Vissza

Gyümölcsös túrókrém

2020.04.11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss a piacon…
 


Nem mindig vagyunk gondosak és előrelátók, de azért egy-egy tálkányi friss gyümölcs bekerül nyáron a fagyasztóba, és ilyenkor bizony jó szolgálatot tesz. Az eper nagyon jól fagyasztható, áfonyát lehet kapni frissen, és megesik, hogy az ember egy kis fogyasztásra érett mangóhoz is hozzájut.



A gyömbér nem csupán finom, de rengeteg jótékony hatással is bír. Alkalmas fájdalomcsillapításra, de ajánlják emésztési zavarokra, sőt fogyókúrázóknak is. Teába reszelve vagy akár csak frissen elrágcsálva remek vírusölő!

A mangó messziről érkezik hozzánk, ezért aki igazán környezettudatos, nem is nagyon vásárolja. Mi is csak ritkán engedjük meg magunknak, de néha elcsábulunk, mert nagyon-nagyon finom. Indiában a hatalom és a szerelem szimbóluma, a növényt a nemzet fájának tekintik. Maga a gyümölcs igazi vitaminbomba, található benne A-, C- és E-vitamin, de tartalmaz cinket, káliumot, kalciumot, nátriumot és foszfort is.

Éretlenül szállítják, szállítás közben, illetve otthonunkban, a vásárlás után érik be. Félkeményen vegyük, teljesen puhán már túlérett. Akkor ideális, ha a gyümölcs állaga olyan, mint az őszibaracké.
Ez a túrókrém a világ egyik legegyszerűbb desszertje. Egy hétköznap reggelire is gyorsan elkészíthető, de szépen díszítve luxus ünnepi fogásnak is beillik!


 
Hozzávalók:
  • 5 dkg túró
  • 5 dkg friss mangó
  • 5 dkg eper (fagyasztott)
  • 5 dkg áfonya (vagy más bogyós gyümölcs)
  • egy kis marék kandírozott gyömbér
  • 2-3 evőkanál almalé
  • díszítésnek kókuszvirágcukor vagy barna cukor, néhány szem gránátalma vagy más szemet gyönyörködtető finomság, pl. kandírozott hibiszkusz
Elkészítés:

1. A mangóból hosszanti irányban levágunk egy vastag szeletet, a lapos mag mellett, négyzethálósan bevagdossuk a héjig, és kikanalazzuk a kockákat a héjból. Ha kifordítjuk, mint egy kalapot, egyszerűen levághatók a kockák.

2. A túrót villával összetörjük, és az almalével fellazítjuk.
A mangót és az epret összeturmixoljuk (ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthetjük, de ha elég érett a gyümölcs, nem szükséges).

3. Egy átlátszó kehelybe alulra pakoljuk a gyömbért és az áfonyát, rákanalazzuk a túrót, a tetejére pedig jöhet az epres mangókrém.

Ebből a mennyiségből egy adag krém készül. Édesíthetjük a túrót is, de akkor a gyümölcsöket hagyjuk fanyar ízűre!



Borsmenta-tipp: ezt a desszertet a kandírozott gyömbér enyhe csípőssége és a mangó selymes-édes íze, na meg a tálalás teszi különlegessé. Még izgalmasabbá tehetjük az ízeket, ha az eper és a mangó mellé egy kevés citromfüvet, mentát vagy akár kakukkfüvet is szórunk!

A receptért köszönet Buzási Zoltánnak!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Túrónudli spárgákkal

2017.05.29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…  
Főzünk

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018.10.17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…  
Főzünk

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019.06.24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak…
Főzünk

Kapros-túrós pogácsa

2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Madártej

2020.02.17. | Klich Zsuzsa
Édes, illatos, gyönyörű – alig akad ember, aki ne szeretné. Az encsi Anyukám mondta étteremben egyenesen a Világbéke nevet adták neki. Igen, ez a madártej. Íme a recept…  
Főzünk

Juhtúrós sztrapacska

2020.03.31. | Szabó Edit
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk…

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)