Borjour Magnum 2022 – második felvonás

2022.03.11. | Takács Andrea
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az év első nagy borkóstolója, a Borjour Magnum. A Budapesti Kongresszusi Központban kétszázhúsz kiállító ezernél is több borát kóstolhatta a közönség. A Borsmentát Takács Andrea tudósította, két felvonásban. Íme a második…

Az egyik szegleten két sugárzóan életvidám hölgy beszélget, ők ketten képviselnek ma „5 Dudás”-t. Megállít a kíváncsiság. Új pincészet, a 2021-es a második szüretük. A borszeretetük, az új kihívás, az alkotás, a családi hagyomány megteremtésének vágya hajtotta őket, amikor szőlőtermesztésbe, borászkodásba fogtak a Mátrai borvidéken. Mára 50 hektárnyi területről készülnek az illatos fehérek, a hosszabb érlelésre álmodott vörösök, de a fajtaválaszték bővítésével bordeaux-i jellegű házasításokat is megcéloznak. Ha már megvolt az ültetvény, egy lendülettel vettek hozzá egy romos, de alápincézett vasöntödét is. A pince sok hordót befogad, a fölső térben pedig étterem és kulturális központ kialakítása a cél. Az egész család ezért dolgozik. A „főnökasszony” tiszteletreméltó lelkesedéssel mesél, nehezen hagyom ott a napsugaras mosolyukat. Nem mellesleg a beszélgetés közben megkóstolt olaszrizling is rendben van.


„Így talán könnyebb betörni a világpiacra”

Jól tudjuk, hogy az elnevezések fontos hívószavak, hiszen nem mindegy, mire épül rá egy fajta, egy borstílus vagy akár egy borvidék komplett marketingje. Ha azt mondjuk, bikavér, BalatonBor, egri csillag, akkor mindenki tudja, hogy mire gondoljon, mint ahogyan azt is tudjuk, hogy miért nem vesz szürkebarátot az, aki a pinot gris-t kedveli. Ezen gondolatok jegyében kerestem a csodás Fríz sorozat aktuális palackját a Dubicz Borászatnál. Miközben örömködöm a fahordós, 2019-es Sár-hegy Olaszrizling aromáin (gazdag alapanyag, erősebb hordóhasználat, amerikai, magyar, francia hordók tartalmának házasítása), kiderül, hogy a Fríz sorozat már a múlté. Nem volt jó a névválasztás, a kultúrtörténeti utalást kevesen értették, ehelyett mindenki a frizzantéra asszociált, és csalódott, amikor megkóstolta a mély, gazdag aromavilágú, érlelt, komoly bort.



Aztán a Sol Montis pultjánál hökkenek meg, ugyanis Kisfrancia nevű bort kínálnak. Felhorgad bennem az aggodalom: valaki lenyúlta a Kovács és Lánya Borászat nagyon sikeres ötletét? Lassan oszlik a homály, az új logó dekoratív betűi alatt szerényen meghúzódik a korábbi név is, csak nem vettem észre. A pincészet tehát nevet változtatott, a Sol Montis külföldön is érthető, kimondható, megjegyezhető, és így talán könnyebb betörni a világpiacra.

A Soproni borvidék savaitól még mindig tartok kissé, bár egyre csökkenő mértékben. Vajon a Taschner Bor- és Pezsgőház merre billenti a tétovázást? Soproni Pinot Noir (Blanc de noir) pezsgőjük aromatikája tetszik, karakteres, finoman gyümölcsös és tósztos – csak azok a pattogó buborékok… (Kell hogy legyen magyarázat! Légnyomás? Szemmel verés?) Cserébe lefegyverző darab a Zweigelt Classic 2009. Teljesen topon van, ízekben gazdag, kifogástalan az illata, friss hatású, arányos ital, nem csak szétesni nem készül, még mindig van benne 8-10 év – vagy több.



A Rege Birtok Egerből ma csak két bort mutat. A Viognier 2020 új portéka a Sík-hegy-dűlőből. Egy része „új Kalina hordóban” érett, másik része tartályos-friss, ettől egyszerre virágos és telt. Alig 2500 palack készült belőle. A vörös sorozatot a Pinot Noir 2020 képviseli, gyümölcsös, friss, tüzes, tiszta, arányos savakkal, kerekítő hordóérleléssel, nagyon kellemes darab lett. Újabb szép munkák a fiatal borásztól. 

„A borkészítés nem a türelmetlenek sportja.”

A Csányi Pincészet molinóján a Teleki Tradíció márkanév kapott hangsúlyt. A borászat joggal büszke az alapító Teleki Zsigmond örökségére. A hagyomány méltó megőrzése mellett a korszerű módszerek, a precíziós gazdálkodás már a jövőbe mutatnak: mindez a hatalmas szakértelemmel együtt nagyon gazdaságosan termelő pincészetet ígér. A Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut számos kóstolón aratott már nagy sikert szépséges, gazdag aromatikájával, különösen magnum palackból kitöltve. A mai kóstolón a standard palackból kínált minta buborékossága mintha zabolátlanabbnak tűnne a magnum változatnál, de talán csak kíméletesebb kezelést szeretett volna. Vendégváró ital, pihenjen pár napot a hűtőben, mielőtt elkápráztatjuk vele a barátainkat.



