2016.09.10. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…

Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója rendhagyó aszúkóstolót szervezett áprilisban. A különleges esten kilenc bor mutatkozott be a közönségnek, közülük a legfiatalabbat 10 éve, a legidősebbet 150 éve zárták palackba. Másfél századnyi történelem kilenc tételben elregélve. Írásunk első részében a 2006-os, az 1972-es, az 1956-os és az 1941-es aszúról mesélünk…
 
„Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes” – hangzik az ismert Hamlet-idézet (Arany János fordításában), amelynek igazságához kétség nem férhet. Hát még ha belegondolunk, hogy amikor Shakespeare a fenti legendás sort 1601 táján papírra vetette, a tokaji dűlőkben már évszázadok óta termett a szőlő, és – ha hihetünk a forrásoknak – harminc évvel később Szepsi Laczkó Máté elkészítette az első aszúbort. Bár egyes vélekedések szerint a híressé vált magyar borász nagy érdeme csupán abban áll, hogy lejegyezte az aszú készítésének mesterfogásait, hiszen a bort már évszázadokkal korábban is így készítették Hegyalján, de mivel leírva nem volt a recept, apáról fiúra szállt a titkos tudás. Akár így, akár úgy, a tokaji aszú a magyar történelem egy darabja, olyan ital, amellyel királyok, hercegek, grófok koccintottak, és nemcsak kis hazánkban, hanem szerte a világon. Tokaj aranya meghódította a francia királyi és az orosz cári udvart, élvezettel fogyasztotta III. Napóleon, Ferenc József, Viktória angol királynő, sőt a legenda szerint III. Gusztáv svéd király sem szívesen ivott mást, mint tokajit.„Számunkra ez a bor a vidék kincse, a világ egyik ritka, nagy bora” – mondta Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, aki rendhagyó kóstolóra hívta nemrég a legnagyobb tokaji szőlőbirtokok tulajdonosait és borászait. A különleges esten kilenc aszúbor mutatkozott be a közönségnek, közülük a legfiatalabbat 10 éve, a legidősebbet 150 éve zárták palackba. Másfél századnyi történelem kilenc tételben elmesélve. Ráklépésben: 2006, 1972, 1956, 1941, 1927, 1919, 1884, 1876, 1866. Csodálatos számsor. A szűk körű kóstoló résztvevői közül sokan soha életükben nem ittak ilyen idős borokat, és könnyen lehet, hogy soha nem is fognak. Az is kivételes, ha egy életben egyszer adódik ilyen alkalom. Nekünk megadatott. Szik Mátyás, az est sommelier-je biztos kézzel töltötte a félliteres palackok tartalmát 24 egyenlő részre. A résztvevők áhítattal forgatták poharukban a gyűszűnyi történelmet, magukba szippantották rég letűnt korok illatát, és ízlelték a múlt cseppjeit, emlékeikbe merülve, átszellemülten. Ehhez a kóstolóhoz illett a pátosz.

2006 Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Erre az évre még jól emlékeznek a jelenlévők. A hosszú telet késői rügyfakadás követte, a nyár változékony volt, az ősz napsütéses. Az aszúsodás lassan indult, kevés, de kiváló minőségű aszúszemet szüreteltek a Tokaji borvidéken. Mindeközben a világban Észak-Korea bejelentette, hogy elvégezte első kísérleti atomrobbantását, halálra ítélték és kivégezték Szaddám Huszein iraki diktátort, Montenegró függetlenedett Szerbiától, Olaszország negyedszer is megnyerte a futball-világbajnokságot, Magyarországon pedig utolsó útjára kísérték a hazai (és az európai) futballtörténet egyik legnagyobb alakját, Puskás Ferencet.

A 2006-os évjáratú Oremus-aszú aranyszínű. Kifinomult nemes illatában friss őszibarackos, kajszis jegyek, amelyek ízében is visszatérnek. Kóstolva telt, gazdag, élénk savak tartják remek egyensúlyban. Hosszú, fűszeres utóízzel búcsúzó nagy bor. Még sokat hallunk róla.

1972 Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Miközben a bort széttölti, Szik Mátyás mosolyogva jegyzi meg, hogy a tokaji szamorodni, az aszú és az eszencia benne volt a régi gyógyszerkönyvekben is, tehát amit most iszunk, az maga az egészség.

