2023.12.15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…
Az ősz végi, korán sötétedős szombat délutánra tizennégy borászat állított standot a badacsonyi Hableányban. Az összejövetelüknek apropót adó rendezvény a negyedik évében jár, résztvevői azonban egy sokkal régebbi hagyományt követnek – nemcsak az újborok novemberi bemutatásával, hanem azzal is, hogy itt gyűlnek össze. Az 1960-as évekbeli épület számos szüreti bálnak és kóstolónak adott otthont, de már 19. századi elődje is fontos szerepet töltött be a borvidék életében.
Kihívásokkal teli időszak van a badacsonyi borászok mögött. „2023 egy száraz, átlagosnál enyhébb, de hosszan elhúzódó téllel kezdődött: a természet kicsit lassabban ébredt a megszokottnál. A hűvös, esős tavasz miatt hektikusan, egyenetlenül indultak a hajtások, és a virágzás is nehézkes volt. A csapadékos június-július után egy meleg, hosszan aszályos augusztus-szeptember következett” – vezet végig az év időjárási viszontagságain Borbély Tamás, a Badacsonyi Hegyközség elnöke, a Borbély Családi Pincészet borásza, aki 2020-ban kapta meg az Év Bortermelője címet. Sok helyen a betegségek sem kímélték a tőkéket, augusztus végén pedig egy hatalmas jégeső verte el a környék számos ültetvényét. Szőlőmennyiségben így aztán szűkmarkú volt az évjárat, a szüretek átlagosan a nyár legutolsó heteiben vagy az ősz legelején kezdődtek az ottonel muskotállyal és a szürkebaráttal. Szeptember közepére aztán hirtelen megértek a késői fajták, így felgyorsultak a munkálatok.
Premier és sikertételek
„A rendhagyó évjárati hatások ellenére a pincében érlelődő, aromagazdag borok kimagasló minőséget mutatnak” – számol be Borbély Tamás a küzdelmes év ígéretes kifutásáról. Borászatuk friss tételei intenzívek és zamatosak, ezek közül a szürkebarátot és az ottonelt hozták el. 2023-as nagy, fehér válogatásokat is várhatunk tőlük – ebből a kategóriából ezúttal a 2021-as Kéknyelű és a Bács hegy Olasz Rizling Selection debütált.
Istvándy Gergely (Istvándy Birtok) rajnai és olaszrizlinget házasított kétharmad-egyharmad arányban: frissen fejtett belőle a kóstolóra, hiszen palackba majd csak márciusban kerül. Hozott egy 2023-as cabernet sauvignon rozét is: a későn érő fajtától magasabb alkoholokra számíthatunk, a bor a teltebb-testesebb rozék közé fog tartozni. Mindezek mellé a kéknyelű-rajnai rizling házasításával készült 2021-es Drágakövet kínálta.
A narancsos-sötét rózsaszín bor a Válibor standjánál nem rozé, hanem szürkebarát, ami 36 órán át ázott héjon, így kapta ezt az árnyalatot. Egyelőre acéltartályos, de hordós érlelés vár rá. A Tabula Rasa rajnai-olaszrizling cuvée-hez friss siker fűződik: James Suckling borkritikus októberben 92 pontot adott rá, kiemelve vibráló gyümölcsösségét és orgonás, jázminos jegyeit. Váli Péter szortimentjében több vörös tétel is szerepel: ezek közül most az Ördögszikla kékfrankost mutatták meg.
Az Éliás Birtok 2023-as egyik újdonsága a zeusz-furmint házasítás, ami még keresi a nevét; és a Gótikának is most volt a premierje: ez egy szürkebarát-olaszrizling-budai zöld cuvée, 2022-ből. Ugyanebből az évből egy Fent a Hegyen Rózsakő is került a kínálatukba.
A rajnai rizlinggel foglalkozó Villa Sandahl 2022-es újdonságát is lehetett kóstolni: a lehetőség egészen exkluzív volt, hiszen tételeik legalább két évig érnek a forgalomba kerülés előtt. Míg várunk, olyan borokat ihatunk tőlük, mint a 2020-as Odin’s horse és a 2019-es Starling village.
A Szent György-hegyi borászatok közül a Szászi Birtok három újbort is hozott: ottonel muskotályt, zenit tartálymintát és szendvicselős csömöszölésű szűretlen cabernet franc-t.
Új borászatok a palettán
Az Edvi Illés boraival a Badacsony New Yorkban alatt ismerkedtünk meg. 2023-as tételeik még erjednek, náluk a 2022-es tételek voltak a már kóstolható újdonságok: egész pontosan a rózsakő és egy kéknyelű-furmint-budai zöld cuvée. Alapvetően fajtaborokkal foglalkoznak, de a házasításokban is hisznek, csakúgy mint a hosszú palackos érlelésben – fejtette ki Illés Balázs. Bakművelést folytatnak, teljes érésben szüretelnek és egész fürtös préselést végeznek.
A Becker-Bartalfi borászat mögött álló család hat éve vett területet a Korkovánon, de van egy ültetvényük a Római úton is. Becker Péter mesélt arról, hogy eredetileg nem borászkodással vagy agrárterülettel foglalkoztak – egy borvidéki pihenés során szerettek bele a környékbe. Egy hektáron gazdálkodnak, olaszrizlingjükkel és szürkebarátjukkal lehetett ismerkedni. Tételeiket év közben a Hinta Badacsonyban kóstolhatjuk, melyet 2023 nyarán nyitottak meg Horváth Gergővel közösen.
És hogy mi minden történt még ezen a novemberi napon? Folytatás a következő részben.
Fotó:
facebook
Nádasi Eszter