Villányi Aranykóstoló

2022.11.10. | Vargha Márk
A bőség zavarával küzdhetett, aki ellátogatott a Borjour Villányi Aranykóstolójára. A megbízhatóan jó hazai vörösborokon túl a horvátországi fehérek is gondoskodtak róla, hogy a bőséghez minőség társuljon…
 
Kezdjük Villánnyal!Az elsők között érkeztem a szinte még kihalt Stefánia-palotába, ami méltó helyszín volt a rendezvényhez és annak kínálatához is. „Utazásomat” Villány egyik csillagánál, Gere Attila Pincészeténél kezdtem, és ennél jobb bevezetőről nem is álmodhattam volna.

Egy nagy potenciállal bíró, a rhône-i világot nagyon pontosan megidéző syrah (2019), majd egy kökényesen fanyar, pazar tempranillo (2020), aztán egy Csillagvölgyben szüretelt, már most a csúcs közelében járó cabernet franc (2018) került a poharamba. A sort a pince slágertermékének legújabb évjárata, a mindig, így most is ígéretes és nem mellesleg országszerte híres Kopar (2019) zárta.

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

A Blum Pince 2018-as premium cabernet franc-jába szépen integrálódott a hordó, finom édesfűszerességet hoz ízben, de a Francz Cuvée, ami 50-50% sauvignon és franc, szintén jól sikerült tétel. Mindkettő alkoholtartalma 14,5%-os, de olyan frissek a savaik, hogy ez észrevehetetlen. Bevallom, még sosem kerültek a kosaramba Blum-borok, de ez mostantól egészen biztosan megváltozik.

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu
 
Kitérő Palkonya felé

A palkonyai Mokos Pince borait sok-sok évvel ezelőtt kóstoltam, hiszen az Ördögkatlan Fesztivál kiemelt helyszíneként lehetetlen volt kikerülni. A fejlődés számomra egyértelmű, ez pedig most négy tételben mutatkozott meg.

A RedY nevű könnyű vörös közösségi házasítás egy példányához volt először szerencsém. A 62,5% portugieser, 24% kékfrankos és 13,5% cabernet sauvignon összetételű cuvée jól csúszott. A pincészet képviselőjétől megtudtam, hogy a RedY-stílus „beállt”, a borászok értik, hogy mit kell elérniük, a gasztronómia egyre inkább értékeli, a fejlődést már csak volumenben kell mérni.

Következett két cabernet franc 2017-ből: a premium kategóriájú feszesebb, a super premium kategóriájú ugyanebből az évből lágyabb gyümölcsösséget hozott. Nehéz lett volna dönteni, mindkettőnek lenne helye kedvenceim között ebből a fajtából.

Két évet volt hordóban az M Cuvée, mely egy 55% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc és 10% merlot összetételű bordói házasítás. Érett lekvárosságával fokozta addig sem borús hangulatomat.

 
Mesterkurzusok

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

Sok ismert termelő neve csábított, ám a szervezők invitálására a különterembe siettem, ahol egymás után két kitűnő mesterkurzus vendége voltam.

 
Mi fán terem a graševina?

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

Elsőként a Villányhoz legközelebbi külföldi borvidék, az Eszéki képviseletében Damir Zrno mutatott be öt olaszrizlinget, azaz graševinát. A fajta népszerű horvát barátainknál is, az ország szőlőterületeinek 28%-án van telepítve. Aki azt hiszi, hogy erről az itthon is népszerű és szinte minden borvidékünkön termelt fehér fajtáról nem lehet újat mutatni, téved. A Gerštmajer, a Belje, a Kalazić és az Antunović pincék, valamint az Erdődi pincetársulás (Erdutski podrumi) egy-egy tétele a résztvevők számára új távlatokat tudott nyújtani.

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

Volt itt az itthon megszokottat képviselő, friss, ropogós, mandulástól az érett citromos-narancsoson át az ásványos-édesig (utóbbinak a késői szüret az oka) sokféle jó olaszrizling. Ráadásul bepillanthattunk a borvidék rendezvényeinek hangulatába is: Wine & Walk májusban, Wine & Bike szeptemberben, Vinski Bormaraton. A kóstoló nálunk betalált: a jó illatoktól, zamatoktól meg a hívogató diaképektől kedvet kaptunk, hogy valamelyiken részt vegyünk jövőre.

 

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

Ahogy Villányba is rögtön visszavágytunk, miközben a Horkay András által válogatott és prezentált vörösborsor elemeit kortyoltuk a második mesterkurzuson. Két jó ivású RedY-vel indult a vetítéssel segített bemutató. A 60%-nyi portugieserhez a Csányi Pincészet 2021-esében 30% blauburger és 10% syrah; Gere Tamás és Zsolt 2021-esében pedig 40% kékfrankos társul.