Az 1972-es sokak véleménye szerint az elmúlt évszázad legjobb tokaji évjárata volt. Ebben az évben született meg a békeszerződés India és Pakisztán között, ekkor robbant ki a híres Watergate-botrány, a müncheni olimpián lezajlott túszdráma sokkolta a világot. Megjelent John Lennon és Yoko Ono Some Time in New York City című albuma, és Emerson Fittipaldi a világ legfiatalabb bajnokaként megnyerte a Formula–1-es világbajnokságot. Magyarországon Béres József ebben az évben készítette el a róla elnevezett híres cseppeket, miközben mindenki a Locomotiv GT együttes frissen megjelent, Ringasd el magad című lemezét hallgatta.

„Akkor még egyetemista voltam – emlékezik az egyik legismertebb tokaji borász, Szepsy István. – Szüretre hazajöttem, mert kellett itthon a segítség, és vasárnap, amikor mentem vissza a kollégiumba, vittem magammal egy nagy demizson mustot. Addig nem feküdt le senki, amíg abból a mustból tartott, olyan finom volt. Meleg nyár volt, hosszú ősz így nem csupán az aszú minősége lett kiváló, de akkor született meg az évszázad mennyiségi rekordja is.”

Az 1900-as évek legjobb tokaji évjáratának aszúja narancsba hajló, de meglepően világos színű. Összetett illatában dohányos, aszalt fügés, kenyérhéjas jegyek; illata már fejlett, de az oxidáció nem tette egysíkúvá. A közepes testet élénk savak tartják, ízében kedves kávés, aszalt gyümölcsös aromák tűnnek fel, és megmaradnak a hosszú utóízben is. Nagyon szép, tiszteletre méltó bor.

1956 Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Valahányszor szóba kerül az 1956-os tokaji évjárat, mindig felmerül a kérdés, hogy hogyan zajlott a szüret a forradalom hónapjaiban.

Ez a bor abban az évben született, amikor Grace Kelly színésznő feleségül ment III. Rainier monacói herceghez, Marilyn Monroe pedig Arthur Miller drámaíróval kötött házasságot. Fidel Castro a követőivel partra szállt Kubában, és Nyikita Hruscsov „személyi kultusz”-nak bélyegezte a Sztálint övező túlzott tiszteletet. Kitört a szuezi válság, Budapesten pedig az október 23-ai tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott gyilkos sortűz következtében fegyveres felkeléssé nőtt. November 4-én a szovjet csapatok megtámadták Magyarországot. A forradalom elbukott.

Szepsy István gyerekként élte át az 1956-os forradalom hónapjait. „A szüret a harci cselekmények ideje alatt is zajlott – meséli. – Emlékszem, Nyíregyházától egészen a mádi elágazásig álltak az orosz tankok, miközben az Amerika hangja rádió azt kiabálta, hogy tartsatok ki, magyarok! Én még kisgyerek voltam, sok mindent nem értettem. Egy fürt szőlő volt nálam, amit odaadtam egy orosz katonának. Cserébe bemászhattam a tankba. Képzelhetitek, mit kaptam apámtól, amikor mindez kiderült! De talán éppen ezért, annak a fürt szőlőnek a mézédes illatára ma is emlékszem, és az íze is itt van a számban.”

A bronzba hajló, borostyánszínű bor illata virágos, fűszeres, mellette megjelennek a datolyás, aszalt gyümölcsös, pörkölt magvas jegyek, és az idős tokajikra jellemző szivardobozos világ, egy pici gyógyszerességgel. Kóstolva nagyszerű egyensúlyt mutat, sűrű szövetű, gazdag, teltebbnek tűnik, mint az 1972-es. Koncentrált, mégis elegáns, kifinomult bor, hosszú, fekete teára emlékeztető utóízzel.1941 Béres Béla Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Szik Mátyás sommelier él a gyanúperrel, hogy ezt az aszút alkohollal erősítették. Régen gyakran használták ezt az eljárást annak érdekében, hogy a pincében ne erjedjen újra a bor. Szepsy István véleménye szerint az úgynevezett avinálást a 2006-os kivételével valószínűleg a kóstoló valamennyi tételénél alkalmazták, de ez cseppet sem von le a borok értékéből és nagyságából.

