Kitüntették Bacsó Andrást

2021.05.12. | Szabó Edit
Rangos spanyol kitüntetést kapott Bacsó András, a Tokaj-Oremus nemrég visszavonult birtokigazgatója. A Katolikus Izabella-rend keresztjét Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete adta át a borásznak…
 


A legrangosabb, nem államfőknek járó spanyol kitüntetést, a Katolikus Izabella-rend keresztjét adományozták Bacsó Andrásnak, a Tokaj-Oremus nemrég visszavonult birtokigazgatójának. Az elismerést e szavak kíséretében adta át Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete. „Nem túlzás azt állítanunk, hogy Bacsó András a Tokaj-Oremus lelke, hiszen 1993 óta szeretettel és szakértelemmel készítette ott a borokat. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2016-ban megkapta a Borászok Borásza címet, az általa készített borok az anyacég, a Tempos Vega Sicilia segítségével a világ sok országába eljutottak, és komoly nemzetközi hírnévre tettek szert. Hálásak vagyunk a munkájáért, amellyel hozzájárult a nemzetközi kapcsolatok alakulásához, hiszen a bor olyan, mint a zászló: mindig az adott nemzetet képviseli külföldön.”



Bacsó András meghatottan mondott köszönetet, természetesen spanyol nyelven. „Nekem kellene megköszönnöm ezt a páratlan lehetőséget, hogy életet lehelhettem ebbe a pincészetbe, hiszen a szocializmus hosszú évei után az Álvarez család segítségével sikerült megmentenünk és felvirágoztatnunk egy százéves tokaji értéket. Hálás vagyok az Álvarez családnak, hogy kreatív és szakmai módon végezhettem a munkámat, és köszönöm a szőlészeknek, a borászoknak, a kádároknak és a pincészet valamennyi munkatársának, hogy hozzájárultak a sikerekhez.”



A Tokaj-Oremus egy spanyol cégcsoport, a négy spanyol és egy magyar pincészetet tömörítő Tempos Vega Sicilia tagja. A bensőséges hangulatú ünnepségen jelen voltak a cégcsoport tulajdonosai, Pablo és Emilio Álvarez, a vezérigazgató, Antonio Menéndez, valamint a Tokaj-Oremus új cégvezetője, Kindl Róbert, aki Bacsó András nyugdíjba vonulása után vette át a borászat vezetését.



Bacsó Andrásnak szívből gratulálunk!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Jó belefeledkezni!

2016.05.03. | Szabó Edit
„A Borászok Borásza kitüntetés számomra motiváció és komoly felelősség: még több tevékeny nap a szőlőben, a pincében. A mi szakmánkban nem lehet megállni” – nyilatkozta a Borsmentának B…
Iszunk

Történelem, fenékig! 1. rész

2016.09.10. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…
Iszunk

Történelem, fenékig! 2. rész

2016.09.13. | Szabó Edit
Hogy milyen egy 150 éves bor? Most elmeséljük. Íme másfél századnyi történelem kilenc tokaji aszú cseppjein keresztül…  
Tesztelünk

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet: Late Harvest 2016

2019.05.30. | Szabó Edit
Egy tál friss gyümölcs palackba zárva. Édes, de nem túláradóan, kedves, de nem behízelgően. A nyugalmas esték bora.  
Vendégoldal

Bacsó András búcsúzik a Tokaj-Oremustól

2021.01.22. | Borsmenta
Huszonhét év után nyugdíjba megy a Tokaj-Oremus birtokigazgatója, a borászat lelke, Bacsó András. Utódja egy nemzetközi vizeken edződött fiatal szakember, Kindl Róbert lesz...
Beszélgetünk

Nem feladat, hanem megtiszteltetés

2021.01.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Kindl Róberttel
Nyugdíjba vonul Bacsó András borász, aki a megalakulása óta a Tokaj-Oremus birtokigazgatója. A spanyol tulajdonban lévő tolcsvai borászatot mostantól Kindl Róbert vezeti. A szakembert m…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)