Iszunk

Több mint évjáratpremier

Több mint évjáratpremier című cikk borítóképe
2023. 12. 15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék legfrissebb borainak idei kóstolását mesterkurzusok is színesítették. A borvidék történetéről dr. Laposa József, a hazai újborfogyasztási szokásokról Langó Tamás mesélt a vendégeknek...

Mint arról a IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló című írásunkban beszámoltunk, november 18-án a badacsonyi Hableányban mutatták be legfrissebb tételeiket a borvidék borászai. A találkozón a kóstoló mellett három szakmai előadást is meghallgathattak az érdeklődők.

Francia kitekintés

A kóstoló szakmai előadásaival az időben és a térben is utazhattunk. A borvidék történetébe dr. Laposa József avatta be az érdeklődőket, Langó Tamás sommelier pedig a magyarországi újborfogyasztási trendek felfedezésére hívta a közönségét. Itthon a Márton-nappal (november 11.) fonódott össze a friss évjárat felfedezése, hiszen egykor ekkorra forrtak ki az első tételek – a mai időjárási viszonyok, technológiák hatására azonban ez a folyamat felgyorsult. Főként a korán érő, vékony héjú, savakban gazdag, nem túl tanninos fajtákkal lehet ilyenkor ismerkedni: a fehérek közül a ropogósan gyümölcsös, illatos, üde tételek időszaka ez, a vörösek közül pedig ilyenkor kap reflektorfényt a portugieser.

Franciaországban november harmadik csütörtökjén kerül forgalomba az új évjárat, vagyis leginkább a beaujolais nouveau, melyről Maxime Belrepayre adott elő. Beaujolais Közép-Kelet-Franciaországban fekszik, a gasztronómiai fővárosnak számító Lyon közelségében, 12.500 hektár összterületen. A magyar borvidékek közül Péccsel van egy magasságban, klímája inkább Sopronra hasonlít, bár telei enyhébbek. A borkészítés jelentősége a 17. században nőtt meg, az első AOC minősítést 1937-ben kapta meg a térség. Az itteni boroknak már ekkoriban épült a kultusza: érkezésüket jó előre beharangozták a vendéglátóhelyeken, borozókban, a hordónyitásokat ünnepély kísérte.

A fehér szőlők aránya csupán 4% körüli – ez chardonnay, a területek 96%-án gamay terem, egy burgundiai származású, korai érésű, termékeny fajta. Fürtjei kicsik, bogyói közepes méretűek, vékony héja érzékennyé teszi a betegségekre, sérülékenysége miatt kézzel, egész fürtökben szüretelik. Savakban gazdag, tannintartalma viszont nem magas. Ízében piros gyümölcsöket – meggyet, epret, málnát, esetleg cseresznyét, szilvát – érezhetünk, de a banános, cukorkás jegyeken (beaujolais nouveau) sem kell meglepődni. A gamay az alapja Beaujolais népszerű borainak, melyek több kategóriába sorolhatóak: a legegyszerűbbekre főként a gyümölcsösség jellemző, de ahogy haladunk a cru területek felé, úgy válnak egyre komplexebbé az ízek.

Három, karakteres, jól megkülönböztethető bort kóstoltunk (Jean-Baptiste Duperray Beaujolais Nouveau Vieilles Vignes; Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau Les Griottes; Vignerons de Bel-Air Beaujolais-Villages Nouveau Cuvée Bistrot). Maxime Belrepayre kiemelte, hogy 10 éve még sokkal egyenízűbbek voltak a térség borai: az elmúlt időszakra a minőség javulása mellett az ízek diverzebbé válása jellemző. Aki úgy akar beaujolais-t inni, mint a franciák és a nemzetközi rajongótábor, az gyorsan szerezze be a készletet, mert nagyjából február végéig szokás töltögetni belőle.

Télen is Badacsony

Az új évjárat érése alatt sem maradunk badacsonyi programok nélkül: december 2-án ünnepi fényekbe borult a borvidék turisztikai központja, itt van az Adventi bornegyed. A Pláne Badacsony Borterasz tematikus kóstolóin a térség hegyeivel ismerkedhetünk: a „Pláne péntekek – A hegy leve” programsorozat elsőként a Csobáncot fejtegette, több mint tíz tételen keresztül. Az estet Tóth Ádám (Pláne) vezette Illés Anita (Illés Borászat) közreműködésével, de több borászat (Csobánci Bormanufaktúra, Pálosi Pince, Edvi Illés) képviselője is vállalkozott a bemutatkozásra.

Az idei program hegyei között volt a Tóti, a Bács és a Sabar – erről a hármasról Istvándy Gergely mesélt; a Gulácsot Sellyei Gábor (Sellyei Bor) mutatta be.Az idei program utolsó állomása az Örsi-hegy; jövőre pedig a Szent György-hegyet, Ábrahámhegyet, Szigligetet és a Badacsonyt veszik célba.

Cikkünk előző része itt olvasható: IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

Fotó:
facebook

Iszunk
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló című cikk borítóképe

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023. 12. 15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…
Iszunk
Badacsony New Yorkban 2023 című cikk borítóképe

Badacsony New Yorkban 2023

2023. 05. 05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsmenta színeiben az idén Vargha Márk vett részt az eseményen...
Eszünk
A Hableány újraéledése Badacsonyban című cikk borítóképe

A Hableány újraéledése Badacsonyban

2019. 10. 01. | Barossné Koós Andrea
Teljesült a régi álom: Badacsony szívében, a Hableány épületében kapott helyet a Laposa Családi birtok borászata, és a legendás étterem is újra várja a vendégeket…
Utazunk
Menjünk Badacsonyba! című cikk borítóképe

Menjünk Badacsonyba!

2018. 03. 30. | Szabó Edit
A Balaton nagyot nyújtózik, és felébred téli álmából. A boltok kinyitnak, a teraszok megtelnek, és bár a tó még hűvösen csillog, az emberek már a csontjaikban érzik a parancsot: „vízpartra kell menni”. Irány Badacsony, töltsünk egy hétvégét egy romantikus szállodában…
Beszélgetünk
Laposáék című cikk borítóképe

Laposáék

2016. 07. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés két szólamban „Bence már gyerekként is rendkívül céltudatos volt, Zsófi lányunk pedig különleges teremtés, félelmetes képességei vannak” – meséli az apa. „Sokáig arról ábrándoztam, hogy mentősofőr leszek, mert akkor okkal léphetek rá jól a gázra” – emlékezik a fia. Dr. Laposa József és Laposa Bence a családról, az eddig megtett útról és a tervekről mesél.
Iszunk
Néha megnevettetem a Jóistent című cikk borítóképe

Néha megnevettetem a Jóistent

2016. 07. 14. | Szabó Edit
„Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa a Balaton egyik legszebb teraszán ül, és viharsebességgel valósítja meg az álmait…