Vissza
Főzünk

Túrós süti liszt nélkül

Túrós süti liszt nélkül című cikk borítóképe
2020. 04. 18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenkinek, aki szereti a túrót…

Receptek jönnek-mennek, néha évekig sütünk vagy főzünk valamit, aztán elfelejtjük, de csak azért, hogy egy idő múlva nagy örömmel leljünk újra rá. Ez a túrós süti azonban makacsul része a repertoárnak, amióta csak rábukkantunk Stahl Judit egyik szakácskönyvében.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagyobb vagy két kisebb biocitrom héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magja (vagy vaníliapor)
  • fél tasak sütőpor
  • 40 gramm (kb. 4 evőkanál) étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • fél dl rum
  • kevés vaj és cukor a sütőformába

Elkészítés:

1. A mazsolát mossuk meg, majd a felmelegített rumban hagyjuk ázni fél órát.

2. A citromot alaposan (körömkefével) mossuk meg, és reszeljük hozzá a túróhoz.

3. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

4. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral és a sóval, keverjük bele a tojásokat is.

5. Keverjük hozzá kanállal a sütőport és a keményítőt is, adjuk hozzá az illatos túrót, a vaníliát és a végén a leszűrt mazsolákat, meg az áztatórumból 2 evőkanálnyit.

6. Egy fodros szélű formát vajazzunk ki, és hintsük meg cukorral (csak amennyi rátapad!).
Lapátoljuk át a tésztánkat a formába, és toljuk a sütőbe.

7. Süssük egy szűk órát, de félidőben borítsunk rá óvatosan alufóliát, nehogy túlságosan megpiruljon a teteje.

Langyosan tálaljuk, kevés porcukorral meghintve, befőttel vagy lekvárral nagyon finom!

Borsmenta-tipp: mindig törekedjünk arra, hogy jó minőségű, friss alapanyagokkal dolgozzunk, de ennél a receptnél ez különösen fontos! A vaj és a túró legyen házi, mazsolából is valami extra, nagy szeműt válasszunk. Használjunk igazi rumot, egy olcsó aromával az egész sütemény ízét kockáztatjuk! Adjuk meg a módját fogyasztáskor is, tálaljuk szépen, ez nem az a péksüti, amit a nap eleji rohanásban két lépés között nyelünk le. Az arányok csodálatosak, minden falatban érezzük a kissé fanyar citromhéjat a krémes, édes túróban, az illatos vanília és a rum pedig igazán teljessé teszi az ízélményt! Most már csak az okoz fejtörést, miként legyünk mértékletesek, hogy ne fogyjon el az egész egyszerre…

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Gyümölcsös túrókrém című cikk borítóképe

Gyümölcsös túrókrém

2020. 04. 11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss a piacon…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Túrógombóc szamócadzsemmel című cikk borítóképe

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019. 06. 24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak rá a saját útjukra…
Főzünk
Túrónudli spárgákkal című cikk borítóképe

Túrónudli spárgákkal

2017. 05. 29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…
Főzünk
A Rákóczi-túrós című cikk borítóképe

A Rákóczi-túrós

2017. 02. 19. | Szabó Ágnes
Tortaálmok 1.: Először az üst mellett
A cukrász az az ember, aki kiteljesedni hívja az anyagot, a sütemény pedig nem más, mint a jó együttműködés jutalma és mércéje.
Főzünk
Juhtúróval töltött gombafejek című cikk borítóképe

Juhtúróval töltött gombafejek

2016. 06. 09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.