Borjour Magnum 2023 – 2. rész

2023.03.16. | Vargha Márk
A hazai borvilág legnagyobb szabású sétálókóstolója, a Borjour Magnum hihetetlenül széles választékkal jelentkezett az idén. A rendezvényen kollégánk, Vargha Márk járt. Íme kétrészes beszámolónk második fele…


Gondolhatnánk, hogy hét óra alatt meg lehet váltani a világot, de ha az embernek mindössze ennyi idő áll rendelkezésére, hogy belekóstoljon hazánk 22 borvidékének aktuális kínálatába (az egyebekről nem is beszélve), nem árt szisztematikusan haladni. Kétrészes írásunk első részében Vargha Márk a Tokaji, a Villányi és a Pécsi borvidéket vette górcső alá, valamint proseccókat kóstolt, most pedig a Kunságban, a Balaton környékén, valamint a Soproni és a Zalai borvidéken kalandozunk a segítségével.
 
Kunság

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

Az 1991-ben alapított Béla Borászatot a kunsági Imrehegyen találjuk, modern feldolgozójuk 2012 óta szolgája a pincészet céljait. Béla Zoltán, a 70 hektárnyi meszes lepelhomokon gazdálkodó borász a legnépszerűbb fajtákat hozta a Borjourra: sauvignon blanc, Irsai Olivér, valamint két rozé került a poharakba, az egyik kékfrankosból és néróból, a másik pedig tisztán kékfrankosból. Ezeket kóstolva én is nyugtázhattam, hogy a Kunsági borvidékben vannak még tartalékok. A borász egyébként a kivételes évjáratokban készülő édes Nektár borára a legbüszkébb, melyet gyógyszerként (is) aposztrofál. (A nektár nevű szőlőfajtát a cserszegi fűszeres és a Judit fajták keresztezésével Bakonyi Károly és munkatársa nemesítette 1970-ben.) A bor mélyarany színű, illatában méhviaszos, ízében mézeskalácsos, vagyis mézes és ánizsos ízvilágú különlegesség.


Balaton

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu


A Veszprémi Érseki Pincészet borásza számára ritka ajándék adatott: szinte kedvére kísérletezhet, hogy megtalálja a rábízott pincészet hosszú távon is képviselhető és felismerhető stílusát. A rajnai rizlinget, olaszrizlinget és pici fűszerként ottonel muskotályt tartalmazó birtokbor jelzi, hogy melyek azok a fehérszőlő-fajták, amelyekben gondolkodik. De egészen remek a sauvignon blanc is, mely két szüreti időpont, két erjesztési és két érlelési technika összjátékának eredménye. Az óvilági és az újvilági stílus között egyensúlyoz, ugyanis e játék folytán egy 12%-os és egy 13,5%-os alkoholtartalmú sauvignon blanc elegye került a palackba. Jól sikerült az olaszrizling is, reduktív eljárással, három hónap seprőn tartással. A rajnai rizling is alkalmas kísérleti terepnek, és borászunk mer is rajta mozogni: két osztrák és két német klón, mindegyik szüretének más-más az időpontja, A Veszprim Infula neve a püspöksüvegre utal, Blanc, Rosé és Rouge változata is van. A Rouge tartalma kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah a két birtokról (Felsőörs és Mindszentkálla határából), barrique hordós érleléssel.

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

Káli Balázs az Észak-Balaton ismertebb borászai közül az egyetlen, akinek a „műveit” még sosem kóstoltam. Nagy kár, ugyanis egy igazi káli-medencei mesterrel állunk szemben, akinek a Töttöskál nevű bora (chardonnay, szürkebarát, Irsai Olivér, tramini) számomra a Borjour legfinomabb cuvée-je volt. Franciaországban falubornak hívnák, ezért viseli az egykori, mára eltűnt szomszéd település régi, Árpád-kori nevét. Nagyon gazdag és frissítő korty. A többi bor is rendben van. A tramini szépen hozza a rózsás-licsis-mangós világot, az olaszrizling az almát, az ásványokat és – az én ízlésemnek kicsit tán sok – mandulát, a reduktív chardonnay kis maradék cukra szintén nem az én világom, de egész biztosan megtalálja a közönségét. Mindenesetre biztos, hogy idén végre meg fogom látogatni a borászt Szentbékkállán.

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

A dörgicsei Aranysörte standja körül feltűnő volt a jókedv, és én is olyan jókedvre derültem, hogy azonnal fel is írtam őket magamnak Káli Balázs mellé, a meglátogatandó pincék sorába. Jegyzetfüzetembe alig győztem a szívecskéket rajzolni a Násztánc nevű sárga muskotály, a két évet palackban érett „nagymama körtebefőttje” jellegű furmint, a gyönyörű burgundi stílusú rozé vagy éppen a Bestia névre hallgató kékfrankos mellé. Pflanzner Sándor nevét mindenkinek meg kell jegyeznie.


Sopron

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

Örömteli, hogy jó furmintot nem csak Tokajból lehet inni, hanem – mint láthattuk – Dörgicséről és bizony Sopronban, a Steiglernél is van egy olyan 2021-es marcipánillatú, almasavat bontott, amiből rögtön vásároltam volna egy palackkal. A Kékfrankos Ünnepen a hűség városában már kipipáltam a vöröseket, így most inkább a reduktív (a Klasszikus családba tartozó) és a hordós (a Prémium családba tartozó) zöld veltelini hasonlítgatására koncentráltam. Mindkét variáció megállja a helyét, s jelzi, hogy nem kell restellni az osztrákoktól való tanulást, akik sikeresen építettek erre a fajtára, többféle stílust is kialakítva.


