Vissza

Fókuszban a furmint

2021.05.28. | Borsmenta
A furmintnak mára valóságos kultusza lett a sommelier-k és a séfek körében. Fedezzük fel Caroline Gilby Master of Wine-nal, hogy milyen sokoldalú borok készülnek ebből az igazán nemes fehér szőlőből!


Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, 36 oldalas mellékletet szentelt a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. Az alábbiakban Caroline Gilby Master of Wine ott megjelent írását adjuk közre. A magyar fordítást Lénárt Marcell készítette.



Sokan úgy tartják, a furmint a különleges, száraz fehérborok új nagy durranása. Akárcsak a rajnai rizling, a furmint ízvilága is a csontszáraztól a mézédesig terjedhet, ám minden esetben frissítő savasság jellemzi karakterét. A chardonnay-val is hasonlóságot mutat abban a tekintetben, hogy egyaránt készíthető belőle kiváló pezsgő, acélosan egyenes savgerincű bor (gondoljunk csak az ínycsiklandó, fűszeres chablis-ra) és olyan komplex, többrétegű bor is, mint egy masszív burgundi.

            Mindez nem meglepő, hiszen a furmint a rajnai rizling és a chardonnay „féltestvére”: eredetük a (gouais blanc-ként is ismert) hunszőlőre vezethető vissza. Ám a furmint ennél jóval többről szól: egyszerre jellemzi bohém vadócság és arisztokratikus tartás, és – ami talán a legfontosabb – különösen alkalmas arra, hogy megmutassa a Magyarországon fellelhető egyedi vulkanikus terroirt.


A képen Szepsy István látható.

            Magyarország világelső a furmint termesztésben: országszerte 3700 hektáron telepítették (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, 2020. augusztus). Neve összeforrt a Tokaji borvidékkel, ahol több mint 3500 hektáros termőterülettel ez a leggyakoribb fajta, de ne feledkezzünk meg a Somló és a Balaton-felvidék vulkanikus területeinek izgalmas furmintjairól sem.

            A száraz borok mindig is jelen voltak Tokajban, amikor az adott évjárat nem kedvezett az aszúkészítéshez nélkülözhetetlen nemes rothadásnak, ám a csúcsminőségű száraz fehérborok tudatos készítése újabb keletű. A jó minőségű száraz borokhoz egészséges bogyókra van szükség, nem botritiszesekre: a magasabban fekvő, ködmentes területekre telepített, alacsonyabb hozamú (a szocialista időszak előttről származó) klónoknak és a borkészítésben megjelenő új szemléletnek köszönhetjük a tokaji furmintok izgalmas, új generációját.



Caroline Gilby a száraz furmintok közül az alábbi 6 bort emelte ki:
  1. Szepsy Pince: Urbán 73 2017 (96 pont)
  2. Sauska Tokaj: Birsalmás Furmint 2018 (94 pont)
  3. Tokaj Nobilis: Barakonyi Furmint 2018 (93 pont)
  4. Barta Pince: Öreg Király Furmint 2018 (92 pont)
  5. Sanzon Tokaj: Rány Furmint 2018 (92 pont)
  6. Zsirai Pincészet: Szent Tamás Furmint 2018 (91 pont)


A képen Zsirai Kata látható.

Címlapfotónkon a szerző, Caroline Gilby mellett Rácz Erika, a Sanzon Tokaj tulajdonos-borásza látható.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Beszélgetünk

A Szent György-hegy a barátom

2019.05.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A f…
Beszélgetünk

Gyüttem, de nem megyek

2019.06.08. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akk…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Vendégoldal

Ismerd meg Magyarországot!

2021.04.14. | Borsmenta
A híres brit borszakíró, Oz Clarke szenvedélyesen rajong a magyar borokért. Nekünk azt is elárulta, hogy miért…  
Vendégoldal

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből… &nbs…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)