Amikor ez a bor hordóba került, már második éve tombolt az emberiség történetének eddigi legvéresebb, legtöbb halálos áldozatot követelő háborúja, és 1941 júniusában Magyarország is hadba lépett. Ebben az időszakban hadüzenetekről, győztes és vesztes csatákról, halálos áldozatokról, kapitulációkról és meg nem támadási szerződésekről szól a krónika. 1941-ben a Nobel-díj bizottság egyetlen területen sem osztott díjat, megszületett Bob Dylan és meghalt James Joyce. Weöres Sándor ebben az évben írta a Holdbéli csónakos című színművét, Szerb Antal pedig befejezte A világirodalom története című háromkötetes tanulmányát. Bartók Béla utolsó Magyarországon komponált darabját, a VI. vonósnégyest január 20-án mutatták be New Yorkban.
 
Érdekes, hogy bár jóval idősebb, a bor színe egy árnyalattal világosabbnak tűnik, mint az 1956-os aszúé. Illatában kis bizonytalanság, ami adódhat dugóhibából, de a bor megítélhető. Likőrös, kissé alkoholos illatában narancsvirágos aromák jelennek meg. Mészáros László, a Disznókő Pincészet birtokigazgatója szerint ez az illat inkább egy alkohollal erősített édes fehérre, mint egy természetes édes borra emlékeztet. Különös, hogy kóstolva szinte teljesen száraznak tűnik, a test filigránabb, a savtartalom jelentős, a magas alkoholtartalom az utóízben is érezhető, de a tokaji jelleg egyértelműen benne van a borban. „Áldja meg az Isten a tokaji plébánost a boráért!” – jegyezte meg a kóstolón résztvevő Béres Klára az aszú készítőjére, Béres Bélára utalva. A jeles egyházi férfiú az Aranyosi-dűlőben található kis egyházi birtokon szőlészkedett és borászkodott. Egyháztörténeti kincseit és könyvészeti gyűjteményét Tokaj városára hagyta, ezen gyűjteményre alapozva nyílt meg a Tokaji Múzeum. Ritka boraiból még ma is felbukkan egy-egy palack gyűjtőknél, árveréseken.

Írásunk folytatásában az 1927-es, az 1918-as, az 1884-es, az 1876-os és az 1866-os aszúk kóstolásáról mesélünk.
 
Fotó:
Csíkszentmihályi Márton


 
Beszélgetünk

Jó belefeledkezni!

2016.05.03. | Szabó Edit
„A Borászok Borásza kitüntetés számomra motiváció és komoly felelősség: még több tevékeny nap a szőlőben, a pincében. A mi szakmánkban nem lehet megállni” – nyilatkozta a Borsmentának B…
Beszélgetünk

Euforikus pillanatok

2016.05.07. | Szabó Edit
„Megpróbáltam megőrizni a hidegvéremet, de be kell vallanom, hogy euforikus pillanatokat okozott a borok nyitás utáni kóstolása, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyik tökéletes állapo…
Iszunk

Történelem, fenékig! 2. rész

2016.09.13. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…  
Tesztelünk

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Late Harvest 2016

2019.05.30. | Szabó Edit
Egy tál friss gyümölcs palackba zárva. Édes, de nem túláradóan, kedves, de nem behízelgően. A nyugalmas esték bora.  
Vendégoldal

Bacsó András búcsúzik a Tokaj-Oremustól

2021.01.22. | Borsmenta
Huszonhét év után nyugdíjba megy a Tokaj-Oremus birtokigazgatója, a borászat lelke, Bacsó András. Utódja egy nemzetközi vizeken edződött fiatal szakember, Kindl Róbert lesz...
Beszélgetünk

Nem feladat, hanem megtiszteltetés

2021.01.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Kindl Róberttel
Nyugdíjba vonul Bacsó András borász, aki a megalakulása óta a Tokaj-Oremus birtokigazgatója. A spanyol tulajdonban lévő tolcsvai borászatot mostantól Kindl Róbert vezeti. A szakembert m…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)