Zala

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

Vagányság – az első szó, ami Dóka Éva Pincészetének standjánál eszébe jut az embernek, különösen ha a még mindig nem elég ismert Zalai borvidék e jeles termelője borospalackján a címkéken írtakat is elolvassa. Például: „A Zalai Emberben is van valami megmagyarázhatatlan. Könnyedség és titokzatosság. No meg, hogy furcsán hív bizonyos dolgokat. Itt a bozót dzsindzsás, a kancsal az csili, a tetőcserép az sindő, a krumplistészta az granatérmars, (...) és ami aztán tényleg a legfurcsább: itt a szőlődombot HEGYNEK hívják.” Ez a szöveg például az egyébként kitűnő Hegyke nevű 2021-es közösségi boron olvasható. Erre is jó a Borjour Magnum: jómagam eddig nem is tudtam, hogy Zalában van közösségi bor. Pedig van! A házasításnak minimum 10, maximum 40%-ban kell tartalmaznia valamilyen Bakonyi Károly által nemesített fajtát, vagyis cserszegi fűszerest, nektárt, pátriát (ez olaszrizling és tramini keresztezése), rozáliát (ez az olaszrizlingé és a piros traminié) vagy koronát (ez az Irsai Olivéré és a juhfarké). A bor gerincét egy tipikus Kárpát-medencei fajta alkotja, mint például az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű vagy a királyleányka. Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával. Dóka Évánál ajánlatos továbbá egy hazánkban ritkán kóstolható fehérbort, pinot blanc-t is fogyasztani. Tokaj hat engedélyezett fajtája közül pedig nemcsak a furminttal, hanem a kabarral is sikeresen kísérletezik a zalai dombokon (hegyeken?).


…és még valami…

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

A Borjour Magnum két szinten is várta az érdeklődőket, akik szép számmal jelentek meg a helyszínen. A standoknál a borok mellett sonkás-sajtos réteseket, felvágottas-kolbászos tálakat, bonbonokat és egyéb ínycsiklandó harapnivalókat kínáltak az éhes vendégeknek. De voltak olyan kiállítók is, akik a tudásszomjat csillapították: az Amorim nevű parafadugó-gyártó multinak például Veresegyházon van telephelye hazánkban, és standjuknál a borospalack e fontos kiegészítőjéről többet tudtam meg tíz perc alatt, mint eddig valaha. Ezen a rendezvényen tehát a két kóstolókör közötti idő sem telik el feltétlenül haszontalanul.

Borjour Magnum 2023 – 2. rész - borsmenta.hu

A Borjour Magnumot egyszer minden borrajongónak ki kell próbálnia. Javasolt kisebb vagy nagyobb társasággal felkeresni a közös kedvenceket, vagy újakat felfedezni, esetleg a kettőt kombinálni, de ahogy a slágerben is éneklik: „Csak az jöjjön, aki bírja!” Itt bizony nemcsak a borok, hanem a vendégek száma is végtelennek tűnik, s bár a jó szervezésnek köszönhetően nem tapostunk egymás tyúkszemére, a nagy zaj sajnos kivédhetetlen. Ajánlatos korán érkezni, a nagy mennyiségben, díjmentesen rendelkezésre álló ásványvizes palackokból rendszeresen magunkhoz venni egyet-egyet, és az sem baj, ha viszünk magunkkal egy köpőcsészét – persze csak akkor, ha nem akarunk a rendezvény után a Gesztenyéskert sötétjében dülöngélve dalra fakadni…

Cikkünk első része itt olvasható: Borjour Magnum 2023
 
Fotó:
BorJour

Iszunk

Borjour Viva Italia

2020.02.13. | Vargha Márk
Az olasz borok sokszínű világával ismerkedni mindig öröm. Nemrég a BorJour szervezésében tehettük ezt a budapesti Nemzeti Szállóban…  
Iszunk

Kékfrankosok, kadarkák

2020.10.29. | Csepe Erika
A fűszerességéről híres kadarka és a sokarcúságáról nevezetes kékfrankos volt a főszereplője a BorJour legutóbbi rendezvényének. A Hotel Nemzetiben tartott kóstolón húsz pincészet mutat…
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – első felvonás

2022.03.09. | Takács Andrea
Kétszázhúsz kiállító ezernél is több bora, mesterkurzusok és gyorskóstolók végeláthatatlan sora várta mindazokat, akik ellátogattak a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Borj…
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – második felvonás

2022.03.11. | Takács Andrea
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az év első nagy borkóstolója, a Borjour Magnum. A Budapesti Kongresszusi Központban kétszázhúsz kiállító ezernél is több borát kóstolhatta a közönség…
Iszunk

Villányi Aranykóstoló

2022.11.10. | Vargha Márk
A bőség zavarával küzdhetett, aki ellátogatott a Borjour Villányi Aranykóstolójára. A megbízhatóan jó hazai vörösborokon túl a horvátországi fehérek is gondoskodtak róla, hogy a bőséghe…
Iszunk

Borjour Magnum 2023

2023.03.15. | Vargha Márk
1. Proseccók, Tokaj, Villány, Pécs
Idén sem maradt el az év legnagyobb szabású hazai sétáló borkóstolója, a Borjour Magnum. A kiállító borászatok között Vargha Márk régi és új ismerősöket is talált. Íme kétrészes beszámo…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)