2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Aki szereti a kaprot, sosem tud neki ellenállni. Valahányszor a piacon megérezzük ezt a jellegzetes illatot, venni kell belőle egy-két csokorral, mert tudjuk, hogy úgyis kitaláljuk, mibe tehetjük bele. Most éppen pogácsába sütöttük, és elég nagy sikert arattunk vele.
Frissen a legfinomabb, ne hagyjuk, hogy megszáradjon!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
- 12 dkg hideg vaj/margarin
- 12 dkg tehéntúró
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 1 nagyobbacska tisztított, alaposan lecsepegtetett főtt krumpli
- 1 csokor aprított, friss kapor
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 tojásfehérje a kenéshez
- maréknyi szezámmag
Elkészítés:
1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg vajat.
2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
3. Ha az élesztő kissé felfutott, összekeverjük a morzsás liszttel.
4. Hozzátesszük a puha főtt krumplit, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, az apróra vágott kaprot és a túrót.
5. Gyorsan összeforgatjuk, gyúrjuk, letakarjuk, meleg helyen kelesztjük.
6. Amikor nagyjából a duplájára nőtt, liszttel megszórjuk a tetejét, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdossuk, és a kívánt formára szaggatjuk. (Nem baj, ha lágy a tészta. Ha ragadni próbál a deszkára, nyújtófára, szórjuk meg egy kis liszttel.)
7. Rápakoljuk a sütőpapírral bélelt/kikent tepsire, a pogácsák tetejét megkenjük tojásfehérjével, aztán megszórjuk szezámmaggal, és 20 percre meleg helyre tesszük pihenni.
8. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!
Frissen kínáljuk!
Fotó:
Klich Zsuzsa