Főzünk

Világbajnok mákos pite

Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe
2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!

Hozzávalók – a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 21 dkg zsír
  • 1 nagy csipet só
  • 1 sütőpor
  • 21 dkg cukor
  • 1-1,5 dl tej

Hozzávalók – a töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

1. Szobahőmérsékleten összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tejet lassan adagoljuk hozzá; akkor jó az állag, ha nyújtható, nem morzsálódik.

2. A kapott mennyiséget felezzük meg, és béleljünk ki sütőpapírral egy 40x24 cm-es tepsit. (Lehet 34x24 cm-es is, legfeljebb egy kicsit dundibbak lesznek a piték.) A tészta egyik felét kinyújtjuk akkorára (valamivel nagyobbra), mint a forma, és beleterítjük a tepsibe úgy, hogy kicsit érjen fel a falára is. Ha elszakad, eltörik, nem probléma, nyugodtan foltozgassuk, formázzuk, semmi baja nem lesz tőle!

3. Főzzük meg a krumplit héjában, vagy akár hámozva, mindegy. A lényeg az, hogy a tisztított főtt krumpli mennyisége legyen 25 dkg! Kissé törjük össze.

4. A bio – nem kezelt – citrom héját reszeljük le. Keverjük össze a krumplit, a mákot, a cukrot, és adjuk hozzá a citromhéjat is.

5. A tölteléket terítsük rá a tésztára, minél egyenletesebben.

6. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és takarjuk be vele a tölteléket. Itt is áll a fenti tanács: ne ijedjünk meg, ha elszakadna, toldozzuk-foldozzuk bátran! Ha kész, a tetejét villával egy kissé szurkáljuk meg.

7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 35 percig sütjük.

30-40 darab lesz ebből a mennyiségből, attól függ, mekkorára szeleteljük. Kínálás előtt hintsük meg a tetejét porcukorral. Illik mellé a kicsit savanykásabb befőtt is.

Megjegyzés: Mivel több kérdést is kaptunk ezzel kapcsolatban, újra elmondjuk, hogy csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti című cikk borítóképe

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti

2019. 11. 05. | Klich Zsuzsa
Aki szereti a keleti fűszerek csábító illatát és az egzotikus ízeket, lepje meg szeretteit ezzel a libanoni teasüteménnyel. A sfouf sokféle változatban ismert, mi most a csillagánizsos-fenyőmagos variációt mutatjuk be…
Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Mákos pogácsa című cikk borítóképe

Mákos pogácsa

2018. 10. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…