Iszunk

Éljen az aszú!

Éljen az aszú! című cikk borítóképe
2021. 12. 10. | Szabó Edit
2017 óta ünnepeljük minden év december 10-én a Tokaji Aszú Nemzetközi Napját. De vajon mi az, amit a leghíresebb magyar borról tudni érdemes?

A legkülönlegesebb, leghíresebb magyar borról nehéz pátosz nélkül beszélni. Csorduló aranyunk nemzeti kincs, sehol a világon nincs hozzá fogható, más borkedvelő népek irigykedve kóstolják, mi pedig sajnos nem becsüljük eléggé. Tudjuk, hogy érték, különleges alkalmakra visszük ajándékba, elteszünk néhány palackot abból az évjáratból, amikor a gyerek született, aztán nézegetjük a vitrinben vagy a szekrény tetején. Rosszul tesszük. Ki kell nyitni! Az aszút értékelni akkor és csak akkor tudjuk igazán, ha már kóstoltuk ezt a nemes italt.

Mitől olyan különleges?

Az aszúbor titka az aszúsodott szőlőszemben rejlik. Az aszúszem kialakulásáérta Botrytis cinereanevű gomba felel, amely a világ borvidékeinek jelentős részén rettegett kórokozó, Tokajban viszont – már ha megfelelőek az időjárási körülmények – valóságos áldás. Ősszel, amikor a hűvös reggeleken a Bodrog és a Tisza felől felszáll a pára, a gomba megtámadja az egészséges szőlőszemeket, fonalaival átfonva a bogyót. A folyamat eredményeként a nedvesség nagy része eltávozik a gyümölcsből, ami marad, az viszont koncentrált lesz, ízgazdag és mézédes. Az aszúszem szépnek cseppet sem mondható, leginkább a mazsolára emlékeztet, ám a héjon belül nem száraz, hanem krémes, és nagyon finom.

Miért olyan drága?

Többek között azért, mert mifelénk az aszúszemeket a világon egyedülálló módon kézzel szedik, és mivel a fürtön belül nem egyenletes az aszúsodás, egy-egy területre néhány nap elteltével újra és újra visszatérnek. A nagyon gyakorlott aszúszedők sem tudnak egy nap alatt 8-10 kilónál több szemet összegyűjteni. A lecsipegetett bogyókat gyűjtőkádba teszik, amelynek aljára apró csapot szereltek. Mivel a szemek nyomják egymást, és a saját súlyuknak köszönhetően kipréselődik belőlük egy kevés nedvesség, a csapot néha megnyitják. A kicsöpögő, sűrű lének valóban minden cseppje kincs. Ez a natúr eszencia, amelyet jótékony hatásai miatt a régi gyógyszerkönyvek is említenek, és amelynek ára valóban az aranyéval vetekszik.

Hogyan készül az aszúbor?

Amikor már több natúr eszencia nem csöpög a bogyókból, az aszúszemeket 1-2 napra azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztatják, hogy az egyedi aromákat kinyerjék a bogyókból. Ezt a folyamatot kíméletes préselés követi, és az így kinyert mustot erjesztik, majd érlelik aszúborrá. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az aszúbornak legalább másfél évig hordóban kell érnie, és leghamarabb a szüretet követő harmadik év első napjától hozható forgalomba.

Meddig érlelhető egy aszúbor?

Megfelelő körülmények között akár évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül, hiszen a magas cukor- és savtartalomnak köszönhetően a bor megőrzi értékeit. Aromavilága ugyan kissé átalakul, színe mélyül, egyre sötétebb lesz, de ha megbízható helyen vásároltuk és jól tároltuk, egy 40-50 éves aszúbor kóstolása életre szóló élmény.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Aszúteszt a Borsmentán című cikk borítóképe

Aszúteszt a Borsmentán

2019. 12. 17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
Beszélgetünk
Aszú Day című cikk borítóképe

Aszú Day

2017. 12. 02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen csodálatos bor terem a Tokaji borvidéken. A programról az ötletgazdát, Kézdy Dánielt kérdeztük…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.
Iszunk
Történelem, fenékig! 2. rész című cikk borítóképe

Történelem, fenékig! 2. rész

2016. 09. 13. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…
Iszunk
Történelem, fenékig! 1. rész című cikk borítóképe

Történelem, fenékig! 1. rész

2016. 09. 10. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…