Vissza

Kapros-túrós pogácsa

2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
 


Aki szereti a kaprot, sosem tud neki ellenállni. Valahányszor a piacon megérezzük ezt a jellegzetes illatot, venni kell belőle egy-két csokorral, mert tudjuk, hogy úgyis kitaláljuk, mibe tehetjük bele. Most éppen pogácsába sütöttük, és elég nagy sikert arattunk vele.

Frissen a legfinomabb, ne hagyjuk, hogy megszáradjon!


 
Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 12 dkg hideg vaj/margarin
  • 12 dkg tehéntúró
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagyobbacska tisztított, alaposan lecsepegtetett főtt krumpli
  • 1 csokor aprított, friss kapor
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
  • maréknyi szezámmag


Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajat.

2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.

3. Ha az élesztő kissé felfutott, összekeverjük a morzsás liszttel.

4. Hozzátesszük a puha főtt krumplit, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, az apróra vágott kaprot és a túrót.

5. Gyorsan összeforgatjuk, gyúrjuk, letakarjuk, meleg helyen kelesztjük.



6. Amikor nagyjából a duplájára nőtt, liszttel megszórjuk a tetejét, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdossuk, és a kívánt formára szaggatjuk. (Nem baj, ha lágy a tészta. Ha ragadni próbál a deszkára, nyújtófára, szórjuk meg egy kis liszttel.)

7. Rápakoljuk a sütőpapírral bélelt/kikent tepsire, a pogácsák tetejét megkenjük tojásfehérjével, aztán megszórjuk szezámmaggal, és 20 percre meleg helyre tesszük pihenni.

8. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!



Frissen kínáljuk!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Sajtos puffancs

2018.10.11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…  
Főzünk

Mákos pogácsa

2018.10.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…  
Főzünk

Parmezános rudak oregánóval

2019.07.08. | Klich Zsuzsa
Ez aztán a tökéletes borkorcsolya! Fűszeres, omlós, és bármilyen bor mellett megállja a helyét…  
Tesztelünk

Hajdu Roland: Zengő 2017

2019.09.18. | Szabó Edit
A Bükki borvidék ifjú titánja kedves, szerethető édes zengőt készített. Almaillatú őszi estékre kifejezetten ajánlott…  
Tesztelünk

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019.09.22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekün…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)