A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből…
 


Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, 36 oldalas mellékletet szentelt a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. Az alábbiakban Elizabeth Gabay Master of Wine ott megjelent írását adjuk közre. A magyar fordítást Lénárt Marcell készítette.

 
A ropogós, friss savú és piros gyümölcsös rozékat Magyarországon általában könnyed nyári italként könyvelik el, és jól behűtve isszák – tisztán vagy fröccsnek. A magyar rozékban rejlő potenciált ugyanakkor jelzi, hogy egyre több régió, fajta és borkészítési stílus sajátos jegyei jelennek meg a kiváló minőségű és rendkívül változatos magyar rozéborokban. Bár a provence-i rozékészítési stílus elterjedésének hatására a nemzetközi trendhez idomulva az itteni rozék színe is halványabbá válik, gyümölcsösségük és szerkezetük karakteresen magyar marad.



            A magyar borok túlnyomó többsége fehér, mintegy egyharmaduk vörös, a rozék aránya pedig a gyors növekedés ellenére is csupán az összmennyiség alig 10%-át teszi ki. A 22 magyar borvidék közül a tokaji kivételével mindenütt készül rozé: a termelésben a maga 67 ezer hektoliteres mennyiségével az Alföld vezeti a sort (elsősorban a Kunsági borvidéknek köszönhetően), és a négy nagy vörösboros – vagyis az Egri, a Villányi, a Szekszárdi és a Tolnai – borvidék össztermelésének 20%-a is rozé. Az északabbra fekvő Egri, Mátrai, Nagy-Somlói és Pannonhalmi borvidéken – melyek közül az első három talaja vulkanikus – a savak ropogósak és frissek. Délebbre viszont, a Balaton környékén, valamint a Villányi és a Szekszárdi borvidéken a teltebb, érettebb bogyók valamelyest kerekítik ezt a savasságot, és krémesebbé teszik a borokat.



             Mind a vörösbor-, mind pedig a rozékészítésnek egyik meghatározó fajtája a kékfrankos. Ezt a fajtát Ausztriában egyébként Blaufränkischként ismerik, és az ott elterjedt klónok teltebb, érettebb gyümölcsösségű borokat adnak, míg a magyar kékfrankosok inkább visszafogottabbak, erdei bogyós zamatúak. A rozéborok vizsgálatára szakosodott provence-i Centre du Rosé kutatóközpont egyébként külön ki is emeli a kékfrankost mint rozékészítésre különösen alkalmas fajtát. Magyarországon a kékfrankos mellett olyan helyi fajtákat is használnak rozék alapanyagaként, mint a kadarka, a portugieser és a blauburger (ami a portugieser és a kékfrankos keresztezése), illetve a ritkább hibridek közé tartozó néró, medina és zweigelt. Emellett természetesen felhasználják az olyan nemzetközi fajtákat is, mint a merlot, a syrah, a cabernet sauvignon vagy a pinot noir.



            Jó hír, hogy egyre több termelő készít komolyabb, komplexebb rozékat is. A „rozékirályként” számon tartott szekszárdi Dúzsi Tamás családjának tagjai, akik először fogtak nagyüzemi rozétermelésbe, a klasszikus rozék készítése mellett például szívesen kísérleteznek új fajtákkal, a szüret időpontjának eltolásával vagy fahordós érleléssel. A teljesség igénye nélkül említést érdemel még a soproni Vincellér-ház – a 2014-es tölgyfa hordós érlelésű rozéjuk egyenesen mesés! –, a Tihanyi-félszigeten borászkodó Tálos Attila és Bökő Dávid, akik közül az utóbbi a vidék vulkanikus talajáról szüretelt szőlőből gazdag textúrájú, spontán erjedésű rozét készít, vagy a mátrai Hoop Wines, amelynek kínálatában két gyümölcsös, természetes szénsavat tartalmazó pét-nat is feltűnik. És ha mindez még nem lenne elég, tovább színesítik a képet a – máshol a rozék közé besorolt, Magyarországon viszont külön kategóriának számító – sillerek, amik az egész országban mindenütt megtalálhatók.


 
A szakíró az alábbi borokat értékelte a lapban:
St. Donát Borkúria: Magma Rosé Brut pezsgő 2019 – 94 pont
Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs): Első fejtés 2019 – 93 pont
Sauska Villány: Rosé 2019 – 92 pont
Dobosi Pincészet: Kékfrankos Rosé 2020 – 91 pont
Figula Pincészet: Bella Róza 2019 – 90 pont
Pannonhalmi Főapátsági Pincészete: Tricollis Rosé 2019 – 90 pont
Sabar Borház: Kékfrankos Rosé 2020 – 90 pont
Dúzsi Pince: Rosé Cuvée 2020 – 90 pont
Tüske Pince: Rosé 2020 – 90 pont
Frittmann Pincészet: Kunsági Rosé 2020 – 89 pont
Bolyki Pince: Rosé 2020 – 89 pont
Vesztergombi Pincészet: Shiraz Rosé 2019 – 89 pont



 
A szerzőről: Elizabeth Gabay (Master of Wine) borszakíró, oktató, borbíráló és szaktanácsadó. Dél-Franciaországban él, szakmai érdeklődésének középpontjában a provence-i borok mellett a világ minden tájáról származó rozék állnak. A Rosé, Understanding the Pink Wine Revolution című könyv szerzője, az International Rosé Championship nemzetközi borverseny zsűrijének elnöke.

Megjegyzés: a fotók a Wines of Hungary UK által szervezett Blue of the Danube rendezvényen készültek, 2019-ben, Londonban.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Wines of Hungary UK
Borsos Annamária

Iszunk

Bordzsungel Düsseldorfban

2016.03.24. | Szabó Edit
Sikerrel zárult az idei ProWein A magyar részvétel rendkívül aktív volt az idei vásáron. Közel negyven hazai borászat érkezett kiállítóként Düsseldorfba…  
Beszélgetünk

Nem zavart se eső, se szél

2016.04.09. | Szabó Edit
Elizabeth Gabay Master of Wine Szekszárdról „Sötétben érkeztem Szekszárdra, és alig vártam, hogy meglássam a napsütötte dombokat. Reggel eső és szürkeség fogadott. Nem ezt vártam. Aztá…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…
Iszunk

Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képvi…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Vendégoldal

Ismerd meg Magyarországot!

2021.04.14. | Borsmenta
A híres brit borszakíró, Oz Clarke szenvedélyesen rajong a magyar borokért. Nekünk azt is elárulta, hogy miért…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)