10 perc alatt összeáll, és 30 perc alatt meg is sül. Ez a süti a elfoglalt háziasszonyok álma. Íme a recept. Elronthatatlan…

Hozzávalók:

  • 12 púpozott evőkanál liszt
  • 12 púpozott evőkanál cukor (lehet porcukor is)
  • 50 dkg túró
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor (vagy 2 zacskó, ha valaki édesebben szereti)
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

1. A lisztet összekeverjük a cukorral.

2. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát.

3. A tejet kancsóba öntjük, és belekeverjük a tojásokat.

4. A tepsit kivajazzuk (akkor is, ha sütőpapírt használunk, mert szükség van a zsiradékra), majd egyenletesen elosztva beleszórjuk a lisztes-cukros keverék felét. (Könnyű kiszámolni, 10 kanálnyi kell belőle.) Erre jön a túró, szépen, egyenletesen elosztva, majd jöhet a maradék lisztes cukor a tetejére. Végül a kancsóból (bármilyen edény lehet egyébként, de könnyebb önteni, ha van csőre) rácsorgatjuk a tojásos tejet. Figyeljünk rá, hogy mindenhol eltakarja a lisztet a nedves keverék; ahol ez nem megy, ott villával segítsük egy kicsit a tojásos tej útját.

5. A maradék vajat laposan felkockázzuk és a massza tetejére adagoljuk.

6. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt megsül; akkor jó, ha a teteje aranybarna.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe

Túrós süti liszt nélkül

2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…
Tesztelünk
Palkó Borok: Jégcsepp Jégbor 2018 című cikk borítóképe

Palkó Borok: Jégcsepp Jégbor 2018

2020. 03. 16. | Szabó Edit
Jégbor nem születik túl gyakran minálunk. A Palkó Pince Jégcseppjéhez András-napkor szüretelték a szőlőt, mínusz 10 fokban. Az eredmény egy kedves, szerethető édes bor…
Főzünk
Stíriai metélt című cikk borítóképe

Stíriai metélt

2020. 02. 25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyerekek nagy örömére. Kicsit macerás, de megéri a rászánt időt…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
A Rákóczi-túrós című cikk borítóképe

A Rákóczi-túrós

2017. 02. 19. | Szabó Ágnes
Tortaálmok 1.: Először az üst mellett
A cukrász az az ember, aki kiteljesedni hívja az anyagot, a sütemény pedig nem más, mint a jó együttműködés jutalma és mércéje.