Vissza
Merengő Gála a St. Andreánál
2022.10.06. | Szabó Edit
Ünnepi évet tart az egerszalóki St. Andrea Borászat. A különleges rendezvények sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavéré lesz a főszerep. Íme öt jó ok, amiért feltétlenül oda kell mennünk…
Immár két évtizedes múltra tekint vissza az egerszalóki St. Andrea Borászat. A kis családi vállalkozás a szemünk láttára vált a borvidék és az ország meghatározó birtokává, boraik ma már a világ legtöbb pontján megtalálhatóak, szerénységüknek köszönhetően az alkotók mégsem váltak elérhetetlenné, a hétköznapi halandók számára megközelíthetetlenné. Az egerszalóki birtokközpont ajtaja ma is nyitva áll a látogatók előtt, és ha valaki arra jár, valószínűleg találkozik a család valamelyik tagjával – vagy talán egyszerre többükkel is, hiszen szinte ott élik az életüket a pince, a borok közelében.
![](/userfiles/st_andrea-loricz-gyorgyok-foto-busak-attila.jpg)
Húsz év nagy idő, és bár az út veszteségekkel volt terhes, visszanézve mégis egyenesnek tűnik. A tehetség, a hit és a kitartó munka olyan gyümölcsöt érlelt, amelyre méltán lehet büszke mindenki, aki létrehozta.
Az ünnepi estek sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavér kerül reflektorfénybe. A bor minden évjáratban összetett, gazdag és intenzív: mélységét és bársonyosságát a nyílt kádas erjesztésnek, valamint a hosszú hónapokon át tartó hordós érlelésnek köszönheti. Kékfrankosalapú házasítás, mint minden bikavér, de hogy pontosan mi kerül a cuvée-be, azt az idősebb és az ifjabb Lőrincz György a termés ismeretében dönti el. Általános recept nincs, hacsak az nem, hogy a legjobb legyen. Azt kell elérni, az „egy kicsit jobbat” minden évben.
![](/userfiles/st-andrea-pohar-foto-busak-attila.jpg)
Önmagában ünnep tehát, amikor egy ilyen bor az asztalra kerül. Ezen az estén azonban nem ez lesz az egyetlen örömforrás.
Miért kell elmennünk a Merengő Ünnepi Gálára?
1. Mert ezen a rendezvényen a Merengő Egri Bikavér négy évjáratát is megkóstolhatjuk. A poharakba kerülő legfiatalabb bor a 2018-as, a legidősebb a legendás 2006-os évjáratban született.
![](/userfiles/st-andrea-merengo-2006-foto-busak-attila.jpg)
2. Mert az ételeket a borok mellé Berecz Ádám, a sarudi Sulyom étterem séfje készíti, akinek csodálatos kompozícióiról már a Borsmenta stábja is több ízben megemlékezett.
![](/userfiles/st-andrea-sef-foto-busak-attila.jpg)
3. Mert a rendezvény díszvendége Gere Attila villányi borász lesz, aki nem érkezik üres kézzel. Legnépszerűbb bora, a Kopar Cuvée 2018-as évjáratát az azonos évjáratú Merengővel lehet majd összekóstolni, a marhacarpaccio mellé.
![](/userfiles/Gere%20Attila%20sz%C3%BCret_Furmint%20Photo(1).jpg)
4. Mert a vacsorához természetesen jó zene is jár. Az élményt Báder Elemér és Gyuris Luca duója teszi még emlékezetesebbé.
![](/userfiles/st-andrea-zongorista-foto-busak-attila.jpg)
5. Mert minden bizonnyal ez lesz az egyetlen hely a földkerekségen, ahol Lőrincz Györgyöt, a pincészet birtokigazgatóját a Merengő palack színvilágának megfelelően vörös-fekete-arany színekbe öltözve láthatjuk.
![](/userfiles/st-andrea-lorincz-gyorgy-portre-foto-busak-attila.jpg)
Ja, és persze, hogy lesz pezsgő is!
Boldog születésnapot, St. Andrea!