Bolyongás közben is lépten-nyomon elcsábultam egy kóstolóra vagy csevegésre, megtelt a fejem a tömeg zajával. Az asztalok egyre üresebbek lettek, meg sem lepett, hogy a szekszárdi Schieber Pincészet pultját valósággal letarolták a vendégek. A „prémium” borok elfogytak, a maradékból locsol bőkezűen és bőbeszédűen a fedélzetmester. A Kadarka 2021 „életem legjobb kadarkája”, fűszeres, paprikás, szép, nagyon szekszárdi. Szerencsére még korábban sikerült megkóstolni a magnum palackos Tabu Kékfrankost. A duplanagy palackban lassabban érik, lassabban is öregszik a bor. Ez a kiadás amerikai hordóban időzött, „édes meggyes”, szolidan alkoholos, nagyon kerek és elegáns. 



Szinte már kongatják a zárórát, amikor végre eljutok a Dúzsi Pince pultjához. A tartályban és fakádban, seprőn érlelődött Kékfrankos válogatás 2019 a kékfrankos szép arcát mutatja, gyümölcsös, áradó, szájat betöltő élmény, tökéletes a terített asztalhoz (talán kihívás az arányos fogás megtalálása), de beszélgetéshez is szép. Persze csak óvatosan, elég vállas, a 15-ös alkoholja mértéktartásra int.

Az ikonikus Görögszó 2017-es kiadása 60% cabernet franc és 40% cabernet sauvignon, megkóstolni mindenképp tanulságos, de most még túl fiatal, ennél sokkal több lehetőség van benne, hagyni kell érni. Ebben egyetértünk. A borkészítés nem a türelmetlenek sportja.

„Több kiállító is letette a garast a biogazdálkodás mellett…”

A világban trendi bioorányzatok minket is elértek, és nem csak a divat miatt. Jogos az igény a vegyszerterhelés csökkentésére, a környezettudatos, minél természetközelibb borkészítésre.
Ausztriában a polihisztor Rudolf Steiner munkássága nyomán a bonyolultnak, olykor mágikusnak tűnő biodinamikus eljárások hódítanak, nálunk óvatosabban fordulnak a gazdák új irányokba.
Franz Weninger azzal érvel, hogy évszázadokig készültek borok a mai vegyszerek és adalékanyagok nélkül, és ha megkóstolni azokat már nem is tudjuk, bizonyára nem alaptalanul ragaszkodott az élvezeteket kedvelő emberiség a borkészítéshez. Több kiállító is letette a garast a biogazdálkodás mellett, de Dúzsi Bence szárnyakat kap, mikor rákérdezek. Természetesen a szőlőben kezdődik, és az átállás sem anyagilag, sem technológiailag nem könnyű, a tőkének is meg kell tanulnia megóvni magát, de az alóla nem kikapált társnövények is segítik a nyomelemek beépülését, védenek és visszatáplálnak. A megedződött szőlőnek még a bogyói is ellenállóbbakká válnak. Szemléletváltást igényel, a vegyszerköltség jelentősen csökken ugyan, de több odafigyelést, több munkát, ismeretet követel. 

A bioborászkodás további kihívásokkal riaszt, a jól bevált adalékanyagok nélkül könnyen megcsúszik a bor fejlődésének folyamata, a megszokott tiszta, precíz borok helyett olykor megkapjuk az egyszavas magyarázatot a nyakatekert aromákra: ez bio! Igaz, ha nem nyomjuk el a technológiával, a fajta, a terroir saját karakteréről többet megtudhatunk, csak nem mindig könnyű szétszálazni a karaktert az esetlegességtől. 



Hosszasan hallgatnám még a tapasztalatait, de fáradt hostessek emlékeztetik az elcsigázott kiállítókat a zárórára. Mint eddig már annyiszor, most is bebizonyosodik, hogy mennyire rövid tud lenni egy ilyen hosszú kóstolónap is, és mennyi tanulság vár még a következőkön.


A beszámoló első része itt olvasható: Borjour Magnum 2022 - első felvonás
 
Fotó:
Móricz-Sabján Simon - weboldal
BorJour
Takács Andrea

Beszélgetünk

Zene a fülnek

2016.09.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Taschner Kurttal
„Ha egy borász elég fiatalon kezdi, akkor nagyjából hatvan évjárat borát van lehetősége elkészíteni életében. Ez így kimondva nem tűnik kevésnek...”  
Beszélgetünk

A Mátra titka a sokszínűség

2019.03.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Dunai György Sándornéval és Dunai Bernadett-tel
A Gyöngyös központjában álló patinás épület a Mátrai borvidék egyik legnagyobb borászata, a Dubicz Borászat birtokközpontja. A vállalkozást anya és lánya együtt vezeti. Célokról, tervek…
Beszélgetünk

Jó humorral áldott meg bennünket az élet

2020.07.11. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Zitával
Kovács Zita a Mátrai borvidék egyik legismertebb arca. Ő a Kovács és Lánya Borászat ügyvezetője, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke, a frissen nyílt Mátrai Borbár lelke. Most egy nemrég…
Beszélgetünk

A win-win helyzetek megteremtése az erősségem

2021.12.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Bő öt éve már, hogy Romsics László ül a Csányi Pincészet vezérigazgatói székében. Az azóta bekövetkezett változásokról, az újdonságokról és a tervekről kérdeztük…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018

2021.12.30. | Szabó Edit
Hogy igaz-e a mondás, amely szerint egy magnum pezsgő éppen elég két embernek, ha az egyik nem iszik, nem tudhatjuk, a Csányi Pincészet pinot noir magnumja azonban tényleg nagyon jól cs…
Tesztelünk

Schieber Pincészet: Trilógia Kadarka 2020

2022.01.14. | Szabó Edit
A szekszárdi Schieber Pincészet kadarkája a csendes délutáni borozások kötelező kelléke, de jól működik halászlé és paprikás ételek mellett is…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (158) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)