Vissza
Iszunk

Fókuszban a furmint

Fókuszban a furmint című cikk borítóképe
2021. 05. 28. | Borsmenta
A furmintnak mára valóságos kultusza lett a sommelier-k és a séfek körében. Fedezzük fel Caroline Gilby Master of Wine-nal, hogy milyen sokoldalú borok készülnek ebből az igazán nemes fehér szőlőből!

Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, 36 oldalas mellékletet szentelt a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. Az alábbiakban Caroline Gilby Master of Wine ott megjelent írását adjuk közre. A magyar fordítást Lénárt Marcell készítette.

Sokan úgy tartják, a furmint a különleges, száraz fehérborok új nagy durranása. Akárcsak a rajnai rizling, a furmint ízvilága is a csontszáraztól a mézédesig terjedhet, ám minden esetben frissítő savasság jellemzi karakterét. A chardonnay-val is hasonlóságot mutat abban a tekintetben, hogy egyaránt készíthető belőle kiváló pezsgő, acélosan egyenes savgerincű bor (gondoljunk csak az ínycsiklandó, fűszeres chablis-ra) és olyan komplex, többrétegű bor is, mint egy masszív burgundi.

Mindez nem meglepő, hiszen a furmint a rajnai rizling és a chardonnay „féltestvére”: eredetük a (gouais blanc-ként is ismert) hunszőlőre vezethető vissza. Ám a furmint ennél jóval többről szól: egyszerre jellemzi bohém vadócság és arisztokratikus tartás, és – ami talán a legfontosabb – különösen alkalmas arra, hogy megmutassa a Magyarországon fellelhető egyedi vulkanikus terroirt.


A képen Szepsy István látható.

Magyarország világelső a furmint termesztésben: országszerte 3700 hektáron telepítették (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, 2020. augusztus). Neve összeforrt a Tokaji borvidékkel, ahol több mint 3500 hektáros termőterülettel ez a leggyakoribb fajta, de ne feledkezzünk meg a Somló és a Balaton-felvidék vulkanikus területeinek izgalmas furmintjairól sem.

A száraz borok mindig is jelen voltak Tokajban, amikor az adott évjárat nem kedvezett az aszúkészítéshez nélkülözhetetlen nemes rothadásnak, ám a csúcsminőségű száraz fehérborok tudatos készítése újabb keletű. A jó minőségű száraz borokhoz egészséges bogyókra van szükség, nem botritiszesekre: a magasabban fekvő, ködmentes területekre telepített, alacsonyabb hozamú (a szocialista időszak előttről származó) klónoknak és a borkészítésben megjelenő új szemléletnek köszönhetjük a tokaji furmintok izgalmas, új generációját.

Caroline Gilby a száraz furmintok közül az alábbi 6 bort emelte ki:

  1. Szepsy Pince: Urbán 73 2017 (96 pont)
  2. Sauska Tokaj: Birsalmás Furmint 2018 (94 pont)
  3. Tokaj Nobilis: Barakonyi Furmint 2018 (93 pont)
  4. Barta Pince: Öreg Király Furmint 2018 (92 pont)
  5. Sanzon Tokaj: Rány Furmint 2018 (92 pont)
  6. Zsirai Pincészet: Szent Tamás Furmint 2018 (91 pont)


A képen Zsirai Kata látható.

Címlapfotónkon a szerző, Caroline Gilby mellett Rácz Erika, a Sanzon Tokaj tulajdonos-borásza látható.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Vendégoldal
A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével című cikk borítóképe

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021. 04. 20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből…
Vendégoldal
Ismerd meg Magyarországot! című cikk borítóképe

Ismerd meg Magyarországot!

2021. 04. 14. | Borsmenta
A híres brit borszakíró, Oz Clarke szenvedélyesen rajong a magyar borokért. Nekünk azt is elárulta, hogy miért…
Iszunk
A magyar borokra figyel a világ! című cikk borítóképe

A magyar borokra figyel a világ!

2021. 04. 09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum támogatásával jelent meg…
Beszélgetünk
Gyüttem, de nem megyek című cikk borítóképe

Gyüttem, de nem megyek

2019. 06. 08. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akkor ezzel neki dolga van. Rácz Erikával beszélgettünk…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy a barátom című cikk borítóképe

A Szent György-hegy a barátom

2019. 05. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A fiatal borászgeneráció egyik nagy ígéretével, Ujvári Viviennel beszélgettünk…
Beszélgetünk
Értelem és érzelem című cikk borítóképe

Értelem és érzelem

2016. 05. 28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másikra Mádra és egy három borvidéket átölelő szőlőbirtok élére? Elmeséli ő maga.