Főzünk

Kapros-túrós pogácsa

Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe
2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…

Aki szereti a kaprot, sosem tud neki ellenállni. Valahányszor a piacon megérezzük ezt a jellegzetes illatot, venni kell belőle egy-két csokorral, mert tudjuk, hogy úgyis kitaláljuk, mibe tehetjük bele. Most éppen pogácsába sütöttük, és elég nagy sikert arattunk vele.

Frissen a legfinomabb, ne hagyjuk, hogy megszáradjon!

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 12 dkg hideg vaj/margarin
  • 12 dkg tehéntúró
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagyobbacska tisztított, alaposan lecsepegtetett főtt krumpli
  • 1 csokor aprított, friss kapor
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
  • maréknyi szezámmag

Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajat.

2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.

3. Ha az élesztő kissé felfutott, összekeverjük a morzsás liszttel.

4. Hozzátesszük a puha főtt krumplit, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, az apróra vágott kaprot és a túrót.

5. Gyorsan összeforgatjuk, gyúrjuk, letakarjuk, meleg helyen kelesztjük.

6. Amikor nagyjából a duplájára nőtt, liszttel megszórjuk a tetejét, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdossuk, és a kívánt formára szaggatjuk. (Nem baj, ha lágy a tészta. Ha ragadni próbál a deszkára, nyújtófára, szórjuk meg egy kis liszttel.)

7. Rápakoljuk a sütőpapírral bélelt/kikent tepsire, a pogácsák tetejét megkenjük tojásfehérjével, aztán megszórjuk szezámmaggal, és 20 percre meleg helyre tesszük pihenni.

8. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!

Frissen kínáljuk!

Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk
Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019. 09. 22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…
Tesztelünk
Hajdu Roland: Zengő 2017 című cikk borítóképe

Hajdu Roland: Zengő 2017

2019. 09. 18. | Szabó Edit
A Bükki borvidék ifjú titánja kedves, szerethető édes zengőt készített. Almaillatú őszi estékre kifejezetten ajánlott…
Főzünk
Parmezános rudak oregánóval című cikk borítóképe

Parmezános rudak oregánóval

2019. 07. 08. | Klich Zsuzsa
Ez aztán a tökéletes borkorcsolya! Fűszeres, omlós, és bármilyen bor mellett megállja a helyét…
Főzünk
Mákos pogácsa című cikk borítóképe

Mákos pogácsa

2018. 10. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…
Főzünk
Sajtos puffancs című cikk borítóképe

Sajtos puffancs

2018. 10. 11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…