Horkay „tanár úr” elmondta, hogy RedY-t továbbra is hiába keresünk a kereskedelemben, ugyanis „háznál” el tudják adni az összeset a pincészetek, vannak ugyanis számosan étteremtulajdonosok és egyéni fogyasztók is, akik kifejezetten ezt keresik. A siker tehát vitathatatlan. Villány másik emblematikus bora következett ezután: a villányi franc, a tematikus konferenciáról jól ismert tudnivalókkal és négy pincészet, a Jackfall, a Jammertal, a Bock és a Vylyan remekeivel.

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

 
Izgalmas eszéki borok


Mivel a mesterkurzus után kíváncsi lettem, hogy az olaszrizlingen túl mit tudnak az eszékiek, a horvát közösségi standhoz siettem, ahol minden egyes tételt megkóstoltam. Nem csalódtam, számtalan finom vagy legalábbis izgalmas ital került a poharamba. A Josić pincészettől előbbire a 2018-as merlot, utóbbira a 2021-es maradék cukros (!) sauvignon blanc említendő példaként. Mindenesetre az Eszék környéki szőlőterületekre látogatást illető elhatározásom csak megerősödött.

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu
 
Jackfall Grand a végére

Mivel addig csak a földszinten barangoltam, adta magát, hogy ezt a Borjourt az emeleten fejezzem be. A Jackfall kétféle chardonnay-ja éppoly méltó zárása volt (nem kellően hosszú) ott-tartózkodásomnak, mint az 51% portugiesert és 49% kékfrankost egyesítő RedY-je. (Korábban kadarkát is töltöttek a palackba, melyet mostanra elhagytak.) A 2017-es cabernet franc „ágyazott meg” a nagy finálénak. Nagy a bor neve is: Grand, méghozzá 2012-ből. Egy 10 év elteltével is vibrálni képes robusztus sauvignon-merlot házasításról van szó. Hogy én ezt miért nem kóstoltam eddig?

Villányi Aranykóstoló Budapesten, a Borjour szervezésében - borsmenta.hu

Ha nem is jutunk el kedvenc pincéinkbe annyiszor, ahányszor szeretnénk, vagy nincs elég szabad alkalmunk ismeretlen pincéket felfedezni, s hozzá a gasztronómia áldásait fogadni, azért jó, hogy Budapesten, egy elegáns belső térben valamit mégis kaphatunk néha belőlük. A Borjour szervezői pedig törekszenek arra, hogy ez a valami – legyen szó fajtákról vagy vidékekről – mindig a lehető legjobb legyen. Így volt ez most is. Köszönet érte!
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Villányi Franc rajongói klub

2017.04.12. | Szabó Hajnalka
A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Bock József,  Polgár Zoltán, Gere Zsolt és Lőrincz Norbert borait kóstolhatták…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki Villányi Shiraz 2019

2020.02.21. | Szabó Edit
Azt a gyümölcsös mindenit! Ez a shiraz mindent tud, amit egy könnyű vörösbornak tudnia kell, ráadásul az ára is elég meggyőző. A legmenőbb házibulibor evör…  
Iszunk

Villány két arca

2020.06.30. | Vargha Márk
Elmúlt a karanténidőszak, újra szerveződnek a boros rendezvények. Horkay András, a CEWI igazgatója nemrég villányi borokat mutatott a közönségnek a budapesti Fiaker teraszán. A Borsment…
Utazunk

Laza hétvége Villányban

2020.07.15. | Vargha Márk
Borkóstoló Preisendorf Gábor szervezésében, látogatás Polgár Zoltánnál, csillagnézés a Vylyan Teraszon, csúcsvörösök Kiss Gáborral, túrák, ízek, kalandok. Fedezzétek fel Villányt! Érdem…
Vendégoldal

Itt a REDy legújabb évjárata!

2021.06.07. | Borsmenta
Tudtátok, hogy az Y generációnak saját bora is van? Szinkronban az élet újraindulásával a Villányi borvidék közösségi bisztróborának legújabb évjárata is készen áll, hogy meghódítsa a k…
Eszünk

Esős hétvége Villányban

2022.11.07. | Barossné Koós Andrea
A Villányi borvidék kiváló lehetőségeket tartogat az ízek szerelmeseinek. Munkatársunk, Barossné Koós Andrea családjával a Sauska 48-ba és a Palkonyhába tért be